Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A holland külügyminiszter élesen bírálta a magyargyűlölő Mark Rutte vezetését

888.hu, MTI

2021.09.07. 21:20

Sigrid Kaag holland külügyminiszter az őszi parlamenti időszakot megnyitó beszédében élesen bírálta Mark Rutte ügyvivő kormányfő vezetését, „politikai rövidlátással” vádolva a miniszterelnököt – számolt be kedden a helyi sajtó.

A külügyminiszter – a 66-os Demokraták (D66) balliberális párt tagjaként – nemtetszését fejezte ki, hogy megrekedtek a kormányalakítási folyamatok amiatt, mert Rutte és konzervatív -liberális pártja a Szabad Demokrata Néppárt (VVD) nem hajlandó együttműködni a baloldali pártokkal.

„Árnyék vetült Hollandia politikai színterére, a jelenlegi vezetés számomra jövőkép nélküli”

– jelentette ki Kaag. A külügyminiszter azt is felidézte, hogyan járt el a kormány a nagy botrányt kavaró családtámogatások terén, és bírálta a holland kabinet járványügyi intézkedéseit is.
Sigrid Kaag úgy véli, le kell vonni a következtetéseket a nyitottsággal, a megbízhatósággal és a hatékony kormányzással kapcsolatban. „Ez azokra is vonatkozik, akik a leghangosabban hirdetik, hogy milyen hihetetlenül nagyszerű a mi kis országunk. Túl sokáig ringattak bennünket az önelégültségbe”- tette hozzá.

A külügyminiszter a kormányalakítási folyamatokkal kapcsolatban elmondta, hogy azok immár fél éve húzódnak, és értetlenségének adott hangot amiatt, hogy a Rutte-vezetés elutasította a zöldpárttal és a munkáspárttal történő együttműködést.

Véleménye szerint a holland hagyományok megkívánják, hogy egy kiegyensúlyozott kormány konzervatív és progresszív erőkből álljon. Mint mondta, a következő vezetésnek olyan kérdésekkel kell foglalkoznia, mint az éghajlatváltozás, az oktatásban tapasztalható egyenlőtlenségek és a jóléti állam. „Ezek mind olyan területek, ahol a D66 progresszív programja valószínűleg a VVD és szövetségese a Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA) ellenállásába ütközik” – tette hozzá Kaag.
A március közepén tartott holland választásokat – immáron negyedszer – a Mark Rutte vezette liberális-konzervatív VVD nyerte meg. A holland parlament alsóházának 150 székéből a VDD 34 helyhez jutott, míg másodikként befutó balliberális D66, 24 mandátumot nyert. A parlamenti többség kialakításához 76 hely szükséges, így Rutténak legalább két párttal kell szövetségre lépnie, amelyek közül az egyik 15 mandátumot nyert CDA lesz.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére