Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ha azt hiszed, csak egy turbinát javítanak Kanadában, nagyot tévedsz

888.hu

2022.07.14. 11:20

A turbina-gate még okoz majd gondokat.

 

Kanada múlt szombaton úgy döntött, az Oroszországgal kialakult energiaválság enyhítése érdekében visszaadja Németországnak az orosz Északi Áramlat gázvezeték turbináit. Ukrajna arra szólította fel Kanadát, hogy ne küldje vissza a turbinákat, amelyek a Siemens-csoport műhelyeiben vannak a québeci Montreal közelében.

 

A Gazprom orosz gázipari konszern ezekre a munkálatokra hivatkozva csökkentette június közepén az Északi Áramlat gázvezetéken keresztül Németországba irányuló szállításait.

„Kanada a Siemens Kanadának határozott időre szóló, visszavonható engedélyt ad a megjavított turbinák Németországba történő visszaküldésére, ami támogatja Európa képességét arra, hogy megbízható és megfizethető energiához jusson.”
– mondta Jonathan Wilkinson természeti erőforrásokért felelős miniszter.

 

„A szükséges földgázellátás nélkül a német gazdaság nagyon jelentős nehézségeket szenvedne, és a németek a tél közeledtével azt kockáztatnák, hogy nem képesek otthonukat fűteni.”
– fejtette ki nyilatkozatában.

A németek gyakorlatilag könyörögtek Kanadának, hogy adják vissza a turbinát.

 

 

A Gazprom azonban figyelmeztetett:

Nem tudja garantálni az Északi Áramlat részét képező egyik kritikus fontosságú létesítmény biztonságos működtetését, mert kétségesnek tartja, hogy Kanada tényleg visszajuttatja-e a gázvezeték karbantartás alatt álló turbinaberendezését.”

– közölték.

A Gazprom közleménye szerint nem rendelkezik egyetlen olyan dokumentummal sem, amely arra utalna, hogy a Siemens tényleg visszaszállítaná a turbinát Kanadából, ezért azt hangsúlyozták, hogy

ilyen körülmények között lehetetlen nyilatkozni arról, sikerül-e biztosítani a portovajai kompresszorállomás működését.

 

A helyzet azonban az, hogy nem egy turbinát szerelgetnek Kanadában.

A kanadai Globe and Mail című lap beszámolója szerint

 

a kanadai kormány megállapodása az orosz tulajdonban lévő turbinák javításának engedélyezéséről két évig terjedő időszakra vonatkozik, és legfeljebb hat egység behozatalát és kivitelét teszi lehetővé – ez a korábban nyilvánosságra hozottnál jóval kiterjedtebb megállapodás.

 

Két kormánytisztviselő a lapnak elmondta, hogy az illetékesek két évre mentességet adtak a Siemens Energy német ipari óriásvállalatnak a kanadai Oroszország-szankciók alól. Ez lehetővé teszi a vállalat számára, hogy az orosz állami irányítású Gazprom többségi tulajdonában lévő Északi Áramlat 1 vezeték turbináit a Siemens Canada montreali létesítményeibe küldje rendszeres javításra és karbantartásra.

Az egyik tisztviselő hangsúlyozta, hogy a Siemens-szel kötött megállapodás lehetővé teszi a kanadai kormány számára, hogy bármikor visszavonja a szankciómentességi engedményeket.

 

Ukrajna kanadai nagykövete, Julija Kovaliv csalódottságának adott hangot a kétéves megállapodás miatt.

 

A gázból és az olajból származó bevételek közvetlenül az orosz hadsereget támogatják. Az, hogy akár két évig is meginognak, és megmutatják a Gazpromnak, hogy megkaphatja, amit akar, veszélyes precedens.”

–mondta.

 

A Globe and Mail szerint a fentebb említett turbinát visszajuttatják Németországba,

 

míg további ötöt a következő két évben a kanadai Siemenshez küldik rendszeres karbantartásra.

A kanadai Siemens a turbinákat Németországba küldi, amelynek kormánya aztán átadja azokat Oroszországnak. A közvetett visszaküldési útvonal lehetővé teheti Kanadának, hogy azt mondhassa, nem szegte meg a szankciókat.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére