Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A NASA közzétette az InSight ûrszonda elsõ felvételeit a Marsról

Csordás Bettina

2018.11.27. 21:17

Az InSight ûrszonda hétfõn landolt a Marson, mintegy 485 ezer kilométer megtétele után. Az elsõ felvételek is elkészültek a vörös bolygóról, amit kedden a NASA is közzétett.

Ahogy arról már tegnap beszámoltunk, a NASA InSight nevű űrszondája hétfőn 20 óra 47 perckor hatolt be a Mars légkörébe, majd egy hétperces leereszkedést követően biztonságban landolt a bolygón. Az űrszonda landolása során számottevő szálló port szedett össze, amit ezután alaposan letisztított magáról, így ma már az első felvételek is elkészülhettek a vörös bolygóról.

Az amerikai űrkutatási központba érkezett első felvétel egy teljesen elmosódott képet mutatott, a felvétel egy halszem objektíven keresztül készült. Egy később érkezett képen már tisztán látszott a Mars felszíne, amit a NASA is büszkén hozott nyilvánosságra.

Az InSight egy háromlábú leszállóegység, ami nem képes mozogni, egy helyben áll. A landolás helyét létfontosságú volt pontosan meghatározni, így az űrszonda a két évre tervezett misszióját az az Elízium-síkságon teljesíti majd.

A misszió célja nem pusztán helyszíni felvételek, és képsorozatok készítése, sokkal inkább  a Mars mély, belső terének alapos vizsgálata. Az egymilliárd dolláros amerikai-európai  kutatás további céljai között szerepel, hogy pontosabb képet kapjon a tudomány a Mars és a Naprendszer bolygóinak keletkezéséről.

Egy szentimentális felvétel is készült a missziót kivitelező csapatról, amit a NASA szintén közzétett. Az űrszonda landolásakor a Mission Control szakemberei és a NASA központja együtt ünnepelt. 

Történelmi pillanatok megalkotói ők, igazi örömünnep ez számukra és a tudomány számára.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére