Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Végleg megsemmisülhet a francia baloldal

Horváth József György

2017.01.25. 19:28

Kritikus ponthoz érkeztek a francia szocialisták. A baloldali elõválasztás második fordulója hatalmas változásokat hozhat a párt és az egész baloldal életében. Vasárnap minden eldõlhet: vagy végleg megsemmisül a Szocialista Párt, vagy teljesen új baloldali politikai irány születik, ami nem ígér semmi jót.

A francia politikában még nem volt példa arra, hogy egy történelmi nagy párt jövője múlna az előválasztásokon.

A Le Monde napilap kedden megjelent elemzésében azt írja, hogy 

a brit Munkáspárthoz hasonló baloldali fordulat, a szétesés vagy a teljes változatlanság közül választhatnak a francia baloldali választók az államfőjelölt-állítás vasárnapi második fordulójában"

A múlt vasárnapi (első) fordulóban a második helyre szorult az előválasztások legnagyobb esélyesének tartott Manuel Valls volt kormányfő, aki a számára lehangoló eredmény után olyan apokaliptikus jövőt vizionált, hogy amennyiben riválisa, a vasárnap első helyen végzett Benoit Hamont választják meg elnökjelöltnek, "a kormányozni képes baloldal végleg eltűnhet a francia politikai életből."

Elfogadunk egy olyan baloldalt, amely hosszú időre eltemeti magát az ellenzékben? Nemcsak a Szocialista Párt jövője a tét, hanem annak a baloldalnak a jövője is, amely büszke a reformjaira"

- mondta még hétfőn Manuel Valls.

A kormánypárt szociáldemokrata szárnya meg van arról győződve, hogy Hamon esetleges győzelme olyan baloldali fordulatot eredményezhet a Szocialista Pártban, amely ugyan összhangban van a baloldal történelmi értékeivel, de az elnökválasztás áprilisi első fordulójában biztos vereséghez vezet.

Több francia kormánytag szerint amennyiben Benoit Hamon lesz a hivatalos baloldali jelölt, a kormánypárt "corbynalizálódik", azaz Hamon úgy veszi majd át az irányítást a pártban, ahogy Jeremy Corbyn meghódította a brit Munkáspártot. Ez azt jelentené, hogy Corbynhoz hasonlóan Hamon még inkább balra tolná a szocialistákat, ezzel teljesen kiragadva a pártot a centrumból, a teljes nihilizmus politikai irányvonalába állítva azt, ahol az ellenzéki programnak nem része a kormányra kerülés, nem cél a kormányváltás.

Benoit Hamon szóvivője természetesen visszautasította a feltételezést:

Örültünk természetesen Corbyn győzelmének, de nem ugyanarról a baloldali generációról van szó, mint Hamon esetében."

A Szocialista Párt jobboldali szárnya elismeri, hogy Valls veresége estén a szavazók egy része átpártolhat az elnökválasztáson függetlenként induló Emmanuel Macron volt gazdasági miniszterhez, de a pártvezetés szerint nem olyan jelentős számban, mint azt az elemzők gondolják. A pártvezetés inkább attól tart, hogy miután a baloldali tábor számára egyértelművé válik, hogy Hamon jelöltként a felmérésekben messze lemaradt Macron mögött, a szocialisták kérdőre vonják majd őt.

Francois Hollande államfő mindenestre nem segíti a pártját a választásban, hanem megvetően viselkedik a helyére pályázó és egymással hadakozó volt minisztereivel. A köztársasági elnök a második televíziós vita idején színházba ment, az előválasztás első fordulójában pedig nem egyszerűen tartózkodott, hanem az eredményhirdetés pillanatában Chilében, az Atacama homoksivatagban tett látogatást.

Sajtóértesülések szerint Hollande azt tanácsolta pártja vezetőinek, hogy tartsák magukat távol az előválasztástól, hiszen nagyon nehéz az államfő (Hollande) újrajelölésének megakadályozása miatt a francia sajtóban Brutusnak gúnyolt volt miniszterelnök (Valls) és az Hollande-dal nyíltan szembefordult Hamon közül választani. A legnagyobb kérdés, hogy jövő hétfőn a kormánypárt vezető politikusai hajlandóak lesznek-e az előválasztás várható győztesét, Benoit Hamont támogatni vagy pedig beállnak a reformpárti baloldal új arca, Macron mögé.

A Le Monde-nak többen is elismerték, hogy mostantól a Szocialista Párt egysége a tét, elsősorban a kormánypárt számára várhatóan vereséget hozó elnökválasztást követő időszakban.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére