Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az Iszlám Állam nem hagyja annyiban

Nagy Gábor

2016.10.24. 20:28

Eltelt egy hét Moszul ostromának kezdete óta. Az iraki és kurd erõk egyre több területet foglalnak vissza, de ahogy terrorszervezet gócpontja felé közelednek, jóval több ellenállásba ütköznek.
BAGDAD, 20:28

Eltelt egy hét Moszul ostromának kezdete óta. Az iraki és kurd erők egyre több területet foglalnak vissza, de ahogy terrorszervezet gócpontja felé közelednek, jóval több ellenállásba ütköznek.

Múlt hétfő óta a szövetséges erők körülbelül 80, eddig az Iszlám Állam fennhatósága alá tartozó települést, várost vettek vissza a terrorszervezettől. Azonban iraki és kurd források is arról számoltak be, hogy ahogy Moszul felé haladnak, úgy egyre hevesebb harcokat kell megvívniuk a dzsihadistákkal.

A Reuters hétfői beszámolója szerint Irakban a 2003-as amerikai intervenció óta nem voltak olyan heves harcok, mint most Moszulban. Menekültügyi szervezetek szerint is katasztrofális állapotok vannak a térségben, ugyanis egyes számítások szerint pedig több mint másfél millió civil lakos élete van veszélyben, és csak az elmúlt egy héten belül 6000 embernek kellett elhagyni az otthonát.

A legfrissebb tudósítások arról számolnak be, hogy a régió kulcsfontosságú városaiban, Kirkukban (a térség olajközpontja – a szerk.), Rutbában (a Bagdadot Jordániával és Szíriával összekötő főút közelében – a szerk.) és Moszul nyugati részében heves harcok alakultak ki. A szövetségesek azt állítják, hogy vasárnapig 770 iszlamista harcost likvidáltak, míg az Iszlám Állam kommünikéje azt állítja: több száz szövetségest öltek meg az ostromban.

Az erőviszonyokat tekintve az iraki erők 30 ezer katonával ostromolják az Iszlám Állam állásait, amit segítenek az amerikai, francia és brit légicsapások. Bagdadi források úgy vélik, hogy körülbelül 5-6000 iszlamista harcos ásta be magát a moszuli régióba. Ugyanakkor a helyzetet bonyolítja, hogy számos helyi, javarészt kurdokból álló milícia vesz részt a harcokban, de közvetetten és közvetlenül is fajsúlyos szerepet játszik az egész hadműveletben Törökország, az Öböl menti országok és Irán. Mind-mind különböző érdekekkel.

Egy esetleges siker esetében pedig továbbra is fennáll, hogy az iszlamisták hol folytatják harcukat az ellenfeleikkel szemben.

(Forrás)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére