Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Energiacsapda: áramkimaradásokat kockáztatnak a németek, ha fűteni merészelnek

888.hu

2022.08.01. 12:30

Működnek a szankciók.

 

Miközben Gazprom orosz gázipari vállalat ismét csökkentette a gázszállítások mennyiségét az Északi Áramlat-1 gázvezetéken és Németországban mindenkit spórolásra szólítanak fel – kivéve a politikai elitet persze, akik nem tartják be a saját tanácsaikat – megfeledkezünk egy másik igen komoly problémáról.

Mégpedig az áramkimaradások kérdésköréről.

Mivel egyáltalán nem biztos, hogy télen lesz elég gáz a német háztartások melegen tartására, az emberek érhető módon más megoldásokat próbálnak keresni a fagyhalál elkerülése érdekében. Az egyik megoldás az árammal üzemelő fűtőberendezések beszerzése.

És meg is érkeztünk az energiacsapdához.

Szakértők, ipari szövetségek és energiaszolgáltatók arra figyelmeztetnek, hogy a fűtőventilátorok vagy radiátorok tömeges használata térdre kényszerítheti az elektromos hálózatot. Alsó hangon helyileg biztos.

 

A Hornbach barkácsáruházlánc szóvivője szerint a németeket az a vágy hajtja, hogy önellátóak legyenek és felkészüljenek a vészhelyzetekre.

A fa vagy a palackozott gáz iránti roham mellett a vállalat az utóbbi időben az elektromos fűtőtestek, radiátorok és ventilátoros fűtőtestek iránti érdeklődés erőteljes növekedését tapasztalta. A kereslet megduplázódott az előző évhez képest.

A szóvivő szerint a radiátorok és konvektorok számos üzletükben elfogytak, augusztus közepén érkezik az új készlet. Az OBI szintén szintén azt állítja, hogy április eleje óta jelentősen megnőtt a kereslet az elektronikus fűtőtestek iránt.

Felmerül tehát a kérdés:

Fennáll-e az elektromos hálózat túlterhelésének veszélye, ha sok háztartás villamos fűtőberendezést üzemeltet?

Röviden igen. Hosszabban Christoph Maurer, a Consentec energetikai tanácsadó cég szakértője válaszol:

Igen, attól tartok, ez egy olyan forgatókönyv, amelyet szem előtt kell tartanunk. Ha egy területen túl sokan használnak egyszerre elektromos fűtőtesteket, akkor helyi túlterhelések lesznek az elosztóhálózatokban.”

 

Egy ilyen forgatókönyv azokban az időszakokban képzelhető el, amikor amúgy is sokan használják az áramot. Például az esti órákban, amikor az emberek otthon vannak, és mondjuk mást is csinálnak a virágcserépkályha összeszerelésén kívül. Ha egy területen sok háztartás is árammal fűt, a helyi hálózat túlterhelődhet, és a hálózati transzformátorban kiéghet a biztosíték, amit ugye a helyszínen kell megjavítani, sok időbe telik, főleg ha hálózat több pontján egyszerre történik meg a baj.

A legszebb a sztoriban az, hogy a Szövetségi Hálózati Ügynökség sem zárja ki ilyen incidensek bekövetkeztét, és

szerintük a spórolás a megoldás mindenre!

Az ügynökség szóvivője szerint „a gáz helyett villamos energiát használni a hőellátáshoz gazdaságilag nem vonzó – még a jelenlegi gázárak mellett sem. A szobahőmérséklet néhány fokkal történő csökkentése alkalmas a megtakarítások elérésére.”

 

London intő példaként szolgálhat.

Nagy-Britannia nemrég az eddigi legmagasabb árat fizette a villamos energiáért Londonban, mivel a főváros csak hajszál híján kerülte el az áramkimaradást.

A National Grid megawattóránként 9724 fontot (4,6 millió forint) fizetett Belgiumnak, ami több mint 5000%-kal haladja meg az átlagos árat, hogy megakadályozza London délkeleti részének elsötétülését.

 

A lényeg az, hogy Berlinben már a díszkivilágításokat megszüntették.

Néhány fotó:

A Reichstag

(Photo by Paul Zinken / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

 

A Győzelmi oszlop

(Photo by Paul Zinken / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

 

A Charlottenburg Palota

(Photo by Paul Zinken / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

 

A Bellevue Palota

(Photo by Christoph Soeder / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére