Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Könnyen lehet, hogy Kurz összeáll a Zöldekkel

Pörge Béla

2019.09.30. 10:28

Az osztrák sajtó szerint ez a legvalószínűbb forgatókönyv a választások után.

Ahogyan arról vasárnap már beszámoltunk, több szempontból is történelmi eredmény született az osztrák előrehozott választásokon. Kétségtelenül a legnagyobb győztes a mindent vivő Sebastian Kurz és az ÖVP, a Néppárt 37 százalékot is meghaladó eredményt ért el. Az SPÖ eredménye is történelmi, ám negatív szempontból: hatalmasat bukott a párt, 1945 óta nem szerepeltek ilyen rosszul a szociáldemokraták, csupán a szavazatok 21,7 százalékát kapták meg.

A harmadik helyre a botránya miatt sokat gyengülő FPÖ futott be 16,1 százalékkal, ez egyértelmű kudarc a jobboldali, bevándorlásellenes párt számára. A negyedik helyen végző Zöldek viszont örülhetnek, 14 százalékot értek el úgy, hogy az előző választásokon még kiestek a parlamentből. A liberális NEOS 7,8 százaléka is jó eredmény a párt szempontjából.

Az ábra a levélszavazatok becsült eredményét tartalmazó végeredményt mutatja | Grafika: Kronen Zeitung

A legfontosabb kérdés, hogy az ÖVP kivel alakít koalíciót. A nagykoalíciót nyugodtan kizárhatjuk, Kurz azzal kezdte a politikai karrierjét, hogy megújította az ÖVP-t és szakított az SPÖ-vel. Adná magát az ÖVP–FPÖ-koalíció folytatása, azonban az elmúlt hónapok botrányai megtépázták a pártok viszonyát, ráadásul az FPÖ-t belső megosztottság is sújtja.

Már a kampányban is felmerült, hogy az ÖVP a Zöldekkel fogna össze, az FPÖ részben erre építette a kampányát. Ez a forgatókönyv most is reálisnak tűnik, sőt, a Kronen Zeitung erre látja a legnagyobb esélyt. Kurz egyelőre nem nyilatkozott arról, hogy kivel akar összefogni, viszont a Zöldekkel való koalíció lehetőségét nem zárta ki, valamint a Grünen oldaláról is van hajlandóság az együttműködésre.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére