Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Most az ENSZ fúrja az uniós-török megállapodást

Horváth József György

2016.04.01. 15:58

Az ENSZ Menekültügyi Fõbiztossága (UHCR) szerint a migránsok testi épségét és jogbiztonságát szolgáló óvintézkedéseket kell foganatosítani, még mielõtt az uniós-török megállapodással összhangban megkezdõdik a migránsok elszállítása Görögországból Törökországba.
GENF, 15:58

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UHCR) szerint a migránsok testi épségét és jogbiztonságát szolgáló óvintézkedéseket kell foganatosítani, még mielőtt az uniós-török megállapodással összhangban megkezdődik a migránsok elszállítása Görögországból Törökországba.

Az UNHCR felszólítja a menekültekről és migránsokról szóló közelmúltbeli uniós-török megállapodásban érintetteket, hogy gondoskodjanak minden óvintézkedés megtételéről, mielőtt megkezdődik a visszaszállításuk"

- hangoztatta pénteki genfi sajtótájékoztatóján Melissa Fleming, a főbiztosság szóvivője.

Felhívta a figyelmet arra, hogy továbbra is súlyos hiányosságok tapasztalhatók a menekültválság kezelésében mind Görögországban, mind Törökországban. Súlyosbodik a helyzet a görögországi Leszbosz és Számosz szigetén, illetve Pireusz kikötőjében és a macedóniai határnál fekvő Idomeniben, ahol sok menekült gyűlt össze. Fennáll szerinte annak a valós veszélye, hogy ezeken a helyszíneken pánik tör ki, ami személyes sérülésekhez fog vezetni.

A szóvivő felszólította az Európai Uniót, hogy nyújtson nagyobb támogatást Görögországnak a menekültügyi rendszer megerősítéséhez. Az UNHCR szerint emellett a görög szigetekre csónakokkal érkező tíz migráns közül kilenc az életét féltve menekül. A szervezet attól tart, hogy Törökország visszatoloncolja őket Afganisztánba, Iránba vagy Irakba, ahol üldöztetésnek lesznek kitéve.

Fleming szerint az UNHCR azt kérte Törökországtól, hogy biztosítson szabad hozzáférést a visszaküldendő menekültekhez, hogy hatékony nemzetközi oltalomban lehessen részük, elkerülendő továbbá azt a veszélyt, hogy a nemzetközi menekültügyi konvenciót áthágva, akaratuk ellenére hazaküldik őket.

Hírügynökségek közben arról számoltak be, hogy péntekre virradóra összetűzések robbantak ki a Híosz szigetén lévő zsúfolt befogadóközpontban a Törökországba történő visszaszállításra váró afgán és szíriai migránsok között. A rendőrség bódító gránátokat vetett be ellenük. Az ANA görög hírügynökség úgy tudja, öt ember szorult kórházi ápolásra a zavargások után. A menekültközpont létesítményeiben súlyos károk keletkeztek, megrongálták az orvosi ellátót is. A migránsokkal rokonszenvező aktivisták azt mondták, hogy a csetepaté előtti estén az ott lévő menekültek tüntettek, szabad eltávozást követelve.

Az 1200 menekült befogadására tervezett híoszi befogadóközpontban 1500-an zsúfolódtak össze. A feszültség csökkentése érdekében a görög hatóságok egy részüket át akarják szállítani más menekültközpontokba.

Csütörtökre virradóra a görögországi Pireusz kikötőjében tört ki verekedés afgán és szíriai migránsok között. A kikötő egy része csatatérré változott.

Az EU és Törökország március 18-án állapodott meg a Törökországból az EU felé irányuló illegális migráció visszaszorítását célzó közös intézkedésekről. A március 20. óta hatályos megállapodás legfőbb pontja szerint a Törökországból az Égei-tengeren Görögországba illegálisan átkelő menedékkérőket ügyük elbírálása után vissza kell küldeni Törökországba, és a tehermegosztás jegyében az uniós tagországok - egy egyelőre 72 ezer fős kontingens erejéig - legális úton átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, amennyit az illegális határátlépés miatt a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba.

Görögországban jelenleg ötvenezernél több menekült és migráns tartózkodik, és az EU-török megállapodás ellenére naponta továbbra is százak érkeznek Törökországból. Március 9. óta a balkáni államok kizárólag az érvényes úti okmányokkal és vízummal rendelkezőket engedik be.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére