Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ötévente változik a rasszizmus fogalma?

M. Kovács Róbert

2021.02.18. 18:15

A 888.hu számolt be róla először, hogy hiába afrikai kuruzslózik Jakab Péter Jobbik-elnök a parlamentben, az antirasszista díjat osztogató Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) szerint ez nem rasszizmus. Pedig 2015 előtt a Hanti Vilmos elnöklésével működő szervezet nemcsak maga ütötte rendszeresen a Jobbikot verbálisan, de baloldali politikusok is náluk magyarázták el, miért vállalhatatlan a radikális párt. Aztán 2016 után nagyot változott a világ...

Nem először tapasztaljuk, hogy az újbaloldalivá előlépett, előbb nemzeti radikális, majd néppárti Jobbik szereplői a baloldallal való összeállás óta valahogy nem tudnak elég vadat mondani ahhoz, hogy a magyar antifasiszták akár csak a fülük botját is megmozdítsák.

Nevezhetnek valakit tetűcsúszdásnak, judapestezhetnek, beszélhetnek megvetően más rasszok igényszintjéről, a MEASZ nem szólal fel azóta a Jobbik ellen, hogy Jakabékat keblére ölelte a Gyurcsány-tábor.

Mint ismert, Hanti Vilmos elnök kérdésünkre válaszolva hosszasan próbálta elmagyarázni, hogy Jakab Péter hasonlata az afrikai kuruzslóval vagy a kínai és az afrikai emberek igényszintjének becsmérlése, amit a parlamentben mutatott, valójában ártatlan véleményközlés, amire szegény Jobbik-elnök azért kényszerül, mert a magyar kormány járványügyi kommunikációja „(finoman szólva) ellentmondásos”.

De akkor mit mondjunk a Hanti Vilmos vezette antifasiszta, antirasszista szervezet kommunikációjáról?

Hiszen a MEASZ honlapján 2015 februárjában Ujhelyi István (tudják, ő is antirasszista Radnóti-díjas...) még arról írt, hogy:

„Hibás ellenzéki magatartás, ha a Jobbikot kizárólag a politika szemétdobjára való szélsőséges nézetei miatt ítéljük és mutatjuk meg a nyilvánosság előtt. A Jobbik valóban vállalhatatlanul fasisztoid tüneteket mutat, de térnyerése nem csak emiatt életveszélyes. A Jobbik ugyanis ennél jóval több: a magyar politika populista és elvtelen brókere, kínálata pedig fedezet nélküli kamukötvény. Ezért nincs helyük az ország élén.”

(Utóbbi mondattal abszolút egyet tudok érteni, sőt: én még ma is ezt gondolom, szemben Ujhelyi Istvánnal, aki ma már a jelek szerint simán odaállna Jakab Péter mellett kampányolni, ha úgy hozza a sors... – a szerk.)

Azt pedig csak érintőlegesen említsük meg, hogy MSZP-s miniszterelnök-jelöltje még nincs a szivárványkoalíciónak, de Jakab már ott térdel a startvonalnál...

Persze maga a MEASZ sem nagyon vitatkozott Ujhelyivel, sőt áprilisban felhívást intéztek az Ellenállók Nemzetközi Szövetsége (FIR) Végrehajtó Bizottságához:

„A magyarországi radikális, nacionalista, populista Jobbik párt a minapi időközi választáson áttörésszerű győzelmet aratott az egyik városban, Tapolcán: először jutott egyéni mandátumhoz. A Jobbik az egy évvel korábbi általános választásokon a második politikai erővé vált Magyarországon, és a jelek szerint a Fidesz–KDNP erős kihívója lehet három év múlva. Európában nincs a Jobbiknál sikeresebb radikálisan nacionalista párt.
A szélsőjobbos, kirekesztő, antiszemita és cigányellenes retorikájáról és militáns fellépéséről elhíresült Jobbik igyekszik az utóbbi időben elfedni a róla kialakult képet. Ez azonban nem szabad, hogy elaltassa Európa éberségét! A Jobbik több országban is szervezkedik, veszélyt jelenthet nemcsak Magyarország, hanem egész Európa számára is. Éppen ezért mint a kontinens antifasiszta lelkiismerete letéteményesét, a FIR-t nyomatékosan kérjük, hogy fokozottan figyelje a magyarországi fejleményeket, a Jobbik térhódítását. Egyúttal kérjük, hogy a FIR, amennyiben osztja aggályainkat, vesse latba minden tekintélyét, és lépjen fel a magyarországi szélsőjobboldali, radikális, nacionalista eszmék és az azokat hirdető Jobbik térhódításával szemben minden lehetséges nemzetközi fórumon, illetve szervezetnél.”

A dolog abszurditását növeli, hogy Hanti Vilmos nemcsak a MEASZ, de egyben a FIR elnöke is, vagyis lényegében az általa vezetett két szervezet beszélget egymással... (Tímár Péter sajnálhatja, hogy az előző rendszer röhejességét bemutató filmjei, a Csapd le, csacsi! vagy az Egészséges erotika készítésekor nem jutott ilyen az eszébe... – a szerk.)

Aztán nagyot fordult a világ:

2016, vagyis a baloldallal kezdődő jobbikos összebútorozás után a MEASZ lényegében többé „nem vette szájára” az exradikális, újbaloldali politikai tömörülést,

egészen addig, amíg 2019-ben Hanti Vilmos a Hír TV-nek nyilatkozva el nem kezdte relativizálni Gyöngyösi Márton a parlamentben ülő zsidók listázására tett javaslatát:

„A zsidók listázása önmagában még nem nácizmus, de az ahhoz vezető út, így elítéljük azt. A Jobbikkal való összefogás a kisebbik rossz, hiszen közös a cél, a bűnös, gazemberebb Orbán-rendszer leváltása.”

Az ember csak kapkodja a fejét:

előbb még arra figyelmeztetnek, nehogy bárki is beszopja Európában a Jobbik álszent viselkedését, most meg ott tartunk, hogy a jelek szerint ők ették meg leghamarabb Jakabék mézesmázos szövegét.

Persze gondolhatnánk azt is, hogy ennyi idős ellenállót összefogó szövetség az évek alatt renyhül, elgyengül, és már nem tud kellő erővel felszólalni, ha igazságtalanságot orrontanak. De a tények megint mást mutatnak.

Egyszer Tarlós István nemcsak simán lehülyézte a vele arrogánsan viselkedő Tordai Bencét, hanem azt találta mondani:

Elég furcsa világot élünk – a szellemi fogyatékosokat el kell viselni, és türelmesnek kell lenni velük.”

 

Bár a „tetűcsúszdázásnál”, „judapestezésnél” szemük sem rebbent a magyar ellenállóknak és antifasisztáknak, Tarlós mondata után Hanti kötelességének érezte, hogy a MEASZ a fogyatékkal élők érdekében is felemelje szavát.

„Hanti Vilmos: Közlemény Tarlós lenéző, megalázó fogyatékozásáról!

A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) elnöksége megbotránkozva értesült arról, hogy egy kisebbségről, a fogyatékosokról Tarlós István nagy nyilvánosság előtt lenézően beszélt. Sajnálatos, hogy rasszista főpolgármestere van Budapestnek!

Ha lenne rasszista díja a MEASZ-nak, Tarlós István minden bizonnyal megkapná azt. Tudnunk kell, hogy a rasszizmus a fasizmus előszobája. A náci németek a fogyatékosokat sem kímélték! A náci eutanázia program keretében több tízezer fogyatékost gyilkoltak meg.”

Afrikában pedig több tízezer afrikait, és ha eljutottak volna Kínáig, minden bizonnyal ott is több százezer ember kiirtásával hajtottak volna végre háborús „hőstetteket”...

Mindenesetre a MEASZ most bebizonyította: ha rajtuk múlik, baloldali antiszemitizmus nincs, nem volt, és nem is lesz. Éljenek a magyarországi független civil szervezetek! Ha vannak ilyenek...

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére