Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Katari külügyminiszter: A táliboknak együtt kellene működniük a terrorizmus elleni küzdelemben

888.hu, MTI

2021.08.31. 21:44

Az Afganisztánban hatalomra jutott táliboknak együtt kellene működniük a terrorizmus elleni küzdelemben – jelentette ki kedden Muhammad bin Abdul Rahman ász-Száni katari külügyminiszter.

 

Heiko Maas német külügyminiszterrel közös sajtótájékoztatóján Száni egyben felszólította a nemzetközi közösséget az afgán civil lakosság védelmére.

Beszélt arról is, hogy a tálibok nyitottnak mutatkoztak olyan javaslatokra, amelyek értelmében egy széles körű politikai képviseleten alapuló kormányt hoznának létre Afganisztánban. Úgy fogalmazott, hogy a tálibok elismerése egyelőre nem élvez elsőbbséget, de a radikális iszlamistákkal folytatott együttműködés előnyös lehet. Ezzel összefüggésben megjegyezte, hogy folyamatban vannak a kabuli repülőtér újranyitásával kapcsolatos biztonsági és műveleti megbeszélések.

Maas a sajtótájékoztatón kijelentette, hogy Németország bizonyos feltételek mellett a radikális iszlamisták hatalomra jutását követően is szeretne diplomáciai képviseletet Kabulban.

Amennyiben ez politikailag lehetséges, és a biztonsági helyzet is megengedi, akkor Németországnak is szüksége lenne ismét saját nagykövetségre Kabulban”

– mondta Maas, aki szerint jelenleg egyeztetések folynak erről a kérdésről az európai partnerekkel.

Mint mondta, egyebek mellett a német hadsereg (Bundeswehr) és kormány egykori segítőinek kimenekítése miatt is nagy szükség van diplomáciai jelenlétre a dél-ázsiai országban. „Ezzel az üggyel még sokat lesz dolgunk. Ezért van szükségünk a kapcsolatokra” – emelte ki Maas.

Németország az afganisztáni fordulatot követően záratta be kabuli nagykövetségét, és menekítette ki diplomatáit az országból.

A hatalomátvételt megelőzően Katarban folytak az egyeztetések a tálibok és Asraf Gáni volt afgán elnök kormányának képviselői között. Jelenleg Markus Potzel német diplomata folytat tárgyalásokat a tálibokkal Dohában az afgán segítők kimenekítése érdekében.

A tálib lázadók – akiket húsz évvel ezelőtt fosztott meg hatalmuktól az amerikaiak által vezetett nemzetközi katonai koalíció – augusztus 15-én néhány óra leforgása alatt harc nélkül elfoglalták Kabult, majd bejelentették, hogy véget ért a húsz éve tartó afganisztáni háború. Gáni ezt megelőzően családjával együtt elmenekült az országból, mint később kiderült, az Egyesült Arab Emírségekbe.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére