Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Berlusconi: aggódom

Nagy Gábor

2019.08.26. 09:08

A Forza Italia (FI) vezető politikusa, Silvio Berlusconi aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Olaszországban visszatérhet az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Lega koalíciója. Matteo Salvini elszámolta magát?

Matteo Salvini olasz belügyminiszter tizenkilencre lapot húzott: a bevándorlásellenes Lega vezetője – leginkább a közvélemény-kutatásokra hivatkozva, melyek mozgalmának népszerűségét rekordmagasra mérték – megpróbált új választásokat kicsiholni Itáliában.

A belügyminiszter előbb összerúgta a port koalíciós partnerével, a Luigi Di Maio vezette Öt Csillag Mozgalommal (a Torino-Lyon gyorsvasút ügyében), majd lemondatta Giuseppe Conte olasz kormányfőt. A folyamat azonban itt megakadt. Sőt: nagyon úgy néz ki, hogy Salvini elszámolta magát, és vissza kell táncolnia a koalícióba.

Ahogy korábban már írtam: csupán közvélemény-kutatásokra hivatkozni nem igazán életbiztosítás a politikai éterben; de ott van még az ún. elitfaktor is, vagyis az, hogy nyíltan bevándorlásellenes mozgalmakat nem engednek a tűz közelébe.

Silvio és a többiek: Berlusconi, aki tartja a szavát

Ez történt korábban Franciaországban, mikor Marine Le Pen bevándorlásellenes Nemzeti Tömörülése (korábban: Nemzeti Front) egy az egyben állt az Emmanuel Macron vezette En Marche-sal szemben, a jobbközép mégis inkább a jelenlegi államfőnek adott bizalmat, semmint Marine Le Pennek. S most hasonló a helyzet Rómában is, ahol amint bejelentkezett a kormányzásért a nyíltan bevándorláspárti nemzetromboló Demokrata Párt (PD) – Matteo Renzi bukott exkormányfővel az élen, hogy tudniillik összeállna az M5S-sel –, a bevándorlásellenes Lega visszatáncolni kényszerül.

Az itáliai kormányválságot nehezíti, hogy hiába fordult át egyértelműen a mérleg nyelve Salviniék felé, a parlamenti patkó a tavalyi márciusi választási eredményeket tükrözi. Vagyis hivatalosan még mindig Di Maióéké a legerősebb mozgalom Olaszországban, így a kormányalakítási folyamatokban is ők fújják a passzátszelet.

A római döntéshozókat nagyon sürgeti az idő, hiszen Sergio Mattarella keddig, azaz holnapig adott határidőt az új koalíció kialkudására.

„Mindent vagy semmit„ – Salvini tizenkilencre lapot húzott

Ha marad a koalíció, ha új jön, Salvini egyelőre vesztesként jön ki az általa kirobbantott kormányválságból.

Bár rendkívül kicsi rá az esély, de akár jöhet egy M5S-PD koalíció, hiszen Beppe Grillo balpopulista tömörülése így is tudja biztosítani a kormányalakításhoz szükséges parlamenti többséget. Ez azonban egyelőre csak B terv, mivel mind Di Maióéknak, mind pedig Renziéknek súlyos hitelveszteséggel, bizalomvesztéssel járna az összeborulás.

De az is vízválasztó az M5S és a PD között, hogy ha esetleg tényleg jönne a korábban elképzelhetetlennek tűnő közös kormányzás, ki legyen a kormányfő. Nicola Zingaretti, a PD elnöke azt szeretné, hogy Giuseppe Conte ne újrázhasson. Grillóék viszont a múlt hét kedden lemondott kormányfőt szeretnék viszontlátni a bársonyszékben, sőt, az M5S ragaszkodik a nagy nehezen kivívott kormányzati pozíciókhoz is.

Az A terv azonban továbbra is az Rómában, hogy Matteo Salvini visszatáncol, nehogy pozícióba kerüljön a bevándorláspárti PD, és folytatódik az M5S-Lega koalíció. Ám ez nem igazán van ínyére a volt jobboldali kormányfőnek, Silvio Berlusconinak, aki hétvégi tweetjében azt írta: aggódik, mivel maradhat az úgynevezett sárga-zöld koalíció.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére