Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Washington fontolgatja, hogy további ezer katonát küldjön az Iszlám Állam elleni harcba

Kékes Viki

2017.03.09. 08:28

Az Iszlám Állam vezetõje közben elmenekült az ostromlott Moszulból.
MOSZUL, 08:28

A Reuters hírügynökség értesülései szerint Washington azt fontolgatja, hogy akár további ezer katonát küld az Iszlám Állam elleni harcba. Közben két amerikai televízió is arról számolt be, hogy Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam vezetője hónapokkal ezelőtt elmenekült az ostromlott Moszulból.

A Reuters névtelenséget kérő kormányzati tisztségviselőre hivatkozva közölte szerdán a washingtoni terveket. A hírügynökség úgy értesült, hogy a katonákat az amerikai kormányzat Kuvaitba telepítené, és ott állomásoznának "tartalékosként" mindaddig, amíg az amerikaiak támogatta erők meg nem kezdik az Iszlám Állam elleni harc felgyorsítását Szíriában és Irakban.

A Reuters forrása szerint a katonák telepítése nagyobb lehetőségeket adna a terepen lévő amerikai katonai parancsnokoknak arra, hogy rugalmasan és gyorsan válaszolhassanak a váratlanul jelentkező kihívásokra. Maguk dönthetnék el, hogy igénybe veszik-e a Kuvaitban állomásozó amerikai katonákat. A Reuters megjegyzi: ha ez így lesz, akkor ez elmozdulást jelent az előző elnök, Barack Obama politikájától.

Ezzel egy időben az NBC és a Fox televízió amerikai katonai forrásra hivatkozva azt közölte, hogy Abu Bakr al-Bagdadi öt hónappal ezelőtt menekült el a városból, és az Iszlám Állam vezetését maroknyi követőjére bízta. Az NBC a Reuters hírügynökségre utalva jelentette, hogy a terroristavezér valószínűleg a sivatagban bujkál.

Az Iszlám Államnak mintegy 15 ezer harcosa van Irakban és Szíriában, 2500-ra tehető a Moszul nyugati részében és Tel-Áfár városában harcolók, és még ezrek lehetnek az Eufrátesz völgyében. Az NBC katonai forrása szerint a terrorszervezet tagjainak létszáma rohamosan csökken, és miközben a szíriai Rakkában még mindig 3-4 ezren vannak, az ostromlott Moszulból az amerikaiak támogatta iraki hadsereg egyre jobban kiszorítja őket. Az offenzíva az észak-iraki város felszabadítására öt hónappal ezelőtt indult meg.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére