Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

ÉLŐ KÖZVETÍTÉSÜNK A HÁBORÚRÓL

888.hu

2022.03.04. 09:48

 

Cikkünk folyamatosan frissül!

Orbán Viktor az Európai Bizottság alelnökével tárgyalt

A megbeszélés témája az ukrajnai háború és az annak nyomán kialakult humanitárius válsághelyzet volt.
Elsőrendű célként nevezték meg a béke mielőbbi megteremtését Ukrajnában, valamint azt, hogy az ezt célzó erőfeszítések során az Európai Unió mindvégig egységesen lépjen fel.

Olaszország keleti régióiban egymillió menekült érkezésére számítanak

Egymillióra becsülte azoknak az ukrajnai menekülteknek a számát, akik Veneto és Friuli-Venezia Giulia tartományon keresztül mehetnek tovább Olaszország és Európa többi része felé Luca Zaia venetói kormányzó, aki az úton levők számára a Covid-19 előírások átmeneti enyhítését szorgalmazta pénteki sajtótájékoztatóján.

Az ukrajnai menekültek Olaszországban egyéves menedékstátuszt kapnak, a többi között biztosítják számukra az egészségügyi szolgáltatásokat, a gyerekeknek az oktatást, valamint az esetleges munkalehetőséget. Luca Zaia megemlítette, hogy Venetóban az idegenforgalomban kínálhatnak fel állást a menekülteknek, mivel a tartomány szállodái munkaerőhiánnyal küzdenek.

Putyin: Oroszországnak nincsenek barátságtalan szándékai a szomszédjaival szemben

 

Oroszországnak nincsenek barátságtalan szándékai a környező országokkal szemben, minden cselekedete kizárólag az ellene irányuló barátságtalan intézkedésekre adott válasz – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken egy online rendezvényen.

„Szeretném még egyszer hangsúlyozni: nincsenek rossz szándékaink a szomszédjainkkal szemben, és azt tanácsolnám nekik, hogy ne élezzék ki a helyzetet, és ne vezessenek be korlátozásokat. Mi minden kötelezettségünknek eleget teszünk, és ezután is így fogunk tenni” – mondta Putyin.
Nem látjuk szükségét a helyzet kiélezésének, vagy annak, hogy rontsuk a kapcsolatainkat. Minden lépésünk mindig válasz valamilyen, Oroszországgal szembeni barátságtalan cselekedetre” – tette hozzá.

 

Nagy-Britanniában letelepedett EU-állampolgárok ukrajnai rokonai is kérhetnek brit családegyesítési vízumot

 

A Nagy-Britanniában letelepedett EU-állampolgárok ukrajnai rokonai is kérhetnek bizonyos feltételekkel brit tartózkodási engedélyt a London által indított ukrajnai családegyesítési program (Ukraine Family Scheme) alapján – jelentette be pénteken a brit belügyminisztérium. A tárca tájékoztatása szerint

a részvétel ebben a programban az ukrajnai állampolgárok számára akkor lehetséges, ha a hozzátartozó, akihez csatlakozni kívánnak, brit állampolgár vagy olyasvalaki, akinek állandó nagy-britanniai letelepedési engedélye van.

A minisztérium külön kiemeli: az ukrajnai állampolgárok jogosultak lehetnek a tartózkodási engedély kérvényezésére a Nagy-Britanniában letelepedett EU-állampolgárok nem uniós országokból származó hozzátartozói számára meghirdetett brit családegyesítési program (EU Settlement Scheme Family Permit) alapján is.

 

Szijjártó: a NATO nem résztvevője a háborúnak

Megnyugtató hír, hogy a NATO-külügyminiszterek pénteki tanácskozásán nem született semmilyen olyan döntés, melynek nyomán közvetlen NATO-Oroszország konfliktus jöhetne létre; a résztvevők kimondták: a NATO nem résztvevője a háborúnak – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben, a NATO-tagországok külügyminisztereinek soron kívüli ülését követően pénteken.

 

Az ukrajnai amerikai nagykövetség szerint háborús bűn megtámadni egy atomerőművet

Egy atomerőmű megtámadása háborús bűncselekmény. Putyin terror uralmának következő lépése volt, Európa legnagyobb atomerőművének bombázása.”

– olvasható a nagykövetség Twitter-oldalán.

 

Az EU felfüggeszti a határokon átnyúló együttműködéseit Oroszországgal és Fehéroroszországgal

Válaszul az Ukrajna elleni orosz katonai agresszióra, az Európai Bizottság azonnali hatállyal felfüggesztette az Oroszországgal és szövetségesével, Fehéroroszországgal folytatott együttműködést az Európai Szomszédsági Eszköz határokon átnyúló együttműködési programjaiban (ENI-CBC), valamint, a régiók együttműködését elősegítő Interreg-program balti-tengeri régióját célzó projektjeiben – tájékoztatott a brüsszeli testület pénteki sajtóközleménye.

Az Oroszországgal közös nyolc program teljes uniós finanszírozása 178 millió, míg a Fehéroroszországgal közös két programé 257 millió euró az 2014-2020 közötti időszakra. A döntés értelmében a kifizetéseket nem folyósítják a két országnak. Az új, 2021-2027-es időszak projektjeiben a két országgal történő együttműködést szintén felfüggesztik.
A sajtóközlemény tudatta azt is, hogy a testület ugyanakkor további lehetőséget keres az Ukrajnával határos uniós tagállamok – Lengyelország, Magyarország, Románia, Szlovákia – és Ukrajna közötti együttműködési programok megerősítésére, valamint Ukrajna részvételére az ENI CBC fekete-tengeri régióját célzó programjában és az Interreg Duna Transznacionális Programban.

Orosz oligarcha jachtokat foglaltak le a franciák és a németek

Alekszej Meshkov franciaországi orosz nagykövet bejelentette, hogy Franciaországban lefoglaltak három orosz hajót és egy jachtot (amelyek állítólag az oligarcháké).

Sajtóértesülések szerint többek között a Rosznyefty orosz energetikai vállalat vezetőjének, Igor Szecsinnek a hajóját szerdán a franciaországi Marseille kikötőjében, Aliser Uszmanov tengeri szuperjárművét csütörtökön a németországi Hamburgban foglalták le.

Így érkeznek a katonai felszerelések Energodar-be

A tegnap este elfoglalt atomerőmű mellett a várost is nyomást alatt tartják az oroszok.

A videón az látható, ahogy egy katonai konvoj meghozza az oroszoknak a felszerelést, a Nexta értesülései szerint.

 

Volnovakha városában is menetelnek előre az oroszok

 

ТРУХА szerint az orosz erők a Donyeck régióban található Volnovakha városon keresztül nyomulnak előre. A felvételen megfigyelhető a drón csapások eredménye, amikor a csapatok egy tankoszlop mögött haladnak előre.

 

Bérlakásokkal és buszflottával segíti a menekültek ellátását Veszprém

 

Bérlakások biztosításáról döntött az Ukrajnából menekülők számára egyhangú szavazással a veszprémi önkormányzat közgyűlése pénteki rendkívüli ülésén, amelyen felajánlották a városi buszflotta decemberben lecserélt járműveit is a védelmi feladatok támogatására.

Porga Gyula (Fidesz-KDNP) polgármester az ülésen emlékeztetett: az önkormányzat ötmillió forintos kezdődőkével számlát nyitott a kárpátaljai magyarok megsegítésére, amelyhez a héten további egymillió forint adomány érkezett a veszprémiektől.
A polgármester tájékoztatása szerint a város gazdasági társaságainál több mint ezer ukrán munkavállaló dolgozik, ezért az önkormányzat felvette a kapcsolatot a helyi cégekkel, munkaerő-közvetítőkkel is.
A rendkívüli közgyűlésen arról is döntött a testület, hogy a 42 darabos helyi járati flotta decemberben lecserélt korábbi járműveit – az előterjesztés szerint hat csuklós és 36 szóló autóbuszt – ingyenesen kölcsönbe adják a védelmi feladatok segítésére. Ezek a buszok pár hónapja még menetrend szerint közlekedtek – hívta fel a figyelmet a polgármester.

 

A grúzai bank így akarja kiszűrni a Putyin támogatókat

 

Grúzia legnagyobb bankja arra kötelezte Oroszország és Fehéroroszország állampolgárait, hogy a számlanyitás előtt írjanak alá egy nyomtatványt, amelyben elítélik az Ukrajna és Grúzia elleni orosz agressziót.

 

 

Orosz sakkozók a háború leállítását követelik Putyin elnöktől

 

A championat.com oldalon közzétett, és a sportági világszövetség, a FIDE Twitter-oldalán is megjelent dokumentumot 32-en írták alá, köztük az első számú orosz férfisakkozó, a tavaly világbajnoki döntőt vívott Jan Nyepomnyascsij és a gyorssakk női világbajnoka, Alekszandra Kosztyenyuk.
A levélben többek között ez áll: „Ellenezzük a katonai akciókat Ukrajna területén, mielőbbi tűzszünetet és a konfliktus békés megoldását kérjük párbeszéd és diplomáciai tárgyalások útján. Elviselhetetlenül fájdalmas látni azt a katasztrófát, amely napjainkban népeinket éri.”
Az aláírók állásfoglalása szerint „most az emberek élete, alapvető jogai és szabadsága, az emberi méltóság, országaink jelene és jövője a tét”.
„Osztozunk a fájdalomban ukrán kollégáinkkal, és békére szólítunk fel. Mi a békéért vagyunk. Állítsd meg a háborút!” – áll az orosz sakkozók Putyinhoz intézett nyílt levelében.

 

Lukasenka: Fehéroroszország nem vesz részt a hadműveletekben

 

„A fehérorosz hadsereg nem vett részt a különleges hadműveletben, és nem is fontolgatja ezt” – idézte a fehérorosz állami média az elnököt.
„Nincs rá szükség” – mondta beszédében, aláhúzva, hogy senki sem kérte a fehérorosz hadsereg beavatkozását. Egyúttal megismételte: megerősítik az ukrán határ közelében állomásozó fehérorosz csapatokat . Az elnök szerint országát újra és újra megpróbálják belerángatni a konfliktusba.

 

Megsérült a zaporizzsjai atomerőmű két munkatársa

 

Hajnalban az ukrán vészhelyzeti hatóságok azt közölték, hogy tűz ütött ki az erőműnél az orosz csapatok támadását követően. Néhány órával később érkezett hírek szerint sikerült eloltani a lángokat, amelyek egy oktató épületben csaptak fel, az erőműkomplexumon kívül. Grossi azt nem közölte, hogy az erőmű dolgozóinak sérülését mi okozta.
A főigazgató sajtótájékoztatóján elmondta:

folyamatos kapcsolatban vannak az ukrán hatóságokkal. Kiemelte, hogy az erőmű mind a hat reaktorának biztonsági rendszere sértetlen, nem került radioaktív anyag a levegőbe.”

A zaporizzsjai atomerőműben jelenleg a hat közül csak egy reaktor üzemel, a többit lekapcsolták vagy rutinjellegű karbantartási munkálatok miatt jelenleg nem működik.
Rafael Grossi azt javasolta, hogy Oroszország és Ukrajna folytasson tárgyalásokat a csernobili atomerőmű területén a NAÜ védnöksége alatt. Egy ilyen találkozón a felek elkötelezhetnék magukat amellett, hogy garantálják az ukrajnai atomlétesítmények biztonságát.

 

A Balti Államok Tanácsa felfüggesztette Oroszország tagságát a szervezetben

 

Ukrajna megtámadása miatt felfüggesztette Oroszország tagságát a Balti-tenger térségének országait tömörítő, a regionális kormányközi együttműködés céljából létrehozott szervezet, a Balti Államok Tanácsa – közölte pénteken a lengyel külügyminisztérium.

A tárca honlapján közzétett dokumentum szerint a tanács összes tagállamának külügyminiszterei – leszámítva Oroszországot – határozatot fogadtak el az orosz tagság teljes körű, a szervezet munkájának minden – kormányzati, regionális és önkormányzati – szintjét érintő, azonnali felfüggesztéséről.
A Balti Államok Tanácsának tagjai az Oroszországi Föderáció mellett Dánia, Észtország, Finnország, Izland, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Németország, Norvégia és Svédország, valamint az Európai Bizottság (EB).

 

Magyarországon is felfüggesztik az orosz RT és a Sputnik adásait

 

„Magyarország biztosítja az orosz televíziók vételét beszüntető uniós döntés végrehajtását” – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága pénteken az MTI-vel. Emlékeztettek: az Európai Unió Tanácsa kedden elfogadta azt a rendeletet, amely egységesen,Emlékeztettek: az Európai Unió Tanácsa kedden elfogadta azt a rendeletet, amely egységesen, minden tagállamban felfüggeszti a Russia Today (RT) és a Sputnik médiumok adásait.

A döntés indokolása szerint Oroszország folyamatos dezinformációs kampányt folytat az Ukrajna ellen folyó háború kapcsán”

– tették hozzá.
Az NMHH jelezte: a március 1-jén elfogadott rendelet kiterjed a RT és a Sputnik valamennyi platformon sugárzott adására, így a televíziós és internetes tartalmakra egyaránt, ezeket elérhetetlenné kell tenniük a szolgáltatóknak az unió teljes területén, így Magyarországon is.
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság nyilvántartása szerint egy olyan műsorterjesztő van hazánkban, akinek televíziós kínálatában megtalálható a RT műsora, őt a hatóság felhívta a szolgáltatás megszüntetésére. Az internetes szolgáltatókra is vonatkozik az uniós tiltás, a rendelet betartását a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság folyamatosan ellenőrzi” – írták a közleményben.

 

Egy orosz légitársaságot eltávolítottak a globális elektronikus jegyfoglalási rendszerből

 

Sajtóértesülés szerint az orosz Aeroflot légitársaságot eltávolították a globális elektronikus jegyfoglalási rendszerből.

 

 

Erőteljes robbanás történt Enerhodarban

 

Ezen a településen működik Európa legnagyobb és legrosszabb állapotban lévő atomerőműve, amelyet a hírek szerint ma reggel foglaltak el az orosz csapatok. A zaporizzsjai atomerőműben a hajnali órákban tűz ütött ki az orosz katonai támadás után, aztán később sikerült megfékezni a lángokat.

A részletek tisztázása még folyamatban van, egyelőre nem lehet tudni a robbanás okát.

 

 

Videón a tegnap esti zaporizzsjai atomerőműért vívott csata

 

Több videó is kering az interneten a tegnap esti csatáról.

 

Sem a New York-i Metropolitan Operában, sem a Berlini Állami Operában nem lép fel az osztrák-orosz szoprán Anna Netrebko

 

„Nagy művészeti veszteség a Met és az opera számára. Anna a Met történetének az egyik legjelentősebb énekese, de nem láttunk a közös jövőt akkor, amikor Putyin ártatlan áldozatokat öl Ukrajnában” – közölte csütörtökön Peter Gelb, a Met vezérigazgatója.

Gelb vasárnap azt mondta, a Met nem foglalkoztat olyan művészt, aki Putyint támogatja.
Az 50 éves énekesnő lemondta részvételét a Berlini Állami Operaház júniusi és júliusi Turandot-előadásában. Az operaház pénteken azt közölte, korábban arra kérték az énekesnőt, határolódjon el az orosz kormány ukrajnai akcióitól, melyek sértik a nemzetközi jogot.
Kiváló énekesnőként nagyra becsüljük Anna Netrebkót, akivel hosszú évek művészi együttműködése köt össze bennünket. Ugyanakkor a brutális háború miatt nem látunk lehetőséget a közös munka folytatására” – idézte a dpa a berlini operaházat.

 

Nukleáris balesetekre reagáló csapatot hozott létre Amerika

 

A Fehér Ház közleménye szerint Joe Biden elnök csütörtök este beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, hogy tájékozódjon az atomerőmű létesítményben keletkezett tűzről. Biden csatlakozott Zelenszkijhez, aki „sürgette Oroszországot, hogy hagyja abba katonai tevékenységét a térségben, és tegye lehetővé a tűzoltók és a katasztrófavédők számára a helyszín megközelítését”.

Ezek mellett pedig, az Egyesült Államok kormánya az ukrajnai Zaporizzsjai atomerőmű elleni orosz támadásra válaszul aktiválta a nukleáris balesetekre reagáló csapatot.

Klicsko: dicsőség lenne meghalni a hazáért

 

Dicsőség lenne meghalni a hazáért – mondta Vitalij Klicsko kijevi polgármester az ARD német országos közszolgálati televíziónak egy pénteken sugárzott interjúban, amelyben kiemelte, hogy az orosz invázióval dacoló ukrán fővárosban „horror” lett az élet. A profi nehézsúlyú ökölvívó-világbajnok elmondta, hogy sok-sok katona mellett már nagyjából száz civil is meghalt a több mint egy hete tartó orosz támadásban. Kifejtette, hogy a legnagyobb kihívás a fűtés, az áram és a vízellátás biztosítása, és nagyban nehezíti az önkormányzat dolgát, hogy a szállítási, logisztikai rendszer összeomlott.
Mindeközben a városban orosz rakéták csapódnak be, és védőire orosz mesterlövészek vadásznak. Az egész egy „horror” – mondta a kijevi polgármester.

A bokszlegenda kiemelte:

ha elesik a harcban, akkor a hazájáért adja az életét, a hazáért meghalni pedig dicsőség.”
Megsemmisült a Mrija An-225 repülőgép
A legújabb felvételek alapján a Mrija An-225 a világ legnagyobb teherszállító repülőgépe teljesen megsemmisült.
Elfogadta az orosz parlament a rémhírterjesztést és a szankciófelhívást büntető törvényt

Egyhangúlag elfogadta az orosz parlament mindkét háza pénteken azt a törvényt, amely büntetőjogi felelősségre vonást ír elő az orosz hadsereg műveleteire vonatkozó rémhírek terjesztése és az Oroszország elleni szankciók sürgetése esetén.

Az orosz fegyveres erőkre vonatkozó hamis hírek terjesztéséért 1,5 millió rubelig terjedő (jelenlegi árfolyamon több mint 4,7 millió forintos) pénzbírság vagy három évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. Ha ez szolgálati pozícióval való visszaéléssel vagy anyagi haszonszerzés szándékával párosul, a büntetési tétel 5 millió rubelig (mintegy 15,8 millió forintig) terjedő bírságra és 10 évig terjedő börtönre nőhet, ha pedig a rémhír komoly következményekkel jár, a szabadságvesztés 15 évig terjedhet.

 

Stoltenberg: a NATO nem részese az ukrán-orosz konfliktusnak, és nem akar háborút Oroszországgal
A NATO példátlan szankciókat vezetett be Oroszország ellen, azonban a szövetség védelmi együttműködés, és nem akar háborút Oroszországgal – jelentette ki Jens Stoltenberg, a szervezet főtitkára Brüsszelben, a tagállamok külügyminisztereinek pénteki rendkívüli tanácskozását megelőző sajtónyilatkozatában.

Stoltenberg hangsúlyozta: „Szövetségeseink védelme iránt elkötelezettek vagyunk, erről nem is szabad, hogy félreértés essék”. Hozzátette: a zaporizzsjai atomerőmű elleni orosz támadásról szóló hírek is arra mutatnak rá, hogy ez a háború mennyire vakmerő és felelőtlen, és mennyire fontos, hogy mihamarább vége legyen, és Oroszország kivonja minden csapatát a térségből.

 

Az Európai Karate Szövetség elvette a jövő évi Eb-t Oroszországtól

Az Európai Karate Szövetség (EKF) megfosztotta az Ukrajnában háborút folytató Oroszországot a 2023-as kontinensbajnokság rendezési jogától. Döntését honlapján hozta nyilvánosságra az EKF, miután a szervezet végrehajtó bizottsága rendkívüli ülést tartott és a videokonferenciás rendezvényen megszavazta, hogy elveszi a jövő évi Eb-t Moszkvától.
A jelenlegi áldatlan körülmények között mélységes aggodalmunkat és együttérzésünket kívánjuk kifejezni mindazokkal, akiket ez a válság sújt. Reméljük, hogy hamarosan megoldás születik a konfliktusra, és az élet visszatérhet a normális kerékvágásba” – idézte a honlap Antonio Espinóst, az EKF első emberét, aki elnöke a karatésok világszövetségének is.


Az orosz állami produkciók nem indulhatnak az Emmy-díjért

Nem indulhatnak az Emmy-díjért 2022-ben az orosz kormány által finanszírozott televíziós produkciók, és a Torontói Filmfesztivál sem fogad orosz állami finanszírozású filmeket – számolt be róla a The Hollywood Reporter.

Az amerikai televíziós akadémia (NATAS) elnöke, Terry O'Reilly csütörtöki közleményében leszögezte, hogy az Emmy-díjra nevezett, orosz állami támogatással készült produkciókat kizárják a versenyből. A televíziós akadémia azt is bejelentette, hogy az Ukrajna ellen indított orosz katonai invázió miatt a továbbiakban nem működnek együtt egyetlen orosz szervezettel sem.
„Alkotókként, akik számára fontosak a szilárd szabadságjogok, mert az a feladatuk, hogy olyan történetekre világítsanak rá, amelyek bemutatják és befolyásolják a körülöttünk lévő világot, tagjaink mély rokonságot éreznek és aggódnak minden ukrán emberért, akinek szabadságjogait veszélyeztetik ezek az ellenséges akciók” – fogalmaztak.
A Torontói Filmfesztivál (TIFF) szervezői csütörtöki bejelentésük szerint csak orosz független alkotások nevezését fogadják el, az orosz hivatalos delegációkat kizárják a fesztiválról.

Mariupol az éjszakai bombázás után

Az Airbnb is szankciókat vetik ki
A legnagyobb szálláskereső szolgáltatás az Airbnb felfüggeszti tevékenységét Oroszországban és Belaruszban.

Szentkirályi Alexandra : mindenre kiterjedő segítséget nyújt Magyarország az ukrajnai menekülteknek

A kormányszóvivő, aki csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnökkel együtt látogatást tett a magyar-ukrán határon, elmondta: a határ magyar oldalán öt segítségpontot alakítottak ki, ahol a különböző szervek és szervezetek együttműködve minden ellátást biztosítanak az érkezőknek. Élelmiszert adnak nekik, segítenek az ügyintézésben, szálláshelyet, orvosi segítséget biztosítanak és a tovább utazásban is segítenek, ha valaki azt kéri.
Az egész ország megmozdult, a rendvédelmi szervektől kezdve a karitatív szervezeteken át a lakosságig mindenki segít – emelte ki.

Szentkirályi Alexandra beszélt arról is, hogy a Híd Kárpátaljáért segélyakcióban a csütörtöki adatok szerint eddig 280 millió forint gyűlt össze.

Az összefogást a 1357-es számon hívásonként, sms-enként 500 forinttal vagy a 11711711-22222222-es számlaszámra utalva lehet támogatni.

Az ukránok elismerték: Az orosz hadsereg átvette az ellenőrzést a zaporizzsjai atomerőmű felett

Az orosz hadsereg átvette az ellenőrzést a zaporizzsjai atomerőmű felett – közölte a RIA Novosztyi orosz hírügynökség pénteken az ukrán nukleáris szabályozási felügyeletre hivatkozva. Az ukrajnai Zaporizzsja megye katonai kormányzata a felügyeletre hivatkozva – a hírügynökség szerint – közölte azt is, hogy a régióban a háttérsugárzás normális. Az objektum területén korábban tűz volt, amelyet eloltottak.
A RIA Novosztyi idézte Dmitro Orlovot, Enerhodar polgármesterét – a létesítmény ennek a városnak a területén található – arról, hogy a településen és az erőműben nem folynak harcok.

Orbán: a menekültek ellátása a mi dolgunk

Nem kell várni senkire, a menekültek ellátása a mi dolgunk – szögezte le Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Orbán Viktor hozzátette: ha Brüsszelre várnánk, akkor súlyos állapotok alakulnának ki a határon.
A miniszterelnök elmondta: az ide érkezők 70-80 százaléka továbbmegy, de aki itt marad, annak meg kell szervezni a jövőjét. A szállásukat, az élelmezésüket, az egészségügyi ellátásukat, a munkához juttatásukat és néhány hónap múlva a gyerekek oktatását is.

Eloltották a tüzet a zaporizzsjai atomerőműnél

Az ukrán vészhelyzeti hatóságok Facebokon azt közölték, hogy sikerült eloltani az Ukrajna délkeleti részén fekvő zaporizzsjai területen található atomerőműnél péntek hajnalban keletkezett tüzet.

A lángok egy oktató épületben csaptak fel, az erőműkomplexumon kívül.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter korábban a Twitteren azt közölte, hogy az orosz csapatok minden irányból tűz alá vették az atomerőművet

Enerhodar, 2022. március 4.2015. október 20-án készült kép a délkelet-ukrajnai zaporizzsjai atomerõmûrõl Enerhodarban. Orosz csapatok támadását követõen az atomerõmûben tûz ütött ki 2022. március 4-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai mûvelet végrehajtását Ukrajnában.MTI/AP

Akadozik a független sajtó és a Facebook elérhetősége Oroszországban

Akadozik több független internetes hírportál és a Facebook elérhetősége Oroszországból – jelentette az AFP francia hírügynökség péntek hajnalban.

A GlobalCheck nevű internetes szolgáltatás és a hírügynökség Moszkvában dolgozó munkatársai egyaránt azt tapasztalták, hogy nem lehet elérni a világ legnagyobb közösségi oldalát, a Meduza, a Deutsche Welle, a Szabad Európa oldalát és a BBC orosz szolgáltatását sem.
A Meduza a Telegram üzenetküldő szolgáltatáson azt tudatta, hogy úgy tudják, egyes oroszországi felhasználók nem tudják megnyitni az oldalt, de nem kaptak értesítést a hatóságoktól arról, hogy elérhetetlenné tették volna a hírportált.
A német, amerikai és brit forrásokból finanszírozott Deutsche Welle, Szabad Európa és a BBC rendszeresen közöl olyan oknyomozó anyagokat, amelyek nem vetnek jó fényt a Kremlre. A Deutsche Welle munkatársait az orosz hatóságok a múlt hónapban ki is utasították az országból, a csatornát pedig betiltották Oroszországban válaszul arra, hogy a német hatóságok megtiltották, hogy az RT orosz állami csatorna helyi engedély nélkül sugározza német adását.
Ezzel párhuzamosan a világ legtöbb internetes hirdetését értékesítő Google azt közölte, hogy leállította az online hirdetések eladását Oroszországban. Sem a keresőoldalon, sem a Youtube-on, sem a cég külső partnereinek oldalán nem lehet hirdetési felületet vásárolni Oroszországból.

Ukrajna előző heti megtámadása óta Oroszország a korábbiaknál is keményebben lép fel a még meglévő független sajtóval szemben. Csütörtökön az Eho Moszkvi független rádióadó és a Dozsgy című tévé és internetes hírportál is beszüntette működését. Az orosz parlament alsóháza pénteken pedig olyan törvényjavaslatról tart vitát, amely 15 év börtönnel rendelné büntetni, ha valaki „hamis információkat” tesz közzé az orosz hadseregről.

Kigyulladt a zaporizzsjai atomerőmű

Kigyulladt péntek hajnalban az Ukrajna délkeleti részén fekvő zaporizzsjai területen található atomerőmű az orosz csapatok támadását követően – közölte a létesítménynek otthont adó Enerhodar polgármestere.

A zaporizzsjai atomerőmű a legnagyobb ilyen létesítmény Európában; 6, egyenként 950 megawatt teljesítményű reaktora van.

Az ukrán nukleáris energiatermelés csaknem felét, a teljes ukrajnai áramtermelés mintegy ötödét adja.

 

Ukrajna újabb tárgyalásokra készül Moszkvával a hét végén

„A harmadik fordulóra holnap (szombaton) vagy holnapután kerülhet sor, állandó kapcsolatban állunk” – mondta Lembergben (Lviv) tartott sajtótájékoztatóján Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal tanácsadója, hozzátéve, hogy az ukránok csak az oroszok beleegyezésére várnak, hogy visszatérjenek a tárgyalóasztalhoz.

A német kancellári hivatal szerint Olaf Scholz német kancellár Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyalt, aki megerősítette, hogy a tárgyalások a hét végén folytatódnak.

Az előző két tárgyalási fordulón, amelyet az ukrán-fehérorosz, majd a lengyel-fehérorosz határ közelében tartottak meg, nem sikerült megállapodni a harcok beszüntetéséről. A felek egyetértésre jutottak viszont humanitárius folyosók létesítéséről, amelyeken át a civileket evakuálni lehet.

Több mint 700 ezren érkeztek eddig Ukrajnából Lengyelországba

Csak csütörtökön 99,2 ezren, péntek 15 óráig pedig 59,1 ezren lépték át a határt – derült ki határőrség adataiból.

Andrzej Duda lengyel elnök pénteken közölte: Lengyelországba összesen 170 ország állampolgárai menekültek Ukrajnából, a harmadik országok polgárainak egy része – például az ukrán egyetemek indiai hallgatói – már haza is utazott.

Varsó főpolgármestere, Rafal Trzaskowski egy csütörtöki rádióinterjúban elmondta: a fővárosba egyelőre mintegy 100 ezer ukrajnai menekült érkezett, illetve utazott át rajta. Közülük mintegy 3 ezren fordultak meg a varsói Ursynów negyed stadionjában létesített, átmeneti szállást is biztosító önkormányzati befogadóközpontban.

Zelenszkíj kabinetfőnöke segítséget kér Ukrajna harcához a világ zsidóságától

Andrij Jermak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kabinetfőnöke az egész világ zsidóságának segítségét kérte Ukrajna harcához az orosz támadással szemben a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportálon pénteken.

„Ezekben a napokban Ukrajna Izrael: ahogyan a második világháború idején a zsidók a nácik áldozataivá váltak, akképpen válnak az ukránok Oroszország népirtást megvalósító tettei áldozatává„ – állította a zsidók segítségét kérő ukrán vezető.

Jermak hangsúlyozta, hogy noha Putyin azt állítja, Ukrajna ”nácitlanítása„ miatt kezdte az inváziót, jelenleg Ukrajnában él Európa harmadik, s a világ ötödik legnagyobb zsidó lakossága. Ukrajna elnöke zsidó, és korábban zsidó miniszterelnöke is volt az országnak a volt Szovjetunió egykori tagországai közül egyedüliként.

Az EU ideiglenes védelmet vezet be a háború elől menekülő személyeknek

Az Európai Unió Tanácsa egyhangúlag elfogadta az ukrajnai háború miatt menekülni kényszerülők ideiglenes védelmére vonatkozó végrehajtási határozatot –közölte az uniós testület pénteken.

Az ideiglenes védelem olyan sürgősségi mechanizmus, amely a személyek tömeges beáramlása esetén alkalmazható. Célja, hogy azonnal, és egyéni kérelmek vizsgálata nélkül is, védelmet nyújtson a lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyeknek, akik nincsenek abban a helyzetben, hogy visszatérjenek a származási országukba.

Az intézkedést azonnali hatállyal vezetik be, hogy a menekültek az Európai Unióban minél hamarabb harmonizált jogokat élvezhessenek. E jogok közé tartozik a tartózkodási engedélyhez, a munkaerőpiachoz, a lakhatáshoz, az orvosi ellátáshoz, valamint a gyermekoktatáshoz történő hozzáférés – olvasható a Tanács sajtóközleményében.

Japán külügyminiszter: a G7-ek további szankciókat vetnek ki Oroszországra, ha nem lesz tűzszünet

A világ legfejlettebb ipari államait összefogó G7-csoport külügyminiszterei pénteken megállapodtak abban, hogy további szankciókat vezetnek be Oroszországgal szemben, ha Moszkva nem hagy fel Ukrajna megtámadásával – közölte Hajasi Josimasza japán külügyminiszter.

A politikus újságíróknak azt mondta: „felszólítottuk Oroszországot, hogy azonnal hagyja abba az Ukrajna elleni támadást, amely még az egyszerű polgárokat sem kíméli, és vonja vissza erőit„. Hozzátette: „Megállapodtunk abban, hogy a G7-ek tagjai további, súlyos szankciókat fognak bevezetni, ha Oroszország nem hagyja abba a támadást”.

Hajasi, aki virtuálisan csatlakozott a G7-ek csúcsdiplomatáihoz, arról is beszélt, hogy felszólították Oroszországot, hagyjon fel Európa legnagyobb, dél-ukrajnai atomerőműve elleni támadásával.

Putyin elnök elleni merénylet végrehajtását szorgalmazza egy amerikai szenátor

Lindsey Graham befolyásos dél-karolinai republikánus szenátor csütörtök esti Twitter-üzenetében Vlagyimir Putyin orosz elnök elleni merénylet végrehajtását szorgalmazta – jelentette a The Washington Times című napilap pénteken.

A jobboldali-konzervatív amerikai lap online tudósítása szerint Graham szenátor több, egymást követő üzenetben követendő példaképként állította az Adolf Hitler náci vezető ellen 1944-ben merényletkísérletet végrehajtó német katonatisztet és azt a római szenátort, aki segített megölni Julius Caesart.

„Van egy Brutus Oroszországban? Van egy sikeresebb Stauffenberg ezredes az orosz hadseregben? Az egyetlen megoldás, ha Oroszországban valaki leszedi ezt az embert„ – írta Lindsey Graham a mikroblogon.

A dél-karolinai szenátor szerint ilyen merénylő ”nagy szolgálatot tenne az országnak – és a világnak„.

A BBC felfüggeszti a tevékenységét Oroszországban

A döntést a BBC az Oroszországban pénteken elfogadott törvénnyel indokolta, amely alapján szabadságvesztéssel sújtható az orosz hadsereg műveleteire vonatkozó rémhírek terjesztése, valamint azzal, hogy az Ukrajna ellen folytatott háborúval összefüggésben blokkolták az orosz nyelvű hírportálját.

Az orosz médiafelügyelet elrendelte a Facebook blokkolását

Az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor) szerint a Facebook hátrányosan különbözteti meg az orosz médiumokat.

A hivatal a Telegram üzenetküldő szolgáltatáson jelentette be az intézkedést. Az AFP francia hírügynökség oroszországi tudósítói már érzékelték is, hogy a platform és a hozzá tartozó csevegő-alkalmazás, a Messenger nem működik, csak virtuális magánhálózaton (VPN).

Kreml: Putyin elmagyarázta Scholznak Moszkva céljait

A két vezető pénteken telefonon beszélt egymással. Berlini tájékoztatás szerint Scholz az orosz invázió haladéktalan leállítását követelte és aggodalmát fejezte ki a katonai műveletek és az áldozatok miatt.

Putyin azt hangoztatta, hogy Oroszország kész a párbeszédre minden féllel, aki békét akar Ukrajnában, az orosz feltételek maradéktalan teljesítése esetén. Ezeket Ukrajna demilitarizálásában és „nácitlanításában”, valamint a Krím Oroszország részeként és a Donyec-medencei szakadár köztársaságok függetlenként történő elismerésében nevezte meg.

Felhívta a figyelmet arra, hogy szerinte a legfőbb veszély a neonáci alakulatoktól ered, amelyek háborús bűncselekményeket követnek el, civileket élő pajzsnak használnak, és fegyverrel akadályozzák meg, hogy az emberek biztonságos helyre vonuljanak. Azt állította, hogy Ukrajnában több mint hatezer külföldi állampolgár, zömmel diák tartózkodik, „akiket gyakorlatilag túszul ejtettek”.

Elmondta még, hogy Ukrajnában albán, horvát, koszovói zsoldosok, sőt, dzsihadisták jelentek meg, akik Szíriában szereztek harci tapasztalatokat. Putyin szerint az orosz fegyveres erők mindent elkövetnek a polgári lakosság életének megkíméléséért, és „durva propagandista hírhamisításnak” nevezte az arra vonatkozó állításokat, hogy az orosz erők Kijevet és más ukrán városokat tűz alá vettek.

A Biztonsági Tanácsban ellentmondó vélemények és magyarázatok hangzottak el a zaporizzsjai atomerőműnél történtekről

Vaszilij Nyebenzja orosz ENSZ-nagykövet azt állította, hogy Oroszország nem támadta meg az ukrajnai atomerőművet. Ez a vád „hazugság” –jelentette ki, egyben azzal vádolta meg Ukrajnát, hogy tüzet okozott a létesítményben.

A vád, miszerint Oroszország a felelős, része „a Moszkva elleni hazugságkampánynak„ tette hozzá a nagykövet. Szavait az AFP francia hírügynökség idézte.

Ukrajna és a Nyugat azonban Oroszországot vádolta azzal, hogy a támadás mögött áll.

Linda Thomas-Greenfield amerikai ENSZ-nagykövet úgy vélekedett, hogy az ukrán nukleáris létesítmény elleni orosz támadás „óriási fenyegetést jelent egész Európára és a világra”. Mint kifejtette: „Hála Istennek, a világ megmenekült egy nukleáris katasztrófától„, és a támadást „felelőtlennek” és „veszélyesnek” nevezte.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére