Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Megelégelték: újabb intézkedéssel enyhítenék a migránsválságot Amerikában

Bokor Gábor

2019.06.28. 09:00

Az amerikai kongresszus mindkét háza megszavazta a szenátusi segélycsomagot, mely arra szolgálna, hogy enyhítsék a kialakult migrációs krízist.

Egyre súlyosabb a migrációs krízis Mexikóban és az Egyesült Államokban, ahová a közép-amerikai migránsok tízezrei próbálnak meg eljutni. Annak érdekében, hogy a helyzetet enyhítsék, az amerikai kongresszus mindkét háza megszavazta csütörtökön a migránsválság enyhítését célzó a szenátusi segélycsomagot.

Fotó: AFP

A segélycsomag 4,6 milliárd dollárt biztosít az amerikai-mexikói határon felállított gyűjtőközpontokba zsúfolódó illegális migránsok ellátására: elszállásolásukra, élelmezésükre, orvosi ellátásukra és szállításukra. A csomagterv elfogadása az elemzők körében némi meglepetést keltett, azt jósolták ugyanis, hogy nem sikerül a képviselőházzal is elfogadtatni. Kedden ugyanis a képviselőház is elfogadott egy csomagtervet, amelyet a szenátus elutasított, a Fehér Ház pedig jelezte, hogy megvétózza majd. Szerdán a szenátus a maga változatát szavazta meg.

Ezt követően Nancy Pelosi demokrata párti házelnök azonnal felvette a kapcsolatot Mitch McConnell-lel, a republikánusok szenátusi frakciójának vezetőjével, sőt, telefonon egyeztetett Donald Trump elnökkel is. Csütörtökön a képviselőházi és a szenátusi csomagterv részleteit sikerült összefésülni. A demokraták tettek engedményeket, s végül így kongresszus mindkét háza megszavazta a törvényjavaslatot. Donald Trump elnök Japánból – ahol a G20-as országcsoport csúcskonferenciáján vesz részt – Twitteren fejezte ki a törvényhozók döntése feletti elégedettségét.

A két segélycsomag között egyetlen lényegi különbség van: a végül elfogadott republikánus változat nem tartalmazza a demokraták által szorgalmazott megszorításokat. A képviselőházi változat ugyanis – amely 4,5 milliárdot irányzott elő – megtiltotta volna, hogy az összegből a határőrizeti és a rendőri szervek munkatársait is finanszírozzák.

Mexikó is megunta, hogy migránsok grasszálnak át rajta

A jelentések szerint többtucatnyi, Dél-Amerikából érkezett illegális bevándorlót vett őrizetbe száz katona és a bevándorlási hivatal ügynöke egy tehervonaton Mexikó déli részén. A művelet egyike annak a néhány hivatalosan is megerősítettnek, amelyet a mexikói hatóságok kezdeményeztek a migránsok ellen az elmúlt hónapokban.

A Chiapas szövetségi tagállamban történt esetnél a katonák egy teherszállító vonatot rohamoztak meg, miközben azt kiabálták, hogy a hadsereg bekerítette a szerelvényt. A szerelvényen utazók közül egyeseket sikerült betuszkolni a bevándorlási hivatal járműveibe. Sokaknak azonban a környező bozótosba bújtak. Legutoljára május elsején volt hasonló léptékű rajtaütés a szomszédos Oaxaca államban.

Fotó: AFP

A mexikói hatóságok azt követően kezdtek határozott intézkedésekbe, hogy az ország kormánya Donald Trump amerikai elnök nyomására megígérte, visszaszorítja az Egyesült Államok felé tartó migránsáradatot. Ennek fejében Washington visszavonta a mexikói árukra bejelentett büntetővámok bevezetésének tervét.

Mexikó korábban hatezer katonát vezényelt a guatemalai határra, ahol naponta ezrek jutnak át, hogy azután az országot átszelve megpróbáljanak az Egyesült Államokba eljutni. Washington adatai szerint az év eleje óta 670 ezer migráns érkezett az Egyesült Államok mexikói határához. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának minapi közlése szerint az év kezdete óta 593 507 közép-amerikai menedékkérő jutott el Mexikón keresztül az Egyesült Államok déli határáig.

Riadalom az amerikai határőröknél: a közép-amerikaiak mellett megjelentek az afrikai migránsok is

Afrikai bevándorlók egyre nagyobb csoportja dönt úgy, hogy Európa már nem elég nekik, új célállomás felé néznek. Bár Európába eljutniuk sem veszélytelen vállalkozás, sokan a jobb élet reményében több ezer kilométert is hajlandóak megtenni, hogy végül bejussanak az Egyesült Államokba. A közép-amerikai bevándorlókon felbuzdulva a fekete migránsok nyugat felé veszik az irányt, hogy Mexikón keresztül [...]

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére