Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nemcsak a törökök ellenzik a finnek és svédek NATO csatlakozását

888.hu

2022.05.19. 10:40

Nem akarják.

 

Mint ismert, Finnország és Svédország benyújtotta csatlakozását a NATO-hoz.

Törökország már tiltakozott.

Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn közölte, hogy Törökország nem enged Finnország és Svédország NATO-csatlakozása kapcsán.

 

Hogyan bízhatnánk bennük? Svédország a terrorszervezetek melegágya. (...) Nem engedünk olyan országok NATO-csatlakozásának kérdésében, amelyek szankciókat alkalmaznak Törökországgal szemben.”

– mondta a török sajtó jelentése szerint az elnök, aki ismét a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) lázadói iránti engedékenységgel vádolta meg a két skandináv országot.

 

Törökország egyebek mellett azt veti Svédország és Finnország szemére, hogy nem hagyja jóvá azoknak a kiadatását, akiket azzal vádolnak, hogy terrorszervezethez tartoznak – jelentette hétfőn az Anadolu török állami hírügynökség az igazságügyi minisztériumra hivatkozva. Az Ankara által benyújtott 33 kiadatási kérelem közül az elmúlt öt évben egyetlenegyre sem érkezett pozitív válasz Stockholm, illetve Helsinki részéről – közölte a tárca.

Arra a hétfői bejelentésre reagálva, hogy rövidesen fin és svéd diplomáciai küldöttség utazik Törökországba annak tisztázására, hogyan lehetne a kérdést megoldani, Erdogan kijelentette: „Meg akarnak győzni bennünket? Ne fárasszák magukat!”

 

De nemcsak a törököknek nem tetszik a skandináv országok felvétele a katonai szövetségbe.

 

Zoran Milanovic horvát elnök is azt szeretné, ha országa követné Törökország példáját, és megpróbálná megakadályozni Svédország és Finnország NATO-csatlakozását.

Milanovic vitában áll Andrej Plenkovic horvát miniszterelnökkel számos kérdésben, többek között arról, hogy támogassa-e a skandinávok benyújtott NATO-kérelmét.

 

Mielőtt a horvát parlament ratifikálná a két északi ország NATO-tagságát, Milanovic a szomszédos Bosznia választási törvényének olyan módosítását szeretné elérni, amely megkönnyítené a boszniai horvátok számára, hogy képviselőiket vezető pozíciókba válasszák.

 

Már korábban is mondtam, hogy a boszniai horvátok fontosabbak számomra, mint az egész orosz-finn határ.”

– fogalmazott állítólag Milanovic.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére