Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A bukott holland kormányfő beismerte felelősségét a családtámogatási botrányban

888

2021.01.20. 15:12

Mark Rutte, a holland ügyvivő kormány vezetője beismerte személyes felelősségét abban a nagy port kavaró családtámogatási botrányban, amely múlt pénteken a holland kormány lemondásához vezetett – írta szerdán az NL Times holland hírportál.

A kormány lemondását követően Rutte azt mondta, hogy botrányos az egész politikai rendszer kudarca, és kiemelte, hogy a felelősség nemcsak őt, hanem az egész koalíciós kormányt terheli, így nem mond le arról, hogy továbbra is ő maradjon az ügyvivő kormány élén.

A holland parlament alsóházában tartott, az üggyel kapcsolatos vita során a képviselőház tagjai azzal vádolták Ruttét, hogy megpróbál kibújni a felelősség alól, és kérdőre vonták az ügyvivő kormány vezetőjét, hogy az évek során hogyan hagyhatta, hogy a dolgok idáig fajuljanak.

Rutte kijelentette: közvetlen személyes felelőssége vitathatalan, és nem fog elmenekülni a számonkérés elől. Hozzátette azonban, hogy érintettsége 2019 nyarán kezdődött, amikor is kiderült, mennyire komoly ügyről van szó.

Jesse Klaver, a zöldek vezetője szerint Rutte „nem csupán szemlélője, hanem főszereplője volt” a botránynak. Geert Wilders, a radikális jobboldali Szabadságpárt elnöke érthetetlennek nevezte, hogy Rutte nem lépett vissza az ügyvivő kormány vezetésétől, ahogy Lodewijk Asscher – aki a szociális ügyekért felelős miniszter volt a visszaélések idején –, a Munkáspárt vezetője tette múlt csütörtökön.

Rutte több tízezer ember életét tette tönkre, a választások után meg ugyanúgy folytatja politikáját, az almájával és a biciklijével”

– jelentette ki a kormányfőről kialakított imázsra célozva.

A szocialista-liberális 66-os Demokraták pártjának vezetője, Rob Jetten szerint az adóhatóságok visszaélései elsősorban kettős állampolgárságú holland állampolgárokra irányultak, mivel ezeket a haszonélvezőket automatikusan gyanúsnak tekintették.
Jetten rámutatott arra is, hogy Ruttét 2007-ben egy bíróság elítélte a faji megkülönböztetésre való buzdításért, illetve utalt arra, hogy a kormányfő 2016-ban arra szólította fel a fiatal hollandiai törököket, hogy „húzzanak vissza” Törökországba.
Rutte vitatta azt a felvetést, miszerint kijelentései közvetlenül rasszizmust és diszkriminációt eredményeztek az adóhatóságoknál, és véleménye szerint kormánya lemondásával ő már magára vállalta a végső politikai felelősséget.

„A botrány foltot ejtett eddigi miniszterelnöki karrieremen, de sok jó is történt az elmúlt 10 évben, Hollandia kifejezetten jól működik” – jelentette ki.

2012-től több száz család került súlyos anyagi helyzetbe, miután a holland adóhatóság alaptalanul csalóként kezelte őket, és megvonta tőlük a gyermekgondozási támogatást, valamint számos esetben több ezer euró visszafizetésére kötelezte az érintetteket. Ez legtöbbször olyan családoknál fordult elő, ahol a szülőknek kettős állampolgárságuk volt. A nemzeti ombudsman és a holland parlament vizsgálóbizottsága is arra a következtetésre jutott, hogy az adóhatóság megsértette a jogállamiságot, figyelmen kívül hagyta a gyermekjogokat, és több családot lehetetlenített el anyagilag. Az adóhatóság visszaéléseinek áldozatává vált szülők egy csoportja a múlt héten több magas rangú kormánytisztviselő ellen indított bírósági keresetet, súlyos gondatlansággal és hivatali bűncselekménnyel vádolva őket. A helyi sajtóban adott nyilatkozataikban a szülők mentális zaklatásról, továbbá „etnikai alapú profilozásról” számoltak be.

A harmadik Rutte-kormány 2017 októbere óta volt hatalmon, koalícióban a Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA), a 66-os Demokraták (D66) és a Keresztény Unió (CU) párttal, egészen pénteki lemondásáig. Azóta Rutte vezetésével ügyvivő kormányt neveztek ki. A felmérések szerint a következő, márciusi választásokat is a Rutte vezette konzervatív-liberális Néppárt a Szabadságért és Demokráciáért nyeri meg.

 

MTI

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére