Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Megalakult az új szlovák kormány, Fico négypárti koalíció élén

888.hu

2016.03.22. 19:32

Koalíciós megállapodást írtak alá kedden a pozsonyi várban a leendõ kormánypártok: az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD), a Szlovák Nemzeti Párt (SNS), a Most-Híd és a Háló (Siet) vezetõi.
POZSONY, 19:18

Koalíciós megállapodást írtak alá kedden a pozsonyi várban a leendő kormánypártok: az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD), a Szlovák Nemzeti Párt (SNS), a Most-Híd és a Háló (Siet) vezetői.

A szlovák választások után a legtöbb elemző egyetértett abban, hogy az erőviszonyok átalakulása miatt szinte képtelenség bármilyen kormánykoalíciót is összeboronálni. Az élet és a politikai realitások néha megcáfolják az elemzői várakozásokat.

A megállapodás aláírása előtt egyperces néma csenddel emlékeztek a keddi terrortámadás áldozataira.

Valaki azt várhatná, hogy öröm tölt el bennünket ebben a pillanatban, bennem azonban háromféle érzés lakozik, az első a nagy szomorúság, a második a nagy félelem, a harmadik pedig a határozott meggyőződés"

– mondta a koalíciós megállapodás aláírása után Robert Fico.

A szomorúság a brüsszeli tragikus események következménye, a félelme arról szól, hogy vajon azok a demokratikus rendszerek, amelyekre jellemző a politikai korrektség, képesek lesznek e reagálni az ilyen jelenségekre, meggyőződése pedig abból fakad, hogy helyes olyan stabil kormányt létrehozni, amely képes reagálni a terrorizmusra.

Andrej Danko nagyon örült, hogy az SNS, mely a korrupció szinonimája volt és amely a legrégebbi szlovák politikai párt, visszakerült méltó helyére, a parlamentbe.

Bugár Béla most negyedszer ír alá koalíciós megállapodást. A magyar származású politikus szerint Szlovákia nagyon nehéz időszakban van. Az ország nagy változások előtt áll és egyenlőre nyitott kérdés, hogy Szlovákia jó vagy rossz irányba változik.

Radoslav Procházka az aláírást követően az új kormány legnagyobb feladatának azt nevezte, hogy visszaadja az emberek bizalmát az állam iránt, amelynek szerinte nem az a feladata, hogy gondok forrása legyen, hanem, hogy a közt szolgálja.

Az új pozsonyi törvényhozás szerdán tartja alakuló ülését, a plénum a tervek szerint ennek során szavaz majd bizalmat az új kormánynak.

Fico azt is elmondta, hogy a még nem eldöntött személyi kérdéseket legkésőbb vasárnap estig lezárják. A koalíciós szerződés végső formája is körvonalazódik, és legkésőbb a parlament alakuló ülésére elkészül.

A leendő négypárti kormánykoalíció 81 képviselői szavazattal rendelkezik a 150 fős törvényhozásban. A szlovákiai magyar Most-Híd az igazságügyi és a környezetvédelmi tárcát fogja megkapni.

(MTI, M1)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére