Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kubában amerikai diplomatákat hanggal mérgeztek meg

888.hu

2017.08.23. 23:28

Az amerikai külügy Kubában dolgozó munkatársait egy rejtélyes hangfegyverrel kínozták.
HAVANA, 6:58

Az amerikai külügy Kubában dolgozó munkatársait egy rejtélyes hangfegyverrel kínozták. 

Az ügy előzménye:

Pár héttel korábban amerikai külügyérek azt jelentették, hogy súlyos hallási és egyensúlyi problémákkal küszködnek. Később kiderült, hogy Kubában több amerikai diplomata egészsége megromlott, de az orvosok nem tudják, mitől. Washington megtorlásként kiutasított két kubai diplomatát az Egyesült Államokból.

Kiderült, hogy sokkal komolyabb a probléma

A CBS amerikai televízió megszerezte a State Department jelentését a "kubai incidens" névvel elhíresült mérgezésről, és megállapították, hogy  a megbetegedett amerikai diplomaták az először észlelteknél komolyabb egészségkárosodást szenvedtek.

A televízió munkatársai betekintettek a Kubából visszatért amerikai és kanadai diplomatákat vizsgáló orvosok jelentéseibe, s ezek nyomán készített riportjukban jelentették, hogy a diplomaták nemcsak halláskárosodást szenvedtek, hanem jó részüknél az agy enyhe vagy komoly sérülését, vagy a központi idegrendszer károsodását is diagnosztizálták. A New York Times szerint az egyik áldozat hat hónapja teljesen süket.

A gondokról a washingtoni külügyminisztérium először 2016 végén kapott jelzéseket, akkor néhány diplomata vissza is tért az amerikai fővárosba. A State Department (külügyminisztérium) "incidenseknek" nevezte a történteket, és vizsgálatot indított. Ez arra irányult, hogy megállapítsa: nem szándékos egészségkárosítás húzódik-e meg a háttérben, emberi füllel nem érzékelhető hangkibocsátás révén. Egy amerikai orvos tavasszal Havannába is elutazott, hogy a helyszínen vizsgálódjék.

Közben több diplomata kérte, hogy megbízatásának lejárta előtt visszatérhessen a diplomáciai szolgálatból.

A CBS — meg nem nevezett forrásra hivatkozva — azt állítja, hogy az amerikai diplomatákat Havannában sokféle módon zaklatták: megrongálták az autóikat, gyakran észlelték, hogy követik és megfigyelik őket, és lakásaikba is betörtek.

Az amerikai külügyminisztérium egyelőre nem nevezett meg konkrét felelősöket, de figyelmeztette a kubai hatóságokat, hogy nemzetközi szerződés szerinti kötelezettségük az országban dolgozó diplomaták épségének és biztonságának megóvása. A CBS Televízió idézte Rex Tillerson amerikai külügyminisztert, aki augusztus elején újságíróknak úgy fogalmazott: "a kubai hatóságok felelősek azért, hogy kiderítsék, ki követte el a diplomaták egészsége elleni támadásokat". A külügyminiszter megemlítette azt is, hogy ilyen támadásoknak nemcsak amerikai, hanem kanadai diplomaták is elszenvedői voltak.

A külügyminisztérium egyik szóvivője megerősítette a CBS-nek, hogy a State Department rendszeres kapcsolatban áll a kubai hatóságokkal az ügyben.

Természetesen Kuba cáfolta, hogy bármiféle köze volna a megbetegedésekhez.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére