Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Több nõ állt terroristának, mint azt korábban gondolták

Tóth Dalma

2018.07.24. 17:28

A szakértõk arra figyelmeztetnek, hogy az Iszlám Állam soraiból hazatérõ nõk és gyerekek egyre nagyobb fenyegetést jelentenek, többek között azért, mert alábecsülték a számukat.

A szélsőségességet és a radikalizmust sokszor a férfiakhoz kötik. A nőkre a konfliktus- és erőszakhelyzetekben áldozatként, elesettként, passzív résztvevőként tekintenek. A nőkkel kapcsolatos sztereotípiák miatt őket gyengének, védtelennek tekintik. Ezért a médiában mindig nagyobb nyilvánosságot kap, ha az elkövető egy nő. Az Iszlám Állam nem hiába törődött azzal, hogy nőket toborozzon, hiszen mindemellett a nők ösztönzést jelentenek a férfiak számára a szervezetbe való önkéntes jelentkezésre, azaz hozzájárulnak a harcosok létszámának növeléséhez.

Az Iszlám Államon belül szigorú szabályok vonatkoznak a nőkre, de 2015 óta ezek a szabályok változóban vannak. Például idén februárban elsőként fordult elő, hogy az Iszlám Állam egyik propagandavideójában a nők és a férfiak egymás mellett küzdöttek a harcmezőn.

A radikalizálódás tanulmányozására Londonban létrejött nemzetközi központ (ICSR) jelentése szerint a nőket világszerte bevonják a terrorizmusba. A szervezet szerint 2013 áprilisa és 2018 júniusa között 41 490 külföldi állampolgár csatlakozott az Iszlám Államhoz, közülük 4 761 fő, azaz az újonnan csatlakozó dzsihadisták 13 százaléka volt nő. További 12 százalékuk – 4 640 ember – pedig kiskorú.

A hivatalos adatok szerint 850 brit csatlakozott a terrorszervezet Szíriában és Irakban harcoló egységeihez, köztük 145 nő és 50 gyerek volt. Az elmúlt években már 425 szélsőséges iszlamista tért vissza az Egyesült Királyságba, de állítólag csak két nő és négy kiskorú volt köztük. A jelentés viszont rávilágít arra, hogy a kormányzat statisztikái valószínűleg alábecsülték a valós adatokat.

A visszatérő dzsihadistákat nem csoportosították nem vagy korosztály alapján. Valószínűleg egyébként a nők és a gyerekek a visszatérő ISIS-harcosok 23 százalékát teszik ki – mondta Joana Cook, az ICSR kutatója.

Hozzátette, hogy szerintük néhány nő biztonsági fenyegetést jelent, főleg azért, mert többen részesültek kiképzésben, a tanultakat pedig bárhol alkalmazni tudják, sőt a gyerekeiknek is továbbadhatják a tudást.

Láttuk már, hogy a nők többször aktív szerepet vállaltak az Iszlám Állam által elkövetett terrortámadásokban, így például Franciaországban, Marokkóban, Kenyában, Indonéziában és az Egyesült Államokban is. Ezek alapján potenciális veszélyforrásként kell rájuk tekintenünk – jegyezte meg.

Marokkóban 2016 októberében 10 nőt tartóztattak le, mert öngyilkos merényletet terveztek a parlamenti választások alatt. Közülük négyen az interneten keresztül Szíriában és Irakban harcoló dzsihadistákkal házasodtak össze.

Tavaly a brit biztonsági erők egy, a londoni British Museumban tervezett terrortámadást akadályoztak meg. Az ország első női terrorsejtjét letartóztatták és az idén elítélték. Az elítélt lány egyértelműen az Iszlám Államhoz köthető. Safaa Boular brit tinédzser szintén az interneten keresztül ment hozzá egy ISIS-harcoshoz.

A nőknek különböző feladatuk van a szervezeten belül, többek mint egyszerű dzsihadista menyasszonyok. Nagy szerepük van a toborzásban, a propagandában és a pénzgyűjtésben is.

Kanadában egy női toborzó a Koránról online kurzusokat tartott, aminek segítségével legalább egy másik fiatal nőt radikalizált, majd megszervezte az útját Szíriába. A spanyolországi Ceutában két barátnő vezetett egy kört, ahol szintén nőket toboroztak a terrorszervezethez, mielőtt maguk is Szíriába és Irakba utaztak volna.

Németországban épp most keltett nagy felháborodást, hogy Yasmin H. is segített iszlamista férjének ricin felhasználásával pokolgépet készíteni, ezért őrizetbe vették. A 42 éves feleség a bomba összetevőinek beszerzésében vett részt. A Yasmin H.-ként azonosított nőt egy ideje már radikálisként tartják nyilván a hatóságok. A hatgyermekes anya többször is megpróbálta felvenni a kapcsolatot iszlamista szélsőségesekkel. Egy közösségi oldalon ismerte meg férjét is, aki akkor postásként dolgozott Tunéziában. 2015 őszén találkoztak először, és rá egy évre a férfi Németországba költözött, ahol házasságot kötöttek. Sief Allah H.-t júniusban vették őrizetbe Kölnben. Mintegy ötven halálos adagnak megfelelő, 84,3 milligramm ricint és 3150 ricinusmagot találtak nála, és a bombakészítéshez valószínűleg az Iszlám Állam szélsőségeseinek útmutatásait használta. A ricin halálosan mérgező fehérje, amely a vegyifegyver-tilalmi egyezmény szerint önmagában is vegyi fegyvernek minősül.

A német dzsihadista iskoláslányt halálra ítélhetik Irakban

A német származású Linda W. több évre is börtönbe kerülhet Irakban, mivel korábban azért szökött el otthonról, hogy az Iszlám Államhoz...

A német származású Linda W. is azért szökött el otthonról, hogy az Iszlám Államhoz csatlakozhasson. A 16 éves német tinilány kálváriáját az egész nemzetközi sajtó végigkövette. A lány időközben rájött, hogy nem is olyan jó dolog a terrorszervezet tagjának lenni, végül már csak haza akart térni Németországba, de az iraki bíróság 6 év börtönbüntetésre ítélte az Iszlám Államban való közreműködése miatt. Linda még relatíve kevéssel megúszta, mivel ha bebizonyosodott volna, hogy köze volt terrorizmushoz kapcsolódó bűncselekményekhez is, akkor halálra ítélhették volna.

Januárban egy marokkói származású, német állampolgársággal rendelkező nőt ítéltek halálra Irakban, mivel az ISIS tagjaként részt vett egy támadás megszervezésében az iraki biztonsági erők ellen. Lamia K. fellebbezett a döntés ellen. Szerencséjére később a bagdadi központi büntetőbíróság életfogytiglani börtönbüntetésre változtatta az ítéletet.

Az Europol szerint 2014-ben 96 nőt tartóztattak le terrorizmussal kapcsolatos vádak miatt. 2015-ben 171, 2016-ban 180 nő kezére került bilincs szintén ezen okból kifolyólag. Tavaly egy kis visszaesés volt tapasztalható, 123 nőt tartóztattak le terrorizmus vádjával.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére