Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Putyin beengedi a nemzetközi ellenőröket a zaporizzsjai erőmű átvizsgálására

888.hu

2022.08.20. 10:30

Az ENSZ átvizsgálhatja az atomerőművet, de szó sem lehet annak demilitarizálásáról.

 

„Engedélyt kapnak az ENSZ-tisztviselők, hogy meglátogassák az zaporizzsjai atomerőművet és ellenőrizzék annak állapotát.” – jelentette be a Kreml, nem sokkal az után, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök és Emmanuel Macron francia elnök telefonon beszéltek egymással.

A telefonbeszélgetésre azt követően került sor, hogy ismét lövöldözés történt az erőmű közelében – írja az AP News.

Az ukrán kommunikáció szerint az orosz erők az erőmű területéről lőttek át a Dnyeper folyó túloldalára, az ukrán fennhatóság alatt álló Nikopol és Marhanets városokba. Valentyin Reznicsenko, a terület kormányzója Telegram csatornáján azt írta, hogy a támadásban két civil, egy 18 éves nő és egy 40 éves férfi megsérült, őket kórházban ápolják.

Moszkva ezzel szemben azt állítja, hogy az ukránok lövik az atomerőművet és annak környékét. Ukrán tisztviselők azt állítják, hogy az oroszok pajzsként használják az erőművet és onnan bombázzák annak környékét, mivel tudják, hogy a másik fél oda nem fog visszalőni.

Tekintettel arra, hogy Zaporizzsja jelenleg egy Csernobilhoz hasonló katasztrófa epicentruma is lehet, a nemzetközi közösség élénken figyeli az ottani eseményeket. Az Egyesült Államok már jelezte, hogy kész több fegyvert és muníciót küldeni Ukrajnának, hogy képesek legyenek folytatni a harcot.

Rafael Grossi, a NAÜ (Nemzetközi Atomenergia-ügynökség) főigazgatója kijelentette, hogy saját maga fogja vezetni a látogatást az erőműben – írta meg a BBC.

 

Annak ellenére, hogy az oroszok beengedik a NAÜ embereit az üzembe, a terület elhagyását kategorikusan visszautasították.

 

Moszkvai tisztviselők szerint elfogadhatatlan a nemzetközi közösség követelése az erőmű demilitarizálására.

 

Olyan hírek is napvilágot láttak, hogy Oroszország kész lehet lekapcsolni az atomerőművet, hogy annak kapacitását a saját hálózatára kösse át.

 

A erőmű az ukrán áramtermelés ötödéért felel, illetve exportra is jut innen áram. Biczók András, a Mavir Zrt. elnök-vezérigazgatója ezzel kapcsolatban korábban már elmondta, hogy

 

ha bármi zavar támad az ukrán hálózaton, azt Magyarország érzi meg elsőként.

 

Az erőmű leállításának egyik jele lehet, hogy Kijev állítsa szerint csütörtökön az oroszok közölték az erőműben dolgozó ukránokkal, hogy pénteken már be se menjenek dolgozni.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére