Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Erdogan: Vízió nélküli és sekélyes szervezet az EU

MTI

2020.10.02. 07:00

Az EP a török–ciprusi–görög tengeri határkérdésről tárgyalt. A török államfő ankarai parlamenti nyitóbeszédében így előlegezte meg az EP ülését: „Minden válság, amelybe az unió belefolyt, csak nagyobb méreteket öltött.”

 

Az Európai Unió Görögország és Ciprus pimaszságainak áldozataként hatástalan, vízió nélküli, sekélyes szervezetté vált”

– mondta Recep Tayyip Erdogan, miután a Törökországgal folytatott nemzetközi tengerjogi vitában Brüsszel Athént és Nicosiát támogatja.

Az ankarai parlament őszi ülésszakát megnyitó csütörtöki beszédében a török elnök többek között Európa szerepét ecsetelte. Ezt követte az Európai Tanács délutáni ülése, ahol a török–görög vitát és az EU–török kapcsolatokat kiemelt kérdésként tárgyalták.

Az ülést megnyitó beszédében Erdogan kifejtette, hogy „egyetlen olyan problematikus ügy sincs a közel-keleti térségben, amely az Európai Unió kezdeményezésére és súlyának köszönhetően megoldásra talált volna”.

Éppen ellenkezőleg: minden válság, amelybe az unió belefolyt, csak nagyobb méreteket öltött

– fogalmazott.

A fent említett brüsszeli Európai Tanács-csúcstalálkozón az ET elnöke, Charles Michel nyíltan Görögország és Ciprus pártjára állt. Azt is kijelentette: az Európai Unió stabilitást akar elérni, és

kiszámíthatóságot vár a Földközi-tenger keleti medencéjében...

Hogy érthetőbb legyen: Törökország az EU-tag Ciprussal, valamint a NATO- és EU-tag Görögországgal már régóta vitázik a tengeri határokról, de a Földközi-tenger keleti medencéjében az utóbbi években felfedezett hatalmas földgázmezők a közelmúltban még inkább kiélezték a feszültséget.

Az országok közti konfliktus egyik kiváltója az, hogy török kutató- és fúróhajók a haditengerészet támogatásával próbafúrásokat végeznek a vitatott területen. Görögország és Ciprus is szuverenitása megsértésének tekinti ezt a tevékenységet.

Brüsszel felszólította Ankarát, hogy azonnal állítsa le „illegális fúrásait”,

és szükség esetén további célzott szankciók kidolgozására is felkérte az Európai Tanácsot. Ha arra kerülne sor, a szankciók nem lehetnek káros hatással a török népre, és a Törökország területén tartózkodó menekültek érdekeit is képviselniük kell.

Az Európai Tanács rendkívüli ülésén Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára közölte:

Görögország és Törökország kétoldalú katonai konfliktuskezelési mechanizmust hozott létre a Földközi-tenger keleti medencéjében esetlegesen bekövetkező viták és összetűzések kockázatának csökkentésére.”

 

(Képek: Adem Altan – Ankara, 2020. október 1.)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére