Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Irán két új atomreaktor építésébe kezd

888.hu

2016.09.01. 18:49

Irán megkezdi két új atomreaktor építését Oroszország segítségével - jelentette be Ali Akbár Szálehi, az iráni atomenergia-ügyi szervezet vezetõje csütörtökön.
TEHERÁN, 21:58

Irán megkezdi két új atomreaktor építését Oroszország segítségével — jelentette be Ali Akbár Szálehi, az iráni atomenergia-ügyi szervezet vezetője csütörtökön. 

A Busehrben már működő, orosz technológiával épített és felszerelt atomerőművet bővítik két, ezermegawattos teljesítményű reaktorral. A munkálatok szeptember 10-én kezdődnek el, és várhatóan tíz évig tartanak. A projekt becsült költsége 10 milliárd dollár.

A reaktorok belépésével Irán évente 22 millió hordó olajat vált ki.

Irán, valamint a Biztonsági Tanács öt állandó tagjából és Németországból álló hatos csoport 2015. július 14-én írta alá azt a megállapodást, amely garantálni hivatott, hogy az iráni atomprogram kizárólag békés célokat szolgáljon a perzsa államot sújtó nemzetközi szankciók feloldásáért cserébe.

A kőolajban és földgázban gazdag Irán mindig arra hivatkozik, hogy atomprogramjával diverzifikálni akarja energiaforrását, hogy a belső energiafogyasztásban kevésbé legyen függő a szénhidrogénektől.

Oroszország és Irán 2014 novemberében írt alá megállapodás csomagokat, amelynek alapján nyolc új orosz atomreaktort szállítanak és helyezhetnek működésbe Iránban. Az eltelt két év alatt azonban nem történt semmilyen lépés.

A világ negyedik legnagyobb olaj- és második legnagyobb földgázkészletével rendelkező Iránban pontosan öt éve működik az első atomerőmű, amelyben egy ezer megawattos reaktor termel energiát.

A reaktorblokk a nyugati és az orosz technika keveréke. A Siemens német vállalat mérnökei a sah megbízásából 1974-ben kezdték meg az atomerőmű építését, de az 1979-es iszlám forradalom miatt abbamaradt, és az 1980-tól 88-ig tartó iraki-iráni háború miatt sem folytatódhatott. Utána egyik nyugati állam sem vállalta befejezését, végül pedig 1995-ben az orosz Atomsztrojexport vállalatot bízták meg a létesítmény megépítésével.

(MTI) 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére