Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kivégezték a keresztényeket lemészároló terroristát Egyiptomban

Ányos Miklós

2019.12.10. 17:30

Végrehajtották a halálos ítéletet kedden Ibrahím Iszmailin, akit azzal vádoltak, hogy köze volt a Mar Mina kopt keresztény templom ellen 2017 decemberében elkövetett merénylethez.

Iszmailt és egy másik szélsőségest május 12-én ítélte halálra a kairói büntetőbíróság. Mindketten az Iszlám Állam terrorszervezet helyi ágának tagjai voltak. Korábban összesen tizenegy embert gyanúsítottak meg az ügyben terroristasejt létrehozásával és finanszírozásával. Ketten életfogytiglani börtönbüntetést kaptak – ami Egyiptomban 25 év szabadságvesztésnek felel meg –, négyen tíz, ketten pedig egy év börtönbüntetést kaptak, egy embert pedig felmentettek.

2018 novemberében Iszmailt egy másik ügyben is halálra ítélték, amiért 2016 májusában részt vett egy rendőrségi kisbusz elleni támadásban, amelyben nyolc rendőrtiszt vesztette életét. A 35 éves férfi az egyik legveszélyesebb terroristának számított, aki az utóbbi időben a hatóságok kezére került Egyiptomban.

Az egyiptomi főváros déli peremén fekvő Heluán településen lévő Mar Mina (Szent Ménász) templom ellen 2017. december 29-én hajtottak végre támadást a terroristák, a golyózáporban tízen életüket vesztették, köztük kilenc kopt keresztény és egy rendőr. A merénylet elkövetőjeként az Iszlám Állam terrorszervezet jelentkezett a szócsövének számító Aamák hírügynökségen keresztül.

A koptok alkotják a legnagyobb, egyben legősibb keresztény közösséget Egyiptomban. Számukat 7-10 millió közé teszik a mintegy 95 milliós összlakosságon belül. Hoszni Mubarak egyiptomi diktátor 2011-es bukása után, a 2013-ig tartó iszlamista kormány alatt a koptok helyzete nagyon megnehezült, és a több tucat halálos áldozattal járó támadások sem szűntek meg.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére