Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Folytatódik az adócsaló francia költségvetési miniszter pere

Sümeghi Lóránt

2016.09.05. 20:58

Újabb felvonáshoz érkezett hétfõn Jérome Cahuzac, az adócsalás elleni küzdelemért felelõs volt francia költségvetési miniszter pere, amelyben a volt kormánytagot korábbi svájci és szingapúri bankszámlái miatt adócsalással vádolják.
Ez az ügy Francois Hollande államfő 2012-ben kezdődött mandátumának eddigi legjelentősebb politikai botránya. 

Az eredetileg februárban kezdődött pert a második tárgyalási napon felfüggesztették, miután az adóhatóság is indított a volt miniszter ellen eljárást, s a védelem úgy ítélte meg, hogy igazságszolgáltatás nem vonhatja felelősségre ugyanazon ok miatt. Az ügyvédek az alkotmánytanácshoz fordultak a kérdés tisztázása érdekében, ezért kellett a pert elhalasztani, amely várhatóan tíz napig tart.  

Amennyiben a gyanú beigazolódik, Jérome Cahuzac hét év börtönbüntetéssel és 2 millió euró pénzbírsággal sújtható. 

A baloldal egykoron legnépszerűbb politikusa 2013 márciusában mondott le, miután a Mediapart tényfeltáró internetes újság leleplezte, hogy éveken át titkos svájci bankszámlával rendelkezett.

Az adócsalás elleni küzdelemért felelős miniszter négy hónapon át cáfolta, hogy valaha is külföldi bankszámlája lett volna, de az oknyomozó portál közzétett egy 2000-ben készült felvételt egy telefonbeszélgetésről, amelyben Cahuzac állítólag a titkos számláról beszél. Miután az ügyészség megállapította, hogy a hangfelvételen a miniszter hangja hallható, eljárást indított az ügyben.  

A vádhatóság szerint a volt miniszter 2001 elején, néhány nappal azelőtt zárta be az adóhatóságnál nem bejelentett számláját a genfi UBS banknál, hogy a nemzetgyűlés pénzügyi bizottságának elnöke lett. A számláról a mintegy 600 ezer euró körüli összeget Cahuzac akkor Szingapúrba helyezte át. Az adóhivatal elől elrejtett pénz Jérome Cahuzac orvosi tevékenységéből származott, a volt miniszter ugyanis eredetileg plasztikai sebész, és gyógyszergyárak tanácsadójaként is volt jövedelme. 
A 64 éves volt politikus a bíróság előtt beismerte az ellene felhozott vádakat. 

A volt miniszter egyébként már rendezte adótartozását több mint 2,3 millió eurós összegben, amelyből 500 ezer euró büntetés volt.

A botrányt követően jött létre az az új hatóság, amely az illetékes állami szervek segítségével és az érintettek meghallgatásával ellenőrzi le a mintegy kilencezer közéleti személyiség kézzel kitöltött vagyonnyilatkozatait, s kéri a dokumentumok korrigálására azokat, akik jóhiszeműen tévedtek, illetve tesz feljelentést a feltételezett csalók ellen.

Már több visszaélést sikerült leleplezni, köztük egy államtitkár ügyét, aki késve fizette be az adóját és ezért kénytelen volt a kormányból távozni, tucatnyi esetben pedig bírósági eljárás indult pontatlan adóbevallás vagy hazugság miatt.

(France24, MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére