Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Hillary Clinton bevonta a saját alapítványát az államügyek intézésébe?

888.hu

2016.08.11. 08:58

A demokrata elnökjelölt Hillary Clinton külügyminisztersége idején gyakran adott leckéket különbözõ államoknak a demokráciából. Most azonban saját tevékenysége miatt magyarázkodhat, ugyanis úgy látszik, hogy államügyeket intézett saját alapítványán keresztül.
WASHINGTON, 8:58

A demokrata elnökjelölt Hillary Clinton külügyminisztersége idején gyakran adott leckéket különböző államoknak a demokráciából. Most azonban saját tevékenysége miatt magyarázkodhat, ugyanis úgy látszik, hogy államügyeket intézett saját alapítványán keresztül.

Hillary Clinton e-mail botránya nagyot szólt az előválasztások alatt, ám ennek ellenére sikerült elnyernie az elnökjelöltséget. A skandalum amiatt pattant ki, mert kiderült, hogy az USA külügyminisztereként titkos elektronikus levelezésének egy részét a privát e-mail fiókján keresztül intézte, amivel államtitkok kerültek veszélybe. Több tízezer levél ki is szivárgott, amelyek pedig nem, azokat nyilvánosságra kellett hoznia. Az e-mailek nagy része napvilágot látott, ám néhányat nem adott át Clinton a kormány részére. Egy nyilvános adatkérésnek köszönhetően azonban ezek is megismerhetőek lettek és kiderült, hogy az egykori First Lady nem véletlenül akarta rejtegetni ezeket.

A levelekből kiderül, hogy Clinton kampányának támogatói és a Clinton Alapítvány szoros kapcsolatokat ápol az külügyminisztériummal. A Judicial Watch nevű konzervatív szervezet 296 oldalnyi, eddig sosem látott külügyminisztériumi anyagot tett közzé, köztük 44 eddig nyilvánosságra nem hozott e-mailt.

2009-ben Clinton Kenyáért aggódott, mondva, hogy

a kormánynak meg kell reformálnia magát ahhoz, hogy Kenya olyan legyen, amilyen lehetne."

Erre beindult az e-mail forgalom a Clinton Alapítványon belül az ügy érdekében. Az alapítvány e-mailezése szerint egy kenyai, vagy egy Kenyában tartózkodó amerikai politikust – a nevét kitakarták az iratokból – kellett támogatni és ellátni tanácsokkal.

A jelek szerint Clintonék bevontak egy tárgyalásba egy dúsgazdag nigériai üzletembert, Gilbert Chagouryt. Az üzletembert – akit 2000-ben pénzmosás vádjával tartóztattak le Svájcban – arra kérték, hogy beszéljen Libanon amerikai nagykövetével. Azt ebben az esetben nem tudni, hogy pontosan miről. A találkozót ismét a Clinton Alapítvány szervezte meg. Az üzletember neve több ügy kapcsán is felbukkant és gyakran úgy hivatkoztak rá a levelekben, hogy "FOB", azaz "Friend of Bill" (Bill Clinton barátja). Chagoury mintegy 5 millió dollárral támogatta eddig Clinton kampányát.

Az üzletembernek komoly problémája támadt 2010-ben, miután kiderült, hogy rajta van a kormány repüléstilalmi listáján, azaz nem szállhat fel amerikai vagy Amerikába tartó gépekre. Ilyenkor jól jönnek a magas rangú barátok, hiszen mégis el tudott jutni Washingtonból Franciaországba egy magángépen.

2015-ben egy szenátor kellemetlen levelet írt John Kerry külügyminiszternek, amelyben kérdőre vonta a politikust amiatt, hogy a Boko Haramot miért nem minősítették terrorszervezetté, amíg Hillary Clinton hivatalban volt. Vajon Chagoury és Clinton kapcsolatának volt-e ehhez valami köze? – tette fel a kérdést a szenátor.

Clinton kampánystábja közleményben tudatta, hogy a levelezésben nem található konkrét bizonyíték arra nézve, hogy a külügyminiszter és az alapítvány munkája összefüggött volna.

A legtöbb levél Clinton külügyminiszteri tevékenységének első három hónapjában keletkezett.

2009. februárjában összefutott Stephen Roach-csal, a Stanley Morgan ázsiai részlegének vezetőjével és az egyik legbőkezűbb adományozójával. Clinton az USA pekingi nagykövetségére invitálta Roach-ot.

Mindez azért is érdekes, mert Hillary Clinton korábban egy, az amerikai külügy etikai hivatalának írt levelében tagadta, hogy találkozgatna a demokraták vagy az alapítványa támogatóival.

A diplomáciába nem szoktak bevonni külső szereplőket, így Clinton gyakorlatát többen etikátlannak és bizonyos esetekben törvénytelennek nevezték. Néhány héten belül kiderül, hogy lehet-e bármilyen jogi következménye az ügynek.

(RT)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére