Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nemsokára kiderül, milyen katonai hadmûveletekbe kezdhet az USA

Nagy Gábor

2017.08.19. 12:28

Hosszas megbeszélést folytatott Donald Trump amerikai elnök közeli munkatársaival Washington új afganisztáni stratégiájáról pénteken, de döntés egyelõre nem született.
WASHINGTON, 12:28

Hosszas megbeszélést folytatott Donald Trump amerikai elnök közeli munkatársaival Washington új afganisztáni stratégiájáról pénteken, de döntés egyelőre nem született.

Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője Camp Davidben – a mindenkori amerikai elnökök hivatalos hétvégi rezidenciáján, Washington közelében – este közölte újságírókkal, hogy az elnök hosszas megbeszélést folytatott Herbert McMaster nemzetbiztonsági tanácsadóval és a Nemzetbiztonsági Tanács több munkatársával Afganisztánról.

A felek átnézték a stratégiára vonatkozó elképzeléseket, de a megbeszéléseket még a hétvégén folytatják, s várhatóan ezt követően születik döntés.

Afganisztán kapcsán felmerült egy másik lehetőség is amerikai részről: Eric Prince amerikai üzletember ugyanis azt tanácsolta a Fehér Háznak, hogy "privatizálják" a háborút. A haditengerészeti elitegység egykori parancsnoka szerint szerződéses biztonsági szakembereknek kellene átvenni az amerikai csapatok feladatainak legalább egy részét. James Mattis nem erősítette meg egyértelműen ezt a lehetőséget, de újságíróknak azt mondta: ez a megoldás is része lehet az új afganisztáni stratégiának.

Huckabee Sanders hozzátette: nemcsak Afganisztánról, hanem Dél-Ázsiáról is szó esett a stratégiai megbeszélésen. Az alapelv minden térség kapcsán ugyanaz: a stratégiai tervek az Egyesült Államok érdekeit szolgálják.

A szóvivő azt is elmondta: Donald Trump "tanulmányozza és mérlegeli az opciókat, és megfelelő időben megteszi a szükséges bejelentést".

Amerikai információk szerint Herbert McMaster és kollégái csapatnövelést javasolnak az USA elnökének.

Erre utalhat az is, hogy a nemzetbiztonsági tanácsadó már július közepén arról beszélt, hogy három-ötezer fővel kellene növelni az amerikai csapatok létszámát Afganisztánban. Ugyanakkor ennél "enyhébb" erősítés is elképzelhető, de ez az opció a drónokkal történő csapásmérések növekedésével járhat.

Camp Davidben – Afganisztán és Dél-Ázsia mellett – szóba került Pakisztán is. Úgy hírlik, hogy Washington Pakisztánt akár a terrorizmust támogató államok listájára is felveheti, hacsak nem tesz meg mindent az afgán tálibok és a legveszélyesebbnek tartott pakisztáni terrorszervezet, a Hakkani-hálózat vezetőinek kézre kerítéséért.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére