Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Németország elismerte, hogy népirtást követett el

Tóth Dalma

2016.07.14. 14:28

A német kormány már hivatalosan is népirtásként ismeri el a jelenlegi Namíbia területén elkövetett vérengzéseket, bocsánatot kér az ottani tettekért.
BERLIN, 14:00

A német kormány már hivatalosan is népirtásként ismeri el a jelenlegi Namíbia területén elkövetett vérengzéseket, bocsánatot kér az elkövetett tettekért.

A német csapatok által a 20. század elején az egykori délnyugat-afrikai gyarmatokon történt a vérengzés.

A két fél közötti párbeszéd még 2014-ben kezdődött a herero és nama törzs ellen elkövetett népirtás ügyében. Sawsan Chebli, a német külügy szóvivője azt mondta, hogy a namíbiai kormánnyal folytatott párbeszéd idén lezárulhat, aminek eredményeképp a tervek szerint Németország bocsánatot kér, a namíbiai fél pedig elfogadja azt. Ez azonban nem jelenti azt, hogy Németország pénzügyi kárpótlással tartozik a népirtásért.

Az ENSZ által megalkotott népirtás nemzetközi jogi fogalma szerint szerint, nem csak az egyezmény 1951-es életbe lépése után történt népirtásokat lehet népirtásnak nevezni, hanem a korábbiakat is, viszont ezekben az esetekben a minősítés nem von maga után jogi következményeket például jóvátételi, kárpótlási kötelezettséget.

A Bundestag június elején nyilvánította népirtásnak az Oszmán Birodalom 101 évvel ezelőtt elkövetett örményellenes mészárlásokat.

A németek nem a Bundestag-határozat miatt jutottak arra a belátásra, hogy a 20. század elején népirtást követtek el, hanem már régebb óta képviselik ezt az álláspontot.

A tárgyalásokat vezető német Ruprecht Polenz, azt nyilatkozta, hogy a múlt feldolgozása és megbékélés érdekében politikai képzési és diákcsere programokat indíthatnak el. Hozzátette, hogy akár infrastruktúra-fejlesztések is kezdődhetnek az afrikai országban német segítséggel, például az ivóvízellátás területén.

A gyarmatosító németek ellen 1904 és 1908 között kezdett felkelések elfojtását a nagyjából 100 ezer fős herero törzsből alig 10 ezren élték túl, és a Német Császárság csapatai csaknem teljesen kiirtották a nama törzset és több más kisebb népcsoportot is.

(TheLocal, MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére