Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Liberális kettõs mérce: ha az amerikai nagykövet a libsik ellen szólal fel, kitör a nemzetközi sivalkodás

888.hu

2018.06.04. 15:48

Alig egy hónapja nevezték ki az USA németországi nagykövetét, Richard Grenellt, aki a hétvégén interjút adott a Breitbartnak. Grenell szavai nem arattak osztatlan sikert az európai liberálisok köreiben, mert azt mondta, hogy a következõ években támogatni fogja az elitellenes konzervatív, jobboldali politikai erõket Európában. A cél, hogy az emberek lázadjanak fel az elit ellen. A nyilatkozat kapcsán többen azzal vádolták a nagykövetet, hogy beleavatkozik a politikába, holott semlegesnek kellene maradnia. Érdekes, hogy annak idején Goodfriend és Magyarország kapcsán nem láttak napvilágot hasonló kritikák. Sõt, Soros tevékenysége kapcsán sem.

A mainstream európai média meglepően részletesen foglalkozott a Breitbart által készített interjúval. A meglepetés abból fakad, hogy a fősodorbeli német, angol, francia és általában a nyugati sajtóban csak negatív előjellel tűnik fel a bevándorlásellenes, trumpista Breitbart hírportál neve.

Az interjúban Richard Grenell kifejti, hogy jelenleg Európában a bevándorlás a legfontosabb téma és azon belül az általa "láncbevándorlásnak" (chain migration) nevezett családegyesítés a leghamarabb megoldandó kérdés a problémák között.

A nagykövet kiemelte, hogy ez volt az a téma, ami miatt elhúzódtak a német kormányalakítási tárgyalások, ugyanis először Merkel CDU/CSU koalíciója a bevándorláspárti zöldekkel és a liberális, de bevándorlásellenes szabad demokratákkal (FDP) tárgyalt, ám a három párt nem tudott megegyezni a migráció és a családegyesítések kérdésében. Az FDP így továbbállt, ezért végül Merkel újabb nagykoalícióra kényszerült a szocdemekkel.

Richard Grenell Németország új amerikai nagykövete. 1966. szeptember 18-án született a Michigan állambeli Jenisonban. Diplomata karrierjét 2001-ben kezdte meg, amikor Bush elnök kinevezte az USA ENSZ-nagykövetének szóvivői posztjára. Itt 2008-ig szolgált. Emellett olyan prominens republikánusok politikai tanácsadójaként tevékenykedett, mint például az ismert New York-i kormányzó, George Pataki. 2009-ben médiacéget alapított Capitol Media Partners néven, számos patinás amerikai lapban is jelentek meg írásai. 2012-ben a CNN az 5 legbefolyásosabb közé választotta Grenell közösségimédia-oldalait. Trump 2017 szeptemberében jelölte Grenellt a nagyköveti posztra, 2018 májusában a szenátus megszavazta a kinevezését és május 8-a óta nagykövet. Egy mester- és egy BSc-s diplomája van közigazgatásból, valamint köz- és államigazgatásból. 2013-ban rákos megbetegedést diagnosztizáltak nála és kemoterápián esett át. Grenell nyíltan vállalja homoszexualitását, régóta Matt Lashey a partnere.

A nagykövet szerint Donald Trump is rengeteget beszél Amerikában a láncbevándorlás kérdéséről. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy Merkelnek komoly árat kellett fizetnie (kedvezőtlen választási eredmény), amiért nem volt terve a migránsok integrációjára, valamint a későbbi problémákat sem látta előre.

Grenell viszont kiemelte a német titkosszolgálatok és hatóságok munkáját, akik emberfeletti küzdelemben állnak helyt, hogy garantálják Németország biztonságát.

Vannak olyan német politikusok, akik nem annyira támogatják a német titkosszolgálat tisztségviselőit"

– mondta Grenell a németországi állapotok kapcsán. A nagykövet hozzátette, hogy próbálják megismertetni a németekkel az amerikai szabályozást, ugyanis az USA-ban számos olyan törvény van érvényben, amelyekkel hatékonyan meg tudják védeni az állampolgáraikat olyan egyénektől, akik ártó szándékkal érkeznének.

A NATO-val kapcsolatban Grenell kiemelte, hogy az amerikai elnök egyik legfontosabb külpolitikai célja, hogy a tagállamok növeljék befizetéseiket, méghozzá a szerződésben vállalt szinten. A nagykövet szerint Németországgal lesz a legnehezebb a dolga, ugyanis eddig még nem látott olyan tervet, amely a GDP 2 százalékára – ezt vállalták a NATO-tagállamok – emelné a védelmi kiadásokat.

A témában egyébként komoly vita folyik a jobbközép CDU/CSU és a szociáldemokraták (SPD) között. A nagykoalícióban kormányzó két párt ugyanis különböző állásponton van: Merkel méltányosnak tartaná az USA követelését, ám a szociáldemokraták ódzkodnak ettől, hiszen így rengeteg pénzt költenének a német hadseregre, amely ismét Európa élvonalába kerülne – és ez az SPD szerint nem kívánatos.

Grenell elmondta, hogy jelenleg a német diplomácia mögött nem áll olyan katonai erő, ami növelné annak hatékonyságát. A nagykövet azt is kiemelte, hogy általánosságban a német közvéleménynek fogalma sincs, hogy mennyire rossz állapotban van a német haderő. Kiemelte például azt, hogy a haditengerészetnek jelenleg nincs működőképes tengeralattjárója.

A bal-jobb küzdelem témájában a nagykövet szerint sok európai konzervatív jelezte neki, hogy egyfajta lázadás van kialakulóban.

Meg akarom erősíteni a konzervatívokat Európában"

– mondta nagykövet, hozzátéve, hogy számos olyan konzervatívok által kidolgozott szakpolitikai elképzelés van, amelyeket a bukott baloldal elhibázott politikája miatt nem tesznek le az asztalra.

Grenell szerint Trump győzelméhez az volt a kulcs, hogy a konzervatív témákra, politikára fókuszáltak a kampány során, amelyek az átlagemberek életét teszik jobbá. A legfontosabb ilyen témák a migrációs politika, az adópolitika, az infrastrukturális beruházások és a bürokráciacsökkentés.

Ebből a szempontból Grenell kifejezte szimpátiáját Sebastian Kurz irányába, aki szerinte

egy rocksztár."

Kurzot annak kapcsán is dicsérte, hogy visszautasította a migránskvóták elképzelését, valamint nemet mondott az arcot és a teljes testet eltakaró burka viselésére.

Ellenséges hangok
 

Egyes lapok, mint például a Deutsche Welle viszonylag korrekten vették át az interjút, de a liberális brüsszeli portál, a Politico.eu már nem állta meg kommentár nélkül. Míg a DW ultrakonzervatívnak minősítette az interjút készítő Breitbartot, addig a Politico szerint egyenesen "szélsőjobboldali" lapról van szó.

A liberális brüsszeli lap az interjúból főként azt a mondatát emelte Grenellnek, hogy meg akarja erősíteni az európai konzervatívokat. Ezzel kapcsolatban ismét előkapták azt a jolly jokert a zsebükből, ami Soros, vagy a korábbi liberális amerikai kormány idején nem okozott problémát: szerintük a nagykövet beavatkozik az európai belügyekbe.

A diplomácia kardinális szabálya, hogy a nagyköveteknek nem szabad beleszólniuk a fogadó ország belügyeibe"

– idézi a liberális brüsszeli lap Nicholas Burns diplomata Twitter-bejegyzését, aki korábban a NATO és Görögország amerikai nagyköveteként dolgozott.

A németországi amerikai nagykövet, Richard Grenell világossá teszi, hogy ő egy politikai aktivista, aki arra használja majd a pozícióját, hogy a politikai változás szükségességét hangoztassa a fogadó országban (és egész Európában)"

– idézte a Politico Mathieu von Rohrnak, a Der Spiegel főszerkesztőjének az interjú kapcsán írt szavait.

A liberális brüsszeli lap felidézi, hogy az új amerikai nagykövet megosztó figura Németországban. A Politico szerint a legvitatottabb eset az volt, amikor az USA iráni atomalkuból történő kilépés után a nagykövet felszólította Németországot, hogy azonnal szakítsa meg üzleti kapcsolatait Iránnal.

Ami tűrhetetlen Grenelltől, azt elnézik Goodfriendnek és Sorosnak
 
Érdekes, hogy a hasonló nyilatkozatok főként akkor születnek szakmányban, ha egy civil aktivista vagy egy diplomata kiáll a jobboldali, konzervatív értékek mellett. Soros György és szervezetei kapcsán számtalan esetben leírtuk, hogy hogyan próbáltak beavatkozni Magyarország és más államok belügyeibe. Mégis összeurópai sivalkodáshullám söpört végig a kontinensen a Stop Soros törvénytervezet kapcsán. Emlékezetes volt André Goodfriend szerepe a kitiltási botrányként elhíresült ügyben, amelyről utólag kiderült, hogy csak vihar volt a biliben.
 
Az amerikai hatóságok később azt a hivatalos tájékoztatást adták az ügyben, hogy "semmiféle információval nem rendelkeznek a kitiltási üggyel kapcsolatban".
 
 
A liberális Obama-adminisztráció beavatkozása nyomán nem lehetett hallani a liberális lapok sivalkodását.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére