Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Megint át kell rajzolni Európa térképét?

Nagy Gábor

2018.09.23. 16:55

Svájcban van egy kis olasz exklávé. Úgy hívják: Campione d'Italia. A kaszinóváros eddig Olaszországhoz tartozott, ám nemrég csõdöt jelentett a kaszinó, emiatt pedig felmerült, hogy csatlakoznának Svájchoz.

Svájcban van egy kis olasz exklávé. Úgy hívják: Campione d'Italia. A kaszinóváros eddig Olaszországhoz tartozott, ám nemrég csődöt jelentett a kaszinó, emiatt pedig felmerült, hogy csatlakoznának Svájchoz.

Diplomáciai ellentét alakult ki a római és a berni szövetségi kormány között egy, a Luganói tó partján fekvő exklávéra. Campione d'Italia Svájc területén található, kétezer ember él itt.

 

Ahogy a térképen is látszik, parány területről van szó, mégis könnyen előfordulhat, hogy át kell rajzolni miatta az európai térképet. Eredetileg Olaszországhoz, illetve Lombardiához tartozik az exklávé, de pénzügyi nehézségek miatt most felmerült:

Inkább csatlakoznának Svájchoz.

Campione d'Italia arról híres, hogy itt található, illetve itt működött Itália engedélyezett négy kaszinójának az egyike. Az exklávé nem a tartományi, illetve az állami költségvetésből tartotta fenn magát, hanem a kaszinóbevételekből, sőt, még fizettek is Svájcnak azért, hogy a helyiek a kivezető utakat, a kórházakat és az iskolákat használhassák. Az exklávéban nem az euró a hivatalos valuta, hanem a svájci frank; a gépjárművek rendszámtáblái szintén nem olaszok, hanem svájciak; és az itt lakók többségének van svájci állampolgársága is.

Azonban a kaszinó idén csődbe ment, emiatt pedig hatszáz ember került az utcára. Sokan nem kapnak fizetést. Hogy nem durvult el a helyzet Campione d'Italiában, az javarészt a svájci kormánynak köszönhető, mely számos feladatot átvállalt a kaszinóexklávéban. Ám a településnek még így is sikerült egy komoly tartozást felhalmozni (3 millió frank), így kérdés, ki vállalja át ennek a törlesztését. (Ticino és Lugano kantonoknak tartozik az exklávé.) Nem sokkal ezelőtt fel is merült, hogy Campione csatlakozhatna ennyi erővel Svájchoz is, nem történne semmilyen változás, ennek érdekében a lakosok aláírásgyűjtésbe is kezdtek, és egy svájci néppárti képviselő is bedobta az ötletet, amelytől az – egyébként ticinói – svájci külügyminiszter sem zárkózott el.

De az olaszok – érthető módon – hallani sem akarnak erről, egy belügyi államtitkár, Stefano Candiani így fogalmazott az ügyben:

Azt hiszem, valaki nem értette meg elég világosan, hogy Campione olasz terület, és pont."

Hozzátette ugyanakkor: a római kormány csak olyan költségeket fog finanszírozni, melyek fenntarthatók.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére