Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kína robotszondát indított a Holdra

888 / MTI

2020.11.24. 07:42

Az ősi kínai holdistennő után Csang’o-5 névre keresztelt űreszközt a Hosszú Menetelés-5 hordozórakéta segítségével lőtték fel a dél-kínai Hajnan szigetén található Vencsang Űrközpontból.

Robotszondát indított a Holdra Kína kőzetminták vételezésére helyi idő szerint kedd hajnalban.

A Csang’o-5 feladata kőzetmintákat gyűjteni a Holdon, amelyek segíthetnek az égitest eredetének és kialakulásának megértésében. Amennyiben sikerrel jár, Kína lesz a harmadik ország, amely mintákat tudott venni a Hold felszínéről, a Szovjetuniót és az Egyesült Államokat követően.
Pej Csao-jü, a küldetés szóvivője szerint az űrszonda mintegy nyolc nap múlva Hold körüli pályára állva két járművet fog a felszínre bocsátani: egy le- és egy felszállóegységet. Ezek nagyjából két napot töltenek majd ott, az egész küldetés pedig mintegy 23 napig tart majd.

Ha minden a tervek szerint alakul, a szonda leszállóegysége lyukat fúr a felszínbe, és robotkarjával kőzet- és talajmintákat gyűjt. Ezeket a felszállóegység veszi át, majd dokkol a Hold körüli pályán keringő visszatérő modullal, amely az elképzelések szerint Kína Belső-Mongólia Autonóm Területén ér földet.

A legnagyobb kihívásokat... a Hold felszínén végzett mintavételezés, az ottani felszállás, a Hold körüli pályán a találkozó és a dokkolás, illetve a nagy sebességű visszatérés a Föld légkörébe jelentik”

– hangsúlyozta Pej, aki egyben a Holdkutató és Űrmérnöki Központ vezetője a kínai űrkutatási hivatalnál.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére