Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Leszavazták a Brexit-megállapodást a brit parlamentben

888.hu

2019.03.12. 20:27

A brit parlament alsóházának képviselõi ismét elvetették Theresa May miniszterelnök Brüsszellel kötött megállapodását a Brexitrõl. A képviselõk szerdán és csütörtökön szavazhatnak arról, hogy megállapodás nélkül lépjen ki Nagy-Britannia az EU-ból, vagy halasszák el a kilépést és próbáljanak meg jobb feltételeket kicsikarni.

Szavazás

A brit parlament kedden este szavazott arról, hogy milyen módon lépjen ki Nagy-Britannia az Európai Unióból. A képviselők nap közben vitát folytattak a fejleményekről, majd megkezdődött a szavazás.

A képviselők a Brüsszel és London között megkötött kilépési megállapodásról szavaztak. Erről már januárban egyszer szavazhatott a brit parlament, ám akkor a honatyák elvetették a tervet.

Régóta jól látszik, hogy Brüsszel a britek megszívatására játszik. Ez abban is tetten érhető, hogy Theresa May brit miniszterelnök további tárgyalásokba akart bocsátkozni a Brexit részleteit illetően, ettől azonban Brüsszel elzárkózott. Végül hétfőn, tulajdonképpen az utolsó pillanatban Maynek sikerült megállapodnia Junckerrel, ám az kérdés volt, hogy ez a megállapodás elég lesz-e. May kapott néhány jogi garanciát, ám úgy tűnik, ez kevés volt a brit honatyák számára.
A brit parlamenti képviselők a kedd esti szavazáson ismét elvetették a jelenlegi megállapodásban foglalt kilépési feltételeket.

A parlament 242 igen és 391 nem szavazattal újfent nemet mondott a kilépési megállapodásra.

Mi jön ezután?

Theresa May számított erre a forgatókönyvre, tudta ugyanis, hogy az ellenzéki, bevándorláspárti Munkáspárt a Brexit – és ezzel a népakarat – megfúrásán munkálkodik, és Brüsszel pedig meg szeretné büntetni a briteket. Emellett saját pártján belül is voltak olyanok, akik elégedetlenek voltak a kilépési feltételekkel.

A forgatókönyv az, hogy a brit parlament szerdán arról a kérdésről szavaz, hogy Nagy-Britannia kilépjen-e az EU-ból megállapodás nélkül. Ha a brit parlament alsóháza ezt is elutasítja, akkor csütörtökön arról kell majd szavazniuk, hogy London kérje-e az EU-tól a kilépés március 29-i határidejének elhalasztását.

Számos elemző egyébként a keddi és a szerdai kérdés elutasítását és a csütörtöki, halasztásról szóló kérdés megszavazását tartotta a legvalószínűbbnek.

Juncker bosszúja

A britek és az unió kilépési tárgyalásai a kezdetektől fogva döcögve haladnak. Ez elsősorban Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének és embereinek köszönhető.

Juncker politikai "teljesítménye", öröksége, hogy Európába beengedte a migránsokat és kipaterolta a briteket.

Az Európai Parlamentben ülő brit képviselők a kezdettől fogva ellenezték Juncker bizottsági elnöki posztra való megválasztását, így a politikus valószínűleg nem ejtett könnyeket a britek távozása miatt. Annak ellenére sem, hogy Nagy-Britannia kiválása nem jó az EU, köztük Magyarország számára sem. Ám ha már így döntöttek a britek, akkor legalább lehetett volna korrekt velük. Ehelyett az egyik első nyilatkozata a Brexit kapcsán az volt, hogy ha lehet, akkor a britek "takarodjanak minél hamarabb".

Juncker időnként fellengzősen, lenézően vagy pökhendien nyilatkozott a Brexit kapcsán. A brit kormány és Brüsszel tavaly novemberben kötötte meg megállapodását, ám a britek jelezték, hogy szeretnének módosítani, mivel nem teljesen elégedettek a szöveggel. Juncker csuklóból elhárította a kérést.

A két esemény között pedig folyamatosan, minden létező módon kitolt Juncker a brit kormánnyal. Ennek a csúcspontja volt, amikor a brit miniszterelnök meghívta Londonba vacsorázni és ő kiszivárogtatta a sajtónak a megbeszélés részleteit. Elsősorban azokat az illetlen megjegyzéseket, amelyeket Theresa May brit miniszterelnökre mondott. Az eset kapcsán Angela Merkel német kancellár is berágott is Junckerre, aki végül sajnálkozott a vacsora részleteinek kiszivárgása miatt. A felelősséget azonban nem vállalta.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére