Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Egyre közelebb vannak a britek a kiváláshoz

Nagy Gábor

2017.12.13. 17:28

Tovább lehet lépni az Egyesült Királyság uniós kiválásáról szóló egyeztetések második szakaszára, a távozás fõbb feltételeirõl ugyanis megfelelõ megállapodásra jutottak a felek, de vannak még tisztázásra váró kérdések.
STRASBOURG, 17:28

Tovább lehet lépni az Egyesült Királyság uniós kiválásáról szóló egyeztetések második szakaszára, a távozás főbb feltételeiről ugyanis megfelelő megállapodásra jutottak a felek, de vannak még tisztázásra váró kérdések.

Az Európai Parlament (EP) nagy többséggel elfogadott szerdai határozatában rámutattak, hogy a rendezett kilépés előkészítése terén számos kérdés függőben van még, ezeket az egyezmény véglegesítése előtt mindenképp tisztázni kell.

A szövegben az áll: a tárgyalások a második szakaszban kizárólag akkor haladhatnak előre, ha a brit kormány teljes mértékben tiszteletben tartja a most vállalt kötelezettségeit, illetve ezeket maradéktalanul egy világos jogi szerződésbe foglalják.

Az EP-képviselők kiemelték: az esetleges átmeneti intézkedések csak akkor hagyhatók jóvá, "ha biztosítják a jogok és kötelezettségek megfelelő egyensúlyát, időben korlátozottak – legfeljebb három évre szólnak –, és rendelkeznek az uniós vívmányok érvényességének meghosszabbításáról".

Hangsúlyozták: az átmeneti időszakban az Egyesült Királyság nem lehet része az EU intézményeinek és szerveinek, viszont az újonnan elfogadott uniós szabályokat ennek ellenére el kell fogadnia.

A határozatban végezetül kívánatosnak nevezték a lehető legszorosabb jövőbeli kapcsolat kialakítását az Egyesült Királyság és az Európai Unió között.

Antonio Tajani, az EP elnöke leszögezte, az előző heti előzetes megállapodást bele kell majd foglalni a kiválási szerződésbe, ha ez nem így történik, akkor nem folytathatóak tárgyalások a kereskedelmi kérdésekről.

Az esetleges kilépési egyezményt a hatályba lépéshez az Európai Parlamentnek is jóvá kellene hagynia.

A bennmaradó tagállamok vezetői csütörtökön kezdődő csúcstalálkozójukon fognak dönteni arról, jóváhagyják-e a második tárgyalási szakasz megkezdését, a szakértők szerint azonban ez több mint valószínű.
(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére