Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

„Az EU egyébként is elzárná az orosz gázt, Ukrajna csak felgyorsítja ezt”

888.hu

2022.05.12. 13:15

Az Európai Unió gázembargót is bevezethet?

 

Mint ismert, a minap Ukrajna leállított az orosz gáz szállítását.

Az ukrán gázszállításért felelős vállalkozás, a Naftogaz kedden arról értesítette a Gazpromot, hogy a Szokhranyivka fizikai összekapcsolási ponton és a Novopszkov határkompresszor-állomáson keresztül lehetetlenné vált a gáz további szállítása. Az ukrán vállalat vis maiorra hivatkozik, mivel állítása szerint a területet megszálló orosz csapatok lehetetlenné teszik a munkát, ezért leállítják a gázszállítást a vonalon.

A térségen a Szojuz vezeték viszi keresztül a gázt, amit a szohranyivkai és a Novopszkov kompresszorállomásokon keresztül továbbítanak Európába.

 

A luhanszki régióban található tranzitpontokon keresztül érkezik Európába az orosz gáz nagyjából harmada.

 

A Gazprom azt is közölte, hogy nem kapott megerősítést a vis maiort alátámasztó körülményekről, és nem látja akadályát annak, hogy a munkát a korábbi rendszerben folytassa.

 

Az Euractiv nevű portálnak egy állítólagos uniós forrás azt nyilatkozta, hogy Ukrajna döntése, miszerint felfüggeszti a gázáramlást egy olyan tranzitponton keresztül, ahová az Oroszországból Ukrajnán keresztül Európába érkező gáz közel egyharmadát szállítják, az orosz atrocitások „logikus következménye”.

 

Ugyanez a forrás visszautasította a Moszkva elleni hatodik szankciócsomag elfogadásának késedelmével kapcsolatos kritikákat, hangsúlyozva, hogy annak van értelme, és Európa rekordgyorsasággal reagált.

„Egy olyan időszakban, amikor Oroszország iskolákat és kórházakat bombáz, nem kérdezhetjük az ukránoktól, hogy miért állítják le részben a gázáramlást, hogy ne finanszírozzák tovább az orosz háborús gépezetet.” – mondta az uniós forrás.

Elismerte azt is, hogy lesznek fennakadások, és Európa gyors alternatívát keres.

 

Az EU egyébként is elzárná az orosz gázt. Ukrajna csak felgyorsítja ezt a folyamatot.”

– fogalmazott a névtelen forrás.

 

Arra a kérdésre, hogy milyen árat kell emiatt fizetniük az uniós polgároknak, a forrás így válaszolt: „Az ukránok naponta vérrel fizetnek, a mi szabadságunkért harcolva”.

 

Közben, Robert Habeck alkancellár, gazdasági miniszter szerint

Németország a vártnál korábban, 2024 helyett már 2022–2023 telén függetlenné válhat az orosz földgáztól.

 

A Zöldek politikusa egy csütörtöki interjúban azt mondta, hogy országa egy sor feltétel teljesülése esetén „átvészelheti a telet” orosz földgáz nélkül.

A feltételek közé tartozik, hogy tele legyenek a földgáztározók és működjön legalább két úszó cseppfolyósított-földgáz (LNG) terminál. A legfontosabb pedig a takarékoskodás és az energiahatékonyság – mondta a miniszter a Wirtschaftswoche című gazdasági magazinban közölt interjúban.

Hozzátette: a háztartásoknak és az ipari fogyasztóknak 10 százalékkal kellene csökkenteniük földgázfelhasználásukat ahhoz, hogy az ország orosz import nélkül se kerüljön „vészhelyzetbe”.

 

Kiemelte, hogy

a kisebb fogyasztás az alfa és az omega.”

 

A szövetségi kormány a tervek szerint négy úszó LNG-terminált állít üzembe. Ezek alkalmas helyen lehorgonyzott különleges tartályhajók, amelyek fogadják az Északi-tengeren, ugyancsak tartályhajókon érkező LNG-szállítmányokat, az anyagot ismét gázneművé alakítják és betáplálják a szárazföldi vezetékrendszerbe.

A berlini vezetés energetikai vállalatokkal együttműködve hajtja végre a fejlesztést. Az úszó terminálokat bérbe veszik. Sajtóértesülések szerint egy ilyen hajó – úgynevezett úszó tároló és visszagázosító szerelvény (floating storage and regasification unit – FSRU) – bérleti díja napi 200 ezer euró (76 millió forint). Az első kettő Wilhelmshavennél és Brunsbüttelnél áll majd, a tervek szerint az év végéig állítják üzembe őket. A másik kettő helyét még nem jelölték ki.

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére