Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Így reagált a világ a Szíria elleni légicsapásra

888.hu

2017.04.07. 22:58

A mai nap egyik legfontosabb eseménye, hogy az USA megtámadott egy, a szír kormányerõk fennhatósága alá tartozó bázist Szíriában, az Asszád csapatai által elkövetett vegyi támadások megtorlásaként. Emiatt pénteken délután összeült az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT).
ENSZ BT

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) pénteki rendkívüli ülésén Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet leszögezte: az Egyesült Államok "kész további cselekvésre" Szíriában.

A Szíria ügyében összehívott rendkívüli tanácskozáson Nikki Haley hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államoknak az idlíbi gáztámadás után, csütörtökről péntekre virradóra Szíriára mért légicsapásai "teljes mértékben" igazoltak voltak. Az amerikai nagykövet álláspontja szerint Bassár el-Asszád szíriai elnök azért követte el a vegyifegyver-támadást, "mert azt hitte, megúszhatja". Hozzátette: Asszád "tudta, hogy Oroszország támogatja". Nikki Haley leszögezte: "ez azonban a múlt éjjel megváltozott".

Hangsúlyozta, hogy most új szakasz következik Szíriában, és "politikai megoldást kell találni" erre a "rémséges" konfliktusra.

Készek vagyunk még többet is tenni, de reméljük erre nem lesz szükség"

– fogalmazott.

Vlagyimir Szafronkov, Oroszország helyettes ENSZ-nagykövete ugyanakkor "törvénytelennek" nevezte és elítélte az amerikai légicsapást. Mint fogalmazott: "az Egyesült Államok a szuverén Szíria területét támadta meg". Hangsúlyozta, hogy Moszkva ezt agressziónak és a nemzetközi jog durva megsértésének tekinti. A szíriai elnöki hivatal egyébként éppen az ENSZ BT ülése közben adott ki közleményt, amelyben "idióta és felelőtlen cselekedetnek" minősítette az amerikai akciót.

Az orosz és az amerikai külügy kapcsolatba lépett egymással a rakétacsapás után

Kapcsolatba lépett az orosz és az amerikai külügyminisztérium egymással a szíriai katonai repülőtér ellen intézett amerikai rakétacsapást követően – jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő pénteken a Rosszija 1 televíziós csatornának nyilatkozva.

Zaharova nem mondta el, hogy milyen szinten történt az egyeztetés, csak azt hangoztatta, hogy a két tárca között rendszeresek a kapcsolatok és pénteken a felek a Szíriában történtekkel összefüggő kérdésekre összpontosítottak.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a Kreml szóvivőjének tájékoztatása szerint megvitatta az orosz nemzetbiztonsági tanács tagjaival a Szíriában az amerikai támadás után kialakult helyzetet. Dmitrij Peszkov elmondta, hogy a megbeszélésen Washington lépését ismételten a nemzetközi joggal ellentétes agressziónak minősítették.

Mint mondta, a tanácskozás részvevői mély aggodalmuknak adtak hangot azzal kapcsolatban, hogy az ilyen "agresszív" lépések "elkerülhetetlenül negatív következményekkel" járnak majd a terrorizmus elleni közös erőfeszítésekre nézve. Sajnálkozásukat felezték ki amiatt a kár miatt is, amit a rakétacsapás okozott az orosz-amerikai kapcsolatoknak.

Az orosz nemzetbiztonsági tanács Peszkov szerint megvitatott az orosz légierő szíriai hadműveletének folytatásával kapcsolatos kérdéseket is.

Az USA európai NATO-szövetségesei kiálltak a légicsapás mellett

Elfogadható lépés volt amerikai részről a Szíriában pénteken végrehajtott légitámadás, de továbbra is a közel-keleti arab országban dúló polgárháború békés rendezésére kell törekedni - jelentette ki Angela Merkel német kancellár.

A kancellár sajtónyilatkozatában kiemelte, hogy péntek reggel telefonon beszélt Francois Hollande francia államfővel és Paolo Gentiloni olasz miniszterelnökkel a "korlátozott és célzott" amerikai légicsapásról. Mindhárman egyetértenek abban, hogy a történtekért kizárólag Bassár el-Aszad szíriai elnök visel felelősséget.

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök pénteken kiadott közleménye szerint "kimért és arányos" volt az Egyesült Államok légitámadása, melyet a szíriai légierő korábbi vegyifegyver-támadásáért, megtorlásul hajtottak végre.

Közleményében a kormányfő az amerikai műveletet "mind célját, mind módszereit tekintve arányosnak" nevezte, valamint hozzátette, hogy a támadás egy légi támaszpont, nem pedig polgári célpontok ellen irányult.

A spanyol kormány egyebek között a vegyi fegyverek használatát tiltó nemzetközi jogra hivatkozva úgy foglalt állást, hogy a keddi vegyifegyver-támadással a damaszkuszi rezsim "háborús bűnt" követett el. A nyilatkozat szerint az amerikai hadművelet célja az volt, hogy csökkentse a kormányhadsereg képességeit a polgári lakossággal szembeni hasonló támadásokra.

A szíriai légi bázisra mért amerikai csapás pozitív válasz Bassár el-Aszad szír elnök háborús bűntetteire - közölte Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő pénteken írásos nyilatkozatában.

Mint fogalmazott: a létesítmény használhatatlanná tétele fontos lépés annak érdekében, hogy a rezsim civilek ellen irányuló hagyományos és vegyi támadásai ne maradjanak megválaszolatlanul. Kalin az Ankara által régóta hangoztatott repüléstilalmi és biztonsági övezet azonnali kialakítását sürgette a hasonló mészárlások megelőzése céljából.

A török külügyminisztérium internetes oldalán szintén "nagyon pozitívnak" minősítette az amerikai hadműveletet.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár azon véleményének adott hangot, hogy a történtekért a szíriai rezsimet terheli a teljes felelősség.

A vegyi fegyverek bárminemű használata elfogadhatatlan, nem maradhat következmények nélkül, az elkövetőket pedig felelősségre kell vonni"

– közölte.

Magyarország

A kormány szerint a péntek hajnalban végrehajtott légicsapás miatt a felek messzebb kerültek a rendezés lehetőségétől.

Magyarország a leghatározottabban elítéli a vegyi fegyverek bármilyen típusú bevetését, és csak a reményünket tudjuk kifejezni arra vonatkozólag, hogy a jövőben ilyen nem fog megtörténni"

– hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter.

Magyarországnak, Európának, de azt gondolom, az egész világnak is az az érdeke, hogy mielőbb jöjjön létre egy amerikai-orosz megállapodás a szíriai rendezésről. Ugyanakkor (...) nem túlságosan pesszimista az a kijelentés, hogy ettől most vagyunk a legmesszebb"

az elmúlt éveket figyelembe véve - mondta Szijjártó Péter.

Magyarország első számú érdeke, hogy az európai szomszédságban zajló konfliktusokat a lehető leghamarabb megoldják azok az országok, amelyeknek erre ráhatásuk van - nyomatékosította.

A miniszterelnök az Egyesült Államok péntek hajnali szíriai rakétatámadására utalva kijelentette:

az éjszakai világpolitikai fejlemények aláhúzzák annak jelentőségét, hogy a biztonság és a rendezettség milyen fontos."

Magyarországnak - legyen szó háború, fegyverkezés, béke vagy migráció kérdéséről - mindig az a legfontosabb, hogy az itt élő emberek és az itt működő beruházások biztonságban legyenek, és "ebben nem ismerünk kompromisszumot" - jelentette ki Orbán Viktor.

Szíria

Felelőtlen és ostoba lépésnek nevezte a szíriai elnöki hivatal pénteken a hajnalban egy Homsz tartománybeli támaszpont ellen végrehajtott amerikai légitámadást.

Mindez, amibe Amerika belekezdett, nem más, mint ostoba és felelőtlen cselekedet, amely csak Washington rövidtávú gondolkodását, valamint politikai és katonai téren tanúsított vakságát bizonyítja"

– áll az elnöki hivatal közleményében.

Damaszkusz határozottan tagadta, hogy ő állna a világszerte felháborodást kiváltó, feltételezett vegyifegyver-támadás mögött.

A szíriai elnöki hivatal szerint az amerikai csapások csak "megerősítik Szíria eltökéltségét, hogy lecsapjon a terrorista ügynökökre (Damaszkusz terroristának nevezi a lázadókat), és egyre gyorsabb ütemben folytassa az eltiprásukat mindenütt, ahol csak szíriai területen tartózkodnak".

Moszkva

Provokációnak minősítette a Szíria elleni amerikai légicsapást pénteken Taskentben Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, egyben kifejezve reményét, hogy az nem okoz helyrehozhatatlan kárt Oroszország és az Egyesült Államok viszonyában.

Lavrov határozottan elítélte a támadást, és miként korábban Vlagyimir Putyin nevében a Kreml szóvivője, ő is agressziónak nevezte. Kijelentette, Moszkva magyarázatot fog követelni Washingtontól a történtek miatt. A támadás az Irak elleni 2003-as nyugati támadásra emlékezteti. Elmondta, nincs tudomása arról, hogy orosz katonák sérültek volna meg a támadásban.

Az orosz külügyminisztérium közölte, hogy Moszkva felfüggeszti a szíriai légtérben bekövetkező incidensek kiküszöbölését és a légi bevetések biztonságának szavatolását célzó orosz-amerikai memorandum hatályát. Oroszország emellett kérte, hogy az incidens miatt hívják össze az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülését.

Az orosz külügyminisztérium álláspontja szerint a Szíria elleni amerikai katonai akció célja, hogy elterelje a figyelmet az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció által ostromlott - részben az Iszlám Állam terrorszervezet által megszállva tartott - iraki Moszulban kialakult humanitárius katasztrófáról.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére