Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A Mueller-jelentés teljes kudarc lett a bevándorláspártiaknak, Trump ezt a kört is nyerte

Forisek Ádám

2019.07.25. 12:00

Rengeteg energiát mozgósított a bevándorláspárti Demokrata Párt, hogy a Mueller-jelentésen keresztül megpróbálják lemondatni Trumpot. A demokraták fegyvere végül visszafelé sült el. De ne szaladjunk ennyire előre, inkább nézzük meg, mi is egyáltalán ez a Mueller-mizéria.

Szerdán tartották Washingtonban Robert Mueller volt különleges ügyész kongresszusi meghallgatását. Mueller volt az, aki a 2016-os amerikai elnökválasztásba történő állítólagos orosz beavatkozást és Trump kampányának esetleges érintettségét vizsgálta jelentésében. A volt ügyész szerdán a demokrata többségű képviselőház igazságügyi bizottságában válaszolt három és fél órán keresztül a kérdésekre, majd pedig további két órán át a hírszerzési bizottság kérdezett Muellertől.

Fotó: AFP

Nos akkor kezdjük ott, hogy miért is volt erre szükség?

Mivel a címben már utaltunk arra, hogy a meghallgatás végkimenetele a demokratáknak volt elsősorban óriási csalódás, ezért az ő szempontjukból érdemes megközelíteni a kérdést. A Demokrata Párt gyakorlatilag Trump megválasztása óta abban érdekelt, hogy kigolyózzák őt a Fehér Házból. Erre legutóbb egyébként a múlt héten került sor, amikor megkísérelték Trump alkotmányos elmozdítását (impeachment), miután az elnök nekiment a csak „brigádként” emlegetett négy demokrata képviselőnőnek (róluk bővebben ITT olvashattok). A kezdeményezést végül a Kongresszus 332-95 arányban leszavazta annak ellenére, hogy demokrata politikustól származik az indítvány. Hogy akkor miért szavaztak a Demokrata Pártból is sokan az elmozdítás ellen, annak nagyon egyszerű az oka.

A demokratáknak ugyanis hiába van többségük a kongresszusban, ha a republikánus többségű szenátus utána elgáncsolja a javaslatot. Ahhoz, hogy az elmozdítás sikeres legyen, a szenátus kétharmadának a voksára van szükség. Ha viszont a Demokrata Párt impeachment kezdeményezése elbukik, akkor abból rosszul jöhetnek ki, ugyanis ez könnyen Trump malmára hajthatta volna a vizet.

Nem véletlenül mondta azt Nancy Pelosi – aki a Kongresszus demokrata párti elnöke –, hogy az elmozdítást csak akkor kell kezdeményezni, ha „bombabiztos” ügy bizonyítja azt, hogy az elnök alkalmatlan.

Ez a bombabiztos terv lett volna a Mueller-meghallgatás

A cél ugyanis az volt, hogy Trump és az oroszok összemosásával akkora botrányt gerjesztenek, amivel maguk mögé tudják állítani a közvéleményt, ezzel provokálva ki Trump elmozdítását. Ez pedig nem sikerült. Az önmagában nem volt bizalomgerjesztő, hogy Robert Mueller 198 alkalommal tért ki a válaszok elől (és rengetegszer visszakérdezett), de ami igazán fontos, az az, hogy Mueller szerint jogilag semmiféle összejátszás nem történt Donald Trump és az oroszok között.

Így hát a demokraták nagy áttörése elmaradt. Nem véletlen, hogy a bevándorláspárti médiumok sem külföldön, sem idehaza nem nagyon tudtak mit kezdeni az eseménnyel, és ezért vagy be sem számoltak róla, vagy csak nagyon halkan (de akkor sem értékelték pozitívan az eseményt).

Mert hát lényegében mi is történt?

A válasz a 2016-os elnökválasztásra nyúlik vissza. A bevándorláspárti establishment ugyanis szemlátomást óriási anyagi erőforrást fektetett bele abba, hogy Trump ne győzzön, és Hillary Clinton lehessen az USA következő vezetője. Ezt nagyon bizonygatni nem szükséges, mindenki emlékezhet arra, mennyi közvélemény-kutatás ígért elsöprő győzelmet Hillary Clintonnak, nem beszélve arról, hogy a média, a felsőoktatás, a szórakoztatóipar szinte egy az egyben a Demokrata Párt jelöltje mögé állt be.

És ennek ellenére győzött Trump. A celebek sírni kezdtek, a demokrata establishment meg fogta a fejét, hiszen hiába nyomták bele a pénzt a kampányba, vesztettek. A közvélemény-kutató cégeik, médiumaik (CNN, NBC, stb.) hitele pedig súlyosan és hosszú távon sérült.

Forrás: AFP

Valami ellenreakcióra azonban szükség volt, így született is pár. Többek között az, hogy a Trump szavazóit lehülyézték, vidéki sudribunkónak nevezték őket, követelték, hogy számlálják újra a szavazatokat, kimentek tüntetni és/vagy rombolni. (Érdekes tény, hogy ezen taktikák apróbb eltérésekkel, de lényegében a hazai ellenzéki pártok és médiumok részéről és megfigyelhetők, miután a Fidesz-KDNP harmadjára is kétharmadot szerzett 2018-ban.)

Természetesen az egyik ilyen ellenreakció az volt, hogy Trumpot megpróbálják összemosni az oroszokkal, és azt állítani, hogy az ő segítségükkel tudott csak győzni. Ebből burjánzott ki végül a Mueller-meghallgatás, ami azonban a fentebb említett okok miatt semmivel sem hozta előrébb a Demokrata Párt számára az elnök elmozdítását, sőt Trumpnak ez az egész hercehurca valószínűleg csak üzemanyagot adott ahhoz, hogy újrázhasson 2020-ban. Arról nem is beszélve, hogy így felvetődik a kérdés: a Demokrata Párt és a vele szimpatizáló médiumok tényleg a puszta fabrikációt próbálták valóságként eladni?

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére