Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Új szélsõséges iszlamista szervezet jött létre

Tóth Dalma

2017.10.10. 08:28

Úgy látszik, az Iszlám Államnak új kihívója vagy szövetségese akadt.
DAMASZKUSZ, 08:28

Úgy látszik, az Iszlám Államnak új kihívója vagy szövetségese akadt.

Az új dzsihadista csoport Szíriában jött létre, a Levantei Országban a Furkánt Követők Csoportja néven. A Furkán utalás a normára és az iszlamisták ezt a szót használják akkor, amikor a muszlim szent könyvre, a Koránra utalnak – írja az MTI.

Egy „bevándorlókból és követőkből álló szunnita muzulmán dzsihadista egységről van szó”, amelynek célja „a kalifátus visszaállítása a dzsihád, vagyis a szent háború által” – írják magukról Twitter-oldalukon, de az üzenetek hitelességét egyelőre nem sikerült megállapítani.

Hisszük, hogy ma mindenütt minden muszlimnak dzsihádot kell folytatnia ellenségeinek terjeszkedése ellen” 

– áll az egyik bejegyzésükben.

Azt egyelőre nem tudni, hogy az újonnan alakult dzsihadista szervezetnek köze van-e a Szíriában jelenlévő Haját Tahrír as-Sám (HTS) szélsőséges fegyveres szervezethez vagy az Iszlám Állam dzsihadista szervezethez.

Az új szervezet egyúttal kijelentette, hogy ellenzi az Egyesült Államok és Oroszország részéről érkező „folyamatos támadásokat”, amelyekre a dzsihadista csoport „karddal” fog válaszolni, csakúgy, mint a török hadsereg és a vele szövetséges lázadócsoportok behatolására az északnyugat-szíriai Idlíb tartományba. A török hadsereg katonái vasárnap léptek be Idlíb tartományba, amely az Ankara támogatta Szabad Szíriai Hadsereg mérsékelt lázadói mellett részben a Tahrír es-Sám dzsihadista szövetség ellenőrzése alatt áll.

Hétfőn a Szíriában kiterjedt aktivistahálózattal rendelkező Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű szervezet ugyancsak beszámolt arról, hogy az Iszlám Állam 15 települést elfoglalt a HTS-től a középnyugat-szíriai Hama kormányzóság keleti felében. Mindezt azután, hogy a szíriai hadsereg még a múlt pénteken jelentette, hogy több hónapos harcokat követően sikerült felszámolnia a dzsihadista szervezet jelenlétét ez utóbbi kormányzóságban. A HTS-nek később sikerült öt települést visszafoglalnia a 15 közül.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére