Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Lefizette az Uber a tõle adatokat ellopó hackereket

Sümeghi Lóránt

2017.11.22. 06:28

Az Uber globális személyszállító vállalat csak most közölte, hogy tavaly csaknem 57 millió ügyfél adatait lopták el tõle hackerek, akiket sajtóinformációk szerint késõbb lefizettek, hogy megsemmisítsék azokat.
WASHINGTON, 6:28

Az Uber globális személyszállító vállalat csak most közölte, hogy tavaly csaknem 57 millió ügyfél adatait lopták el tőle hackerek, akiket sajtóinformációk szerint később lefizettek, hogy megsemmisítsék azokat.

Az adatlopás áldozatai között volt az Uber 600 ezer amerikai sofőrje is. A hackerek neveket, email-címeket, telefonszámokat loptak el, és eltulajdonították a sofőrök jogosítványainak adatait is. Beszédes, hogy a cég már tavaly felfedezte az adatlopást,

de nem értesítette róla sem az érintetteket, sem az illetékes felügyeleti szervet.

A cég új elnök-vezérigazgatója, Dara Khosrowshahi közleményben tudatta, hogy ő csak nemrégiben szerzett tudomást az adatlopásról. Khosrowshahi, aki augusztusban vette át a vállalat vezetését, azonnal vizsgálatot indíttatott, hogy kiderüljön, a cég miért nem értesítette sem a felügyeleti szervet, sem az adatlopások áldozatait a hekkertámadásról.

A kedden este közzétett kommünikéjében leszögezte:

az a két ember, aki az adatlopással foglalkozott, már nem dolgozik a vállalatnál."

Khosrowshahi nem nevezte meg a volt munkatársakat, de a Bloomberg hírügynökség arról tudósított, hogy a felelősök egyike Joe Sullivan, az Uber biztonsági vezetője lehet, aki nem dolgozik már a cégnél. Közleményében Khosrowshahi azt is bejelentette:

azonosították a hackereket, és biztosítékokat kaptak tőlük arra, hogy a lementett lopott adatokat megsemmisítik." 

Az elnök-vezérigazgató azonban nem közölt részleteket arról, hogy milyen biztosítékokat kapott és mit adott ezért cserébe. A Bloomberg tudni vélte, hogy

a hackerek 100 ezer dollárt kaptak az Ubertől, ezt azonban a cég nem erősítette meg.

Dara Khosrowshahi igyekezett megnyugtatni a kárvallottakat, mondván, hogy a hackerek nem mentettek le társadalombiztosítási számokat vagy hitelkártya-adatokat. New York állam főállamügyésze, Eric Schneiderman nyomozást indított a hekkertámadás és az Uber által állítólag a hackereknek kifizetett összeg ügyében. A főállamügyész ezt a TechCrunch című szaklapnak adott interjújában kedden este megerősítette.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére