Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kijött az Obama-kormányzat utolsó emberi jogi jelentése

Bertha László

2017.03.04. 14:08

Nyilvánosságra hozta az amerikai külügyminisztérium az éves emberi jogi jelentését, mely az eddig megszokott sajtóértekezlet helyett csak egy videokonferenciát érdemelt.
WASHINGTON, 14:08

Nyilvánosságra hozta az amerikai külügyminisztérium az éves emberi jogi jelentését, mely az eddig megszokott sajtóértekezlet helyett csak egy videokonferenciát érdemelt.

A 41 év óta állandó jelleggel kiadott jelentést az Egyesült Államok nagykövetségei, konzulátusai és missziói munkatársainak és a helyi civil szervezeteknek az információi alapján állítják össze.

A 2016-os évről szóló jelentés a szabadságjogok visszavonulását állapította meg a világban, mivel állami és nem állami szereplők is lépéseket tettek a civil társadalom tevékenységének szűkítésére, a média- és az internet szabadságának korlátozására és az ellenzéki hangok elnyomására. Sok országban a kormányok nyílt és közvetlen eszközökkel, így például a politikai tevékenység korlátozásával, a politikai ellenzék betiltásával vagy korlátozásával, illetve körülményes közigazgatási eljárások előírásával csorbítják az alapvető szabadságjogokat.

A szokásoktól eltérően a jelentést csak egy videokonferencia keretében mutatták be, melynek ismertetésénél nem volt jelen Rex Tillerson külügyminiszter, ami igencsak árulkodó. Az amerikai ember jogi szervezetek emiatt élesen bírálják a politikust. Az AFP francia hírügynökség egyik újságírója megkérdezte, hogy a külügyminiszter a szokásoktól eltérően azért nem volt-e jelen, mert nem vállalja a tavalyi esztendőről szóló jelentést, de a külügyi tisztségviselő cáfolta, mondván, a jelentés előszavát Tillerson írta.

A jelentés Magyarország esetében az Obama-kormányzat alatt megszokott kritikákat hozza fel, többek között a jogállamiság szisztematikus erózióját, a börtönök túlterheltségét, az antiszemitizmust, a cigányok diszkriminációját, a korrupciót, a médiapiac átrendeződését és a civil társadalomra gyakorolt kormányzati nyomást. A legnagyobb emberi jogi problémának azonban az országon áthaladni akaró migránsok és a menedékkérők kormányzati kezelését tartja a jelentés, melynek elkészítése még az előző adminisztrációhoz kötődik.

(MTI, Reuters)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére