Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Morawiecki szerint minden közvetlen tárgyalás Lukasenkát legitimálja

888.hu

2021.11.18. 19:10

A lengyel kormányfő egy vidéki sajtóértekezleten nyilatkozott újságíróknak a lengyel-fehérorosz határon kialakult migránsválság lehetséges megoldásairól.

Mateusz Morawiecki közölte: csütörtökön Musztafa al-Kádimi iraki miniszterelnökkel, valamint a Kurdisztáni Autonóm Régió miniszterelnökével, Maszrúr Barzánival tárgyalt a migránsokat Fehéroroszországba szállító légijáratok leállításáról.

Annak kapcsán, hogy a lengyel-fehérorosz határhelyzetről Merkel hétfőn és szerdán telefonon egyeztetett Lukasenkával, Morawiecki leszögezte: tisztában kell lenni azzal, hogy minden közvetlen tárgyalás Lukasenkának kedvez, legitimálja a rezsimjét. Ezzel megerősítette a több lengyel politikai vezető által is e héten megfogalmazott álláspontot.

Annak kapcsán, hogy a fehérorosz elnök szóvivője szerint Merkel szerdán elfogadta: uniós szinten vitassák meg Lukasenka azon javaslatát,

miszerint az Európai Unió alakítson ki humanitárius folyosót kétezer, Fehéroroszországban tartózkodó migráns számára,

Morawiecki leszögezte: nem ismeri részletesen a megbeszélteket. Aláhúzta egyúttal, hogy óva int a migránsok Németországba szállításától.

Természetesen Németországra tartozik, ha repülőgépeket küld, és bárkit nyugatra szállít egy másik állam területéről. Minden ilyen lépés bátorítaná Lukasenkát, és hiú reményt ébresztene az embercsempészekben is afelől, hogy tevékenységük hatékony lehet

– jegyezte meg.

Beszámolt arról a telefonbeszélgetésről is, amelyet előző nap ő folytatott Merkellel. Ennek során aláhúzta: semmilyen, Lengyelországot érintő megállapodást nem lehet kötni a varsói kormány hozzájárulása nélkül.

„Semmi rólunk, nélkülünk”

- jelentette ki, hozzátéve: a német kancellár elfogadta ezt az álláspontot.

A lengyel kormányfő szerint szolidáris és határozott politikával, valamint az uniós határok védelmével el kell érni a migránsok hazatérését Fehéroroszországból.

Felajánlotta a lengyel részvételt a hazaszállító járatok finanszírozásában.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére