Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa is megszólalt a fehéroroszországi események kapcsán

888.hu - MTI

2020.08.12. 19:40

Kritizálta a rendfenntartó erők módszereit.

Elítélte a fehérorosz biztonsági erők békés tüntetőkkel szembeni erőszakos fellépését az ENSZ emberi jogi főbiztosa szerdán.

Michelle Bachelet közölte: értesüléseik szerint a fehérorosz rendőrség aránytalan erőszakot alkalmazott, gumilövedékeket, vízágyúkat és villanógránátokat vetett be a megmozdulások résztvevői ellen.

A jelentések szerint az utóbbi három napban mintegy hatezer embert vettek őrizetbe, köztük járókelőket és fiatalkorúakat is, ami tömeges őrizetbe vételekre utal a nemzetközi emberi jogi szabványok nyilvánvaló megsértésével

– olvasható az ENSZ emberi jogi főbiztosának állásfoglalásában.

Bachelet hozzátette, hogy ennél még felkavaróbbak az őrizetbe vétel során, illetve azt követően tapasztalt hatósági bánásmódról szóló értesülések. Követelte a törvényellenesen őrizetbe vett személyek szabadon engedését és vizsgálatok indítását az esetleges bántalmazások kapcsán.

A minszki belügyminisztérium szerdai közlése szerint a fehérorosz hatóságok a kedd éjjeli tüntetések során több mint ezer embert vettek őrizetbe; a biztonsági erők és a tiltakozók közötti összecsapásokban 51 tüntető és 14 rendőr megsebesült.

Az országban a vasárnapi elnökválasztás előzetes eredményeinek közzétételét követően kezdődtek megmozdulások. A hivatalos adatok szerint Aljakszandr Lukasenka hivatalban lévő államfő 80,08 százalékot, míg legfőbb ellenfele, Szvjatlana Cihanouszkaja 10,09 százalékot szerzett. Cihanouszkaja választási csalásra hivatkozva kijelentette, hogy nem fogadja el a közzétett eredményeket, és saját magát tartja a választás győztesének, majd nem sokkal később hatósági nyomásra elhagyta az országot, és a választási eredmény elfogadására, valamint a tüntetések beszüntetésére szólította fel híveit.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére