Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az antiszemitizmus és a Brexit miatt lépett ki hét parlamenti képviselő a brit Munkáspártból

Horváth Tamás

2019.02.18. 17:32

A döntést egy közös sajtótájékoztató keretében jelentették be.

A mai napon hét parlamenti képviselő hagyta el a Munkáspártot, és jelentette be, hogy saját  frakciót alakítanak a brit törvényhozásban – közölte a hírt az MTI.

A politikusok a lépést azzal indokolták, hogy Jeremy Corbyn, a párt vezetője "nem kezeli megfelelő módon" sem az ország Európai Unióból való kilépésének kérdését, sem pedig a Munkáspárton belüli antiszemita megnyilvánulásokat. A képviselők továbbá aggodalmukat fejezték ki, hogy a párt politikusai között eluralkodott az egymással szembeni agresszivitás.

A Munkáspárt, amelybe beléptünk, amelyért kampányoltunk, és amelyben hittünk, már nem a régi. Mindent megtettünk azért, hogy megmenthessük, de mostanra rabul ejtette a szélsőbaloldali politizálás. Ma már mindenki számára nyilvánvaló, hogy a Munkáspárt cserben hagyta Európát. Azzal, hogy hagyjuk a kormányt egyedül cselekedni a Brexit ügyében, folyamatosan akadályozzuk a társadalmat a végső szó kimondásában"

– mondta Chris Leslie képviselő a sajtótájékoztatón, ahol a politikusok bejelentették, hogy A független csoport néven új frakciót alakítanak a parlamentben.

A Munkáspártnak eddig 256 képviselője volt a brit törvényhozás 650 fős alsóházában. A 2017-es választásokon 262 helyet szereztek meg, de közben már volt egy kilépési hullám.

A hét képviselő között van Chuka Umunna, aki korábban egészen közel került ahhoz, hogy pártvezetőjelölt legyen, illetve Luciana Berger, aki az egyik legszókimondóbb volt a párton belüli antiszemitizmussal szemben.

A most távozó politikusok hetek óta szorgalmazták, hogy Corbyn változtasson a Brexittel kapcsolatos stratégiáján, és kezdjen inkább kampányolni egy második, a brit uniós tagságról szóló népszavazás megrendezése érdekében.

A pártelnök eddig ugyanis azt a stratégiát követte, hogy a Munkáspárt "napirenden tartja" egy második referendum lehetőségét arra az esetre, ha Theresa May kormányfő nem képes az Európai Unióval olyan megállapodást kötni, amely el tudja nyerni a parlament jóváhagyását.

Corbyn első helyen új választások kiírását akarja elérni, de arra is felszólította a miniszterelnököt, hogy legyen rugalmasabb, és fogadja el az állandó vámunió tervét az Európai Unióval.

Nem egyértelmű azonban, hogy milyen következményekkel járna egy második népszavazás a Munkáspártra nézve. Vélhetően az ellenzéki párt számos tagja pártolna egy újabb Brexit-referendumot, sokan ugyanakkor ki akarnak lépni az unióból, amilyen hamar csak lehet.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére