Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Míg Trumpéknál tiszta a kép, a demokratáknál egyre nagyobb a káosz

Bokor Gábor

2019.01.22. 17:35

Nagyjából másfél év múlva ismét választásokat tartanak az Egyesült Államokban. Emiatt egyre tisztábbnak kellene lennie a képnek, azonban úgy látszik, hogy rend csak Trump és a republikánusok háza táján van.

2020. november 3-án ismét elnökválasztás lesz az Egyesült Államokban. Ekkor a választópolgárok eldönthetik, hogy Donald Trump jelenlegi amerikai elnök folytassa-e megkezdett munkáját, vagy más lépjen a helyébe. Utóbbira egyelőre nagyon kevés esélyt látni, ugyanis míg a republikánusoknál tiszta a helyzet – szinte biztosan indul Trump az elnökjelöltségért –, addig a demokratáknál elindult a roncsderbi, amely során eldől, ki lehet az, aki megméretteti magát az Egyesült Államok jelenlegi elnökével szemben.

Eddig öten jelentették be hivatalosan, hogy szeretnének a demokraták színeiben elnökjelöltek lenni. Ez nem egy könnyű feladat, rögös az út odáig, ugyanis egymást tiporva kell elérni a célig, a mezőny pedig erős, mindenkit le lehet valami miatt járatni – ezt pedig ki is fogják használni.

A paletta színes, a demokratákat képviselő elnökjelölt a jelenlegi állás szerint lehet akár ír, akár jamaicai-indiai, akár hindu, akár latinó politikus is.  

Aki mindenáron indián akar lenni

Az új év első napján gyorsult fel igazán a politika a demokraták körében. Akkor jelentette be Elizabeth Warren massachusettsi szenátor, hogy megméretteti magát. A politikus nem számít a legnépszerűbbnek a demokraták körében, támogatottsága a tíz százalékot sem éri el. Warren a 2016-os kampány során minden erejével azon volt, hogy Hillary Clintont támogassa.

Emlékezetes, hogy a massachusettsi szenátor hét évvel ezelőtt a saját szenátori kampánya során be akarta bizonyítani, hogy cseroki indián. Ennek érdekében még részletes DNS-tesztet is elvégeztetett, az azonban csak azt mutatta ki, hogy indián öröksége néhány ezrelék lehet. Ezután Trump már csak Pocahontasként hivatkozott Warrenre.

A legfőbb vezetők meggyilkolásával viccelődő

Kamala Harris kaliforniai szenátor hétfőn jelentette be, hogy indul a demokraták elnökjelöltségéért. Az indiai anyával és jamaicai apával rendelkező politikus bár színes hátterével tökéletesen beleillik a demokraták politikai korrektséget előmozdító politikájába, azonban botrányos kijelentései miatt kétséges, hogy ő lesz a befutó. Ahogyan arról a 888-on is beszámoltunk, Harris tavaly áprilisban vendége volt a The Ellen Show nevű műsornak, ahol a politikus a nyíltan leszbikus Ellen DeGeneresszel fecsegett. Ezzel még nem is lett volna probléma, azonban a műsorvezető és a politikus nagyon elmélyült társalgást folytatott.

DeGeneres feltette a kérdést a kaliforniai szenátornak, hogyha beszorulna egy liftbe, akkor kivel töltené el azt az időt szívesebben: Trump elnökkel, Pence alelnökkel vagy Jeff Sessions korábbi igazságügyi miniszterrel? A politikus képes volt azt válaszolni erre pár másodpercnyi gondolkodás után, hogy

muszáj valamelyikünknek élve kijönnie a liftből?"

A műsor elfogultságát mi sem mutatja jobban, hogy az őszinte felháborodás helyett, ami ilyenkor legalább elvárható lett volna, mindenki harsány nevetésbe kezdett, mondván mekkora poént hallottak. Az ügyet a jobboldali portálok természetesen felkapták, mutatván, mennyire gátlástalanul lehet más emberek halálával viccelődni a demokraták körében, azonban a baloldali sajtó mélyen hallgatott a kijelentésről.

A férfigyűlölő

A múlt héten jelentette be hivatalosan az osztrák, ír, német és skót gyökerekkel rendelkező Kirsten Gillibrand, hogy ő is megméretteti magát. A New York-i szenátor radikálisan feminista kirohanásairól ismert, nem titkolja, hogy véleménye szerint a férfiak elnyomásával lehet csak javítani a nők helyzetén. Gillibrand tavaly adott interjút a CNN-nek, amiből aztán óriási botrány lett.

A csatornának kifejtette, hogy a saját pártjában az elnökjelölt-aspiránsok között a népszerűségi listákat rendre a fehér férfiak vezetik, ez pedig nagyon nincs rendben, és változtatni kell ezen.

Aki elárasztaná az országot a migránsokkal

Január 12-én jelentette be indulását Obama korábbi lakásügyi és városfejlesztési minisztere, a mexikói gyökerekkel rendelkező Julián Castro, aki korábban a texasi San Antonio polgármestere is volt.

A politikus ünnepélyes beszédében úgy fogalmazott, hogy a nagyanyja, aki korábban a jobb élet reményében vándorolt az Egyesült Államokba, nem is gondolta volna, hogy csaknem száz év múlva az egyik unokája kongresszusi tag lesz, a másik pedig jelölteti magát, hogy az USA elnöke lehessen.

Castro nemrégiben interjút adott a CBS-nek, ahol bebizonyította, önálló programja nincs, csak azt tudja szajkózni, hogy semmiben sem ért egyet Trumppal, mindent másképp csinálna, mint a saját országát megvédő amerikai elnök. 

Trump mindent elrontott a határnál, nagyon rossz a migrációs politikája, nem a határfal a válasz a bevándorlók érkezésére”

– mondta a csatornának a politikus, majd hozzátette, ha rajta múlna, akkor sosem épülne fel a határra a kerítés és a fal.

Aki azt sem mondja el, miért indul

Tulsi Gabbard hawaii képviselő két héttel ezelőtt a CNN-nek adott interjújában jelentette be, hogy elindul a derbin, ő szeretné képviselni a demokratákat 2020-ban. Az interjú érdekessége, hogy az indiai és szamoai bevándorlók leszármazottja nem indokolta meg, miért is jelölteti magát, csak annyit közölt, hogy indul és kész. Nem számíthat túl nagy támogatásra Gabbard, ugyanis a programjáról, amivel le akarja győzni a többi demokrata jelöltet, majd a jelenlegi elnököt, semmit nem árult el.

Az amerikai népnek sokféle, számomra aggasztó kihívással kell szembenéznie, és segíteni akarok a megoldásukban"

– mondta, majd példaként említette az egészségbiztosítást, a büntető igazságszolgáltatás reformját és a klímaváltozást. 

Mindeközben a republikánusoknál minden tiszta

Míg fentebb listáztuk a demokraták jelöltjeit, a republikánusoknál tiszta a sor: borítékolható, hogy Donald Trump amerikai elnök lesz az, aki újrázni fog, és 2020-ban ő lesz a párt jelöltje. Trumpnak nincs is eddig komolyan vehető kihívója a republikánusoknál, a jobboldaliak zöme elégedett az elnök munkájával. Tavaly ősszel mi is beszámoltunk róla, hogy még a liberális CNN szerint is esélyes Trump a második elnöki ciklusra.

Ezt egy közvélemény-kutatásra hivatkozva írták, mely rámutatott, hogy március óta emelkedett azok száma, akik pozitívan ítélik meg az elnök tevékenységét. A tavaszi felmérések szerint különösen a férfi szavazók körében nőtt az elnök elfogadottsága: a márciusi 39 százalékról 47 százalékosra emelkedett Donald Trump támogatottsága. A republikánusok és a velük szimpatizáló függetlenek csaknem háromnegyede szeretné, hogy Trump legyen a jobboldali induló és csupán alig 21 százalékuk látna szívesebben mást a párt elnökjelöltjeként 2020-ban.

Még bő másfél év van hátra a következő amerikai elnökválasztásig, addig sok víz fog lefolyni a Dunán, azonban eddig nagyon úgy fest, hogy Donald Trumpon kívül nincs más elképzelhető személy az elnöki posztra.

Hiába gáncsolják, kitart az elvei mellett

A demokraták hosszú hetek óta tartják sakkban az amerikai vezetést és az amerikai embereket. A kormányzati leállás az illegális migráció megakadályozására szánt összegekről és a határfalról szól. Donald Trump azt szeretné, ha a kongresszus támogatná a határfal megépítésében és a rendelkezésére bocsátana ötmilliárd dollárt, ami amúgy aprópénz az amerikai költségvetésben. Ehhez azonban az elnöknek szüksége van a demokraták támogatására is, akik azonban erre nem hajlandóak, ők így közvetve ugyan, de támogatják az illegális bevándorlást. A Trump-ellenes politikusok ezért inkább patthelyzetet alakítottak ki, kockáztatva ezzel emberek millióinak a megélhetését, hiszen a közalkalmazottak egy része nem kapja meg időben a fizetését a leállás miatt, ráadásul a határfal sem épül közben.  

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére