Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Hétfőn újraindulnak az iskolák Srí Lankán a húsvétvasárnapi terrortámadás után

Bokor Gábor

2019.05.05. 20:47

A szigetországban a biztonsági erők több tízezer tagja vizsgálta át vasárnap az iskolák területét robbanószerek után kutatva, hogy a tanintézmények másnap biztonságban kezdhessék meg ismét működésüket – közölték a helyi hatóságok.

Húsvétvasárnap három keresztény templom és négy szálloda ellen követtek el öngyilkos merényleteket iszlamisták Colombóban és a fővárostól nem messze található Negombóban, valamint Batticaloában. A merényletekben 257 ember vesztette életét, továbbá mintegy 500-an megsebesültek. Azóta szünetelt az oktatás Srí Lankán.

A hatóságok vasárnap közölték azt is, hogy mintegy 10 900 iskola körül hoztak létre különleges biztonsági övezeteket.

Katonák és rendőrök fésülték át az iskolák területét és a környező térségeket, így szavatolva, hogy a diákok biztonságban térhessenek vissza tanulmányaikhoz”

– hangsúlyozta a rendőrség egyik szóvivője.

Fotó: AFP

Míg a világi iskolák hétfőn újranyitnak, a katolikus oktatási intézmények továbbra is zárva tartanak. Ezt Malcolm Randzsit, Colombo érseke jelentette be még csütörtökön keltezett, egyházi tisztségviselőknek címzett levelében, amelyben arról írt, hogy külföldről olyan értesüléseket kapott, miszerint merénylet készül egyházi célpont ellen.

Továbbra is komoly a feszültség a térségben
Jelentések szerint vasárnap erőszakos összetűzések voltak a helyi muszlimok és keresztények között a fővárostól 30 kilométerrel északra lévő Negombo városban, ahol a hatóságok kijárási tilalmat rendeltek el. Egyelőre nincsenek értesülések a felekezeti erőszak esetleges áldozatairól, de egy magas rangú rendőrségi tisztségviselő az AFP francia hírügynökségnek elmondta: a történtek során több járművet is megrongáltak.
A helyzet lecsillapítására helyi idő szerint reggel hét óráig kijárási tilalmat rendeltek el, egyben elérhetetlenné tették a közösségi hálózatokat. Negombo városában a katolikus Szent Sebestyén-templomot támadták meg szélsőségesek.
Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet később jelentkezett a merényletek elkövetőjeként. A colombói kormány ugyanakkor a Nemzeti Tauhíd Dzsamáat (NTJ) iszlamista csoportot teszi felelőssé történtekért, viszont úgy véli, ez a csoport segítséget kaphatott külföldről a támadások végrehajtásához.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére