Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az amerikai Harvard Egyetemen a fekete hallgatók idén külön diplomaosztó ünnepséget tartanak

Vincze Viktor Attila

2017.05.15. 20:28

Az Egyesült Államok lehet, hogy mégsem a népek nagy olvasztótégelye. Legalábbis erre utal az az amerikai sajtó egy jelentõs részének érdeklõdését is kiváltó tény, hogy - eddig példátlan módon - a Harvard Egyetem idén külön diplomaosztó ünnepséget tart az afroamerikai, azaz fekete hallgatói számára, azok saját kérésére.
CAMBRIDGE, 20:28

Az Egyesült Államok lehet, hogy mégsem a népek nagy olvasztótégelye. Legalábbis erre utal az az amerikai sajtó egy jelentős részének érdeklődését is kiváltó tény, hogy – eddig példátlan módon – a Harvard Egyetem idén külön diplomaosztó ünnepséget tart az afroamerikai, azaz fekete hallgatói számára, azok saját kérésére.

A diákok által szervezett rendezvény május 23-án kerül megrendezésre, Black Commencement 2017 elnevezéssel, amelyen a Harvard kollégiumának és posztgraduális iskoláinak elvégzői  hagyományos afrikai kente ruhát viselve fognak majd megjelenni.

Ha valamelyik kisebbséghez tartozó hallgató vagy, akkor a társadalom külső terhei még nehezebbé teszik az amúgy is kihívásokkal teli egyetemi tanulmányokat. Ennek tudatában a 2017-ben végzős évfolyam fekete tagjai úgy döntöttek, hogy külön szeretnék tartani a diplomaátadó ünnepségüket"

– közölte a bőrszín alapján elkülönített ünnepléssel kapcsolatban a Harvard Egyetem. Elmondása alapján ez lesz az első ilyen esemény az egyetem történetében, amelynek előkészületei már közel egy éve zajlanak. A fekete hallgatók külön ünneplése azt a célt szolgálja, hogy kiemelje ezeknek a hallgatóknak azt a sok küzdelmét és a tőlük megkövetelt rugalmasságot, amire szükség volt ahhoz, hogy befejezhessék tanulmányaikat.

A külön ünnepségről az egyik amerikai fekete emberjogi online újságnak, a The Root magazinnak nyilatkozó Michael Huggins, a külön diplomaátadó szervezésében résztvevő egykori harvardi hallgató úgy vélte, hogy ez a szegregáció nem a szegregációról szól.

Ez az ünnepség arra lesz majd alkalom, hogy megünnepelhessük a Harvard fekete kiválóságait, a feketék briliáns teljesítményét. Ez egy olyan esemény, ahol egy közösségként láthatjuk egymást. A közösségről és arról a közösségépítéséről van tehát ebben az esetben szó, ami esélyt kínál arra, hogy megerősíthessük egymást a munka világába való belépésben, amit támogatók egész hálózata is segít a háttérből."

— tette még hozzá Huggins.

Az USA számos médiumánál értetlenséget váltott ki, hogy a Harvard Egyetem hogyan  engedélyezhette egy ilyen szegregált, külön csak a feketéknek megtartott diplomaosztó megszervezését.

Egyes lapok azt a költői kérdést tették fel az ügy kapcsán, hogy:

Martin Luther King vajon mit szólna ehhez?"

Más médiumok pedig arra hívták fel a figyelmet, hogy:

Vajon a Harvard fekete hallgatói mit szólnának ahhoz, ha az egyetem a fehér hallgatóknak külön diplomaosztó ünnepséget szervezne?"

A május 23-ai, csak feketéknek megszervezett harvardi diplomaosztón 125 diplomás hallgató vesz majd részt a cambridge-i Harvard Law School közelében található Holmes Fieldben.

A hallgatók eddig több mint 27.000 dollár támogatást gyűjtöttek össze az alapvetően a friss diplomások és családtagjaik számára legfontosabb diplomaosztó ünnepség, valamint az azt követő állófogadás költségeire. 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére