Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A románoknál betelt a pohár - nekimentek az ukránoknak

Nagy Gábor

2017.09.20. 15:30

A román parlament szerint az új ukrán oktatási törvény drasztikusan korlátozza az Ukrajnában élõ román kisebbség jogát az anyanyelvû oktatáshoz, ezért a vonatkozó nemzetközi szabványoknak megfelelõ, az ukrajnai kisebbségek védelmét garantáló jogszabályi keret kialakítását sürgeti.
BUKAREST, 15:30

A román parlament szerint az új ukrán oktatási törvény drasztikusan korlátozza az Ukrajnában élő román kisebbség jogát az anyanyelvű oktatáshoz, ezért a vonatkozó nemzetközi szabványoknak megfelelő, az ukrajnai kisebbségek védelmét garantáló jogszabályi keret kialakítását sürgeti.

A román parlament egyhangúlag elfogadta azt a nyilatkozatot, amely elítéli a szeptember 5-én elfogadott új ukrán oktatási törvényt.

A nyilatkozatban felkérik az ukrán elnököt, hogy küldje vissza megfontolásra a jogszabályt a kijevi parlamentnek. Emellett azt kérik az ukrán törvényhozóktól, hogy az oktatási törvényt igazítsák a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartájának és az Európa Tanács kisebbségvédelmi keretegyezményének előírásaihoz.

A bukaresti parlament nyilatkozatában felszólította a román államfőt és a kormányt is, hogy a nemzetközi intézményeknél és a kétoldalú kapcsolatokban álljon ki a román kisebbség mellett.

Az új ukrán oktatási törvény az oktatás nyelvéről szóló 7. cikkelye kimondja: Ukrajnában az oktatás nyelve az államnyelv, a nemzeti kisebbségek anyanyelvű oktatása pedig csak az első négy osztályban engedélyezett. Így az 5. osztálytól felfelé, az anyanyelvi tárgyak kivételével minden tantárgyat ukránul oktatnak majd.

A rendelkezés egyértelműen sérti a kisebbségeket, de ellentmondásban van az ukrán alkotmánnyal is.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére