Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Orbán Viktor és Emmanuel Macron közös levelet írt

888.hu, Magyar Nemzet

2021.03.25. 15:40

Közös levélben fordult az Európai Bizottsághoz hét uniós tagállam, amelyben azt kérik, a testület fejezze be az atomenergia felhasználásának hátráltatását.

 

A kezdeményezést Emmanuel Macron francia elnök, valamint Orbán Viktor magyar kormányfő kezdeményezte, de az aláírók között van Andrej Babis cseh, Mateusz Morawiecki lengyel, Florin Citu román, Igor Matovic szlovák és Janez Jansa szlovén miniszterelnök is – közölte a Magyar Nemzet.

A levélben a vezetők azt szorgalmazzák, hogy

az atomenergia is kapjon helyet az unió zöldprogramjában: ne csak elismerjék, de támogassák is mint lehetséges módszert a megfogalmazott klímacélok eléréséhez.

A hét ország emlékeztet rá, hogy mindenkinek szuverén joga eldönteni, hogyan teljesíti a vállalásokat, legyen szó akár a megújuló energiaforrásokról, akár az atomenergiáról – írták.

Mint arra a Reuters hírügynökség is emlékeztet, az Európai Unióban 13 tagállam használ atomenergiát, közülük a legnagyobb arányban, hetven százalékban Franciaország. Többen – például Lengyelország, Bulgária és Csehország – új nukleáris erőműveket építenek, vagy terveznek építeni. Németország és Ausztria azonban – főképpen biztonsági aggályokra hivatkozva – ellenzi az atomenergia felhasználását.

Az Európai Unió stratégiája szerint 2030-ig az 1990-es szinthez képest 55 százalékkal csökkenteni kell a károsanyag-kibocsátást, 2050-re pedig a fenntartható klímasemlegességet célozták meg. Abban ugyan viszonylagos egyetértés van, hogy ebbe az atomenergia is beleszámít, az viszont nem mindegy, hogy a nukleáris erőművek is kapnak-e támogatást – közölte a lap.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére