Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A V4-ek kitartanak a józan ész mellett és elutasítják a kvótákat

Bokor Gábor

2016.08.22. 09:28

Szlovákia és Magyarország tavaly pert indított a kvóták ügyében az Európai Bíróságon. Azóta csatlakozott hozzájuk Lengyelország is, amely idén márciusban kezdeményezte a bírósági eljárást, Csehország pedig nemrégiben felvetette a jogi fellépés lehetõségét.
LUXEMBOURG, 9:28

Szlovákia és Magyarország tavaly pert indított a kvóták ügyében az Európai Bíróságon. Azóta csatlakozott hozzájuk Lengyelország is, amely idén márciusban kezdeményezte a bírósági eljárást, Csehország pedig nemrégiben felvetette a jogi fellépés lehetőségét.

A vártnál jóval lassabban halad a Magyarország által indított per az Európai Bíróságon. Az ügy amiatt kezdődött, mert az Európai Unió Tanácsának bel- és igazságügyi formációja tavaly szeptember 22-én elfogadta, hogy az unió más tagállamaiba kell áthelyezni nagyjából 120 ezer olyan migránst, akik eredetileg Olaszországban és Görögországban nyújtották be menedékkérelmüket.

A kormány szerint a kvótaterv tartalmi és formai okok miatt sem érvényes, így kötelező sem lehet a tagállamokra nézve, ezért a kabinet december elején megtámadta a határozatot a luxembourgi bíróság előtt. Később ugyanígy tett Szlovákia is. 

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára a Magyar Időknek elmondta, hogy a Beata Szydlo vezette új lengyel kormány március közepén csatlakozott az eljáráshoz, fellépésével pedig Magyarország és Szlovákia érveit erősíti.

Ezek után a cseh miniszterelnök-helyettes is jelezte, Prága is azt tervezi, hogy jogi úton kellene megtámadnia a kvótarendszert. 

A menekültek szétosztásáról szóló határozat mellett legelőször Görögország állt ki, majd gyorsan csatlakozott hozzá Olaszország és Németország is, ugyanis már ők is belátták, nem tudnak ekkora mennyiségű migránst ellátni és elhelyezni. 

A kvóták bevezetését támogatta a bevándorlás által igencsak érintett Svédország, a merényletek tépázta Franciaország, valamint Belgium is. A híresen nagy migránssimogató Jean-Claude Juncker által vezetett Európai Bizottság kapott az alkalmon, és gyorsan beállt a kvótát támogató országok mögé. 

Völner szerint az unió nyugati részének több szereplője ragaszkodik a migránsok elosztásához, a keleti országok azonban inkább a maguk útját járnák ebben a kérdésben.

Ha a luxembourgi testület elfogadná a magyar, azaz a visegrádi álláspontot, akkor a migránsok elosztásához a tagállamok egyhangú döntésére lenne szükség, nem volna elegendő a többség szava. Ez egyúttal azt is jelentené, hogy ezentúl az unió valamennyi tagállamát vétójog illetné meg a migránskérdésben, ami az EU jövője szempontjából sem volna mellékes." 

– fogalmazott a Völner Pál államtitkár. 

(Magyar Idők

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére