Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Csúnyán rácáfoltak az elemzőkre a voksolók Szlovákiában

MTI, 888.hu

2020.03.01. 09:38

Szinte egyetlen párt várható választási eredményét sem sikerült eltalálniuk az elemzőknek a szombati szlovákiai voksolás előtt, amelyet végül a jobboldali OLaNO nyert, viszont az egymással sokáig csatározó magyar pártok kiszorultak a törvényhozásból.

Elvesztette kormányzati pozícióját a Robert Fico vezette Smer-SD a Szlovákia történetében nyolcadik alkalommal megtartott szabad választásokon, amelyen a választók 65,4 százalékos nyilvánította ki akaratát.

A szlovák statisztikai hivatal nem hivatalos végeredményei szerint a választáson induló 24 politikai csoportosulásból 7 jutott be a pozsonyi törvényhozásba.

Az eddigi parlamenti ellenzék második legerősebb pártja, az Igor Matovic vezette Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) a voksok 24,9 százalékát kapta, amivel alaposan rácáfoltak az elemzők véleményére, akik 10 százalékkal kevesebbet jósoltak a pártnak.

A Smer-SD a szavazatok 94,5 százalékos feldolgozottsága mellett már a voksok 18,5 százalékát nyerte el,

ami viszont 10 százalékponttal kevesebb, mint négy évvel ezelőtt.

A harmadik helyet a Boris Kollár vállalkozó vezette, jobb-közép Család Vagyunk (Sme rodina) szerezte meg a voksok 8,2 százalékának elnyerésével. A negyedik helyre az önmagát nemzeti, keresztény és szociális értékek mentén meghatározó radikális párt, a Kotleba – Mi Szlovákiánk Néppárt (Kotleba – Ludová strana Nase Slovensko) futott be az összeszámolt voksok 8,1 százalékával.

Az elemzők sokkal gyengébb szereplést vártak a liberálisoktól, 6,6 százalékos eredménnyel ötödik helyen bejutott a Progresszív Szlovákia (Progresívné Slovensko) és az Együtt – Polgári Demokrácia (Spolu – obcianská demokracia) alkotta libsi-tandem és bár

5,9 százalékos eredményükkel messze alulmúlták a négy évvel ezelőttit,

és bent maradt Richard Sulík liberális pártja, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) is

A legnagyobb meglepetést a korábbi államfő, Andrej Kiska vezette centrista liberális párt, az Emberekért (Za ludí) okozta, amelynek

a leggyengébb eredményt jósolták, mégis megszerezték a szavazatok 5,5 százalékát.

A választások előtt sokáig egymással csatározó magyar pártok nem jutottak be magyar a pozsonyi parlamentbe. A Magyar Közösségi Összefogás (MKÖ) néven indított közös magyar lista a voksok 4,1 százalékát szerezte meg. Bár az MKÖ eredménye jobb, mint amennyit a Magyar Közösség Pártja (MKP) négy éve kapott, de

a viszonylag magas választási részvétel miatt ez most nem bizonyult elégnek.

Ahogy a Bugár Béla vezette szlovák-magyar vegyes párt, a Most-Híd sem jutott be, csupán a voksok 2,1 százalékát sikerült elnyerniük.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére