Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Többször csapott már le ezen a napon az iszlám Angliára

Bokor Gábor

2019.05.22. 12:22

Két évvel ezelőtt ezen a napon követte el egy líbiai származású iszlamista a manchesteri terrortámadást. A merénylő szögekkel és több kiló robbanószerrel megpakolt hátizsákkal ment be Manchester Arénába, ahol éppen Ariana Grande koncertezett. Az elkövetővel, Salman Abedivel együtt 23-an haltak meg. Hat éve pedig két nigériai brit iszlamista fejezett le az utcán egy katonát.

Nem is gondolták, milyen szörnyűségnek lesznek szemtanúi és elszenvedői azok, akik két évvel ezelőtt, 2017. március 22-én este elmentek Ariana Grande manchesteri koncertjére. Amint 22:30 körül vége lett az előadásnak, a tömeg elkezdte elhagyni a Manchester Arénát, ahol a koncertet tartották. Ott várakozott az épületen belül a líbiai származású, 22 éves Salman Abedi is, akinek egy célja volt: minél több embert akart megölni. A férfi egy nagy hátizsákkal ment be az épületbe, amibe több kiló robbanószer, valamint szögek voltak elrejtve, hogy maximalizálja a pusztítás mértékét. Figyelte, mikor van a közelében a lehető legtöbb ember; amint elérkezettnek látta az időt, azt kiáltotta, hogy „Allah akbar!”, azaz Allah hatalmas, majd bekapcsolta a detonátort.

Fotó: AFP

Aznap este 22 ártatlan ember halt meg, 120-an sérültek meg teljesen értelmetlenül csak amiatt, mert Abedi úgy gondolta, így segíthet az Iszlám Államon.

A manchesteri terrortámadás volt a legsúlyosabb merénylet Nagy-Britanniában a 2005 júliusában elkövetett londoni merényletsorozat óta. Akkor négy öngyilkos merénylő robbantott fel három londoni metrószerelvényt és egy városi buszt, 52 utast megölve és több mint hétszázat megsebesítve.

A terrortámadás után a hatóságok arra próbáltak rájönni, ki is volt a merénylő és hogyan csatlakozott az Iszlám Államhoz. A bomba méretére a pusztító erejéből lehet következtetni: a merénylőből szinte alig maradt valami, csak a bankkártyája alapján tudták azonosítani a hatóságok. A hatóságok hamar megtudták, hogy Abedi volt a terrorista, aki egy négygyermekes muszlim család második gyereke volt. Apja, Ramadan Abedi a líbiai különleges erőknél szolgált, és Kadhafi elől Nagy-Britanniába menekült, ahol 1991-ben kapott menedékjogot. A család 1994-ben költözött Manchesterbe, és ebben az időben született a későbbi merénylő, Salman Abedi is. A család legtöbb tagja hazatért Kadhafi 2011-es halála után. Salman Abedi a Manchester Iszlám Központban imádkozott rendszeresen, apja a helyi muszlim közösség hitszónokává vált.

A brit titkosszolgálatot minősíti, hogy hiába figyelték meg Salman Abedit a merénylet előtti hónapokban, mégsem kapták el, hiszen úgy ítélték meg, nem veszélyes. Tették mindezt úgy, hogy tudatában voltak annak, hogy az iszlamista többször járt Szíriában, valamint Líbiában.

Az utak után nagyon felgyorsult a radikalizálódása. Ezt bizonyítja, hogy ebben az időszakban már nem látták alkoholt inni, holott korábban rendszeresen járt pubokba

– közölte az akkori francia belügyminiszter.

Fotó: AFP

Az elkövető testvére azt mondta, hogy Salman azért dönthetett az öngyilkos merénylet mellett, mert az Egyesült Államok elkezdte bombázni Szíriában az Iszlám Állam területeit.

Hat éve két afrikai merénylő a nyílt utcán fejezett le egy katonát

2013. május 22-én Michael Adebolajo és Michael Adebowale különös kegyetlenséggel végzett az akkor 25 éves Lee Rigbyvel. Az áldozat a brit hadsereg katonája volt, a délkelet-londoni Woolwich kerület laktanyájának közvetlen közelében támadták meg. Autójukkal felhajtottak a járdára, elütötték Rigbyt. Ezután kiszálltak, elővették a hatalmas bozótvágó késeiket, a férfit pedig megpróbálták lefejezni.

Adebolajót az egyik járókelő telefonjával fel is vette, a terrorista pedig a kamerába mondta el, miért ölte meg az áldozatot.

Rigby amúgy szolgálaton kívül volt, mikor a támadás történt. 2013. december 19-én bűnösnek találták az elkövetőket, két hónappal később pedig életfogytiglanra ítélték őket. Michael Adebolajo és Michael Adebowale mindketten nigériai származású brit állampolgárok.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére