Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Rasszizmussal vádolta meg Izraelt az ENSZ, most visszakoznak

Tóth Dalma

2017.03.18. 17:58

Az ENSZ honlapjára felkerült jelentés Izraelt rasszistának nevezte és apardheid rendszer kiépítésével vádolta. A dokumentumot gyorsan el is tüntették az ENSZ internetes felületérõl. A nemzetközi szervezet fõtitkárhelyettese az események kapcsán lemondott.
NEW YORK, 17:28

Az ENSZ honlapjára felkerült jelentés Izraelt rasszistának nevezte és apardheid rendszer kiépítésével vádolta. A dokumentumot gyorsan el is tüntették az ENSZ internetes felületéről. A nemzetközi szervezet főtitkárhelyettese az események kapcsán lemondott. 

A jelentést az ENSZ Nyugat-ázsiai Gazdasági és Szociális Bizottsága készítette, amelynek tagjai tizennyolc olyan arab államot képviselnek, melyeknek egy része nem ismeri el Izraelt – írja az Euronews.

Nem meglepő módon az eset komoly diplomáciai konfliktust okozott. Az ENSZ főtitkára igyekezett elhatárolódni a történtektől és arra kérte a szerzőket, hogy távolítsák el a jelentést a honlapról. 

A testület jordán vezetője elárulta, hogy számított arra, hogy Izrael szövetségesei nyomást gyakorolnak majd az ENSZ főtitkárára,  hogy vonassa vissza a jelentést, aki ezt meg is tette.

A történtek kapcsán Rima Khalaf, az ENSZ főtitkárhelyettese benyújtotta a lemondását, amit Antonio Guterres már el is fogadott. Khalaf az ENSZ-főtitkárnak írt lemondólevelében bűnözőnek nevezte az amerikai és izraeli kormányt – adta hírül a Reuters.

A jelentés szerint a zsidó állam négy csoportra osztotta fel a palesztin lakosságot, akiknek emiatt eltérő jogrendszerekben kell élniük. Hozzátették, hogy a palesztinok mindannyian szembesülnek a rezsim elnyomó természetével.

Az ENSZ főtitkárának szóvivője szerint szó sincs nyomásgyakorlásról, az ENSZ főtitkárának megvan a lehetősége arra, hogy a szervezetet a céljainak megfelelően belátása szerint irányítson.

Izraelt nem először bírálta az ENSZ részéről. Két évvel ezelőtt a nemzetközi szervezet egy másik bizottságának vezetője aggodalmát fejezte ki a megszállt palesztin területeken és a Golán-fennsíkon élő palesztinok és egyéb arab népcsoportok emberi jogai miatt. Az ENSZ BT határozatában tavaly decemberben szólította fel Tel-Avivot, hogy ne építsen több telepet a megszállt területekre.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére